Bicsérdi Ádám
Bicsérdi Ádám

Hirtelen nem is tudjuk, melyik sorát idézzük Krúbinak, az idei Kikeltető tehetségkutató felfedezettjének. Talán azt, hogy "mondtam is Tóninak ‘grat az új repülődhöz’ / ő csak annyit mondott: 'hát nem az enyém, de azért köz”, vagy azt, hogy: "de mégse merjük elhagyni a mosdónk / mert csak a húgy- és szarszagban érezzük magunkat igazán otthon". Jobb, ha a teljes fellépést végighallgatjuk további gyöngyszemekért.

Régóta tartja magát a mondás, hogy hazánkban igazán csak a feelgood, boldogságról, közhelyekről szóló hiphop sikeres kereskedelmileg, ezért kevesen próbálkoznak a műfaj hagyományaihoz jobban illő, társadalomkritikus, gúnyos szövegekkel. Vagy ha valaki próbálkozik is, nem tudja igazán ötletesen megragadni azt a valóságot, ami körbevesz minket.

Krúbi ezen változtathat. A Keret blog által szervezett tehetségkutató, a Kikeltető egyik elődöntőjében fellépő rappernél külon számot érdemel a Schmuck Andor-fenomén, a magyar nagypolitika szereplői pedig egy koszos WC-ben futnak össze, mindehhez néhány zavaró klisét (egyelőre még túl sok az öncélú káromkodás és felesleges a ki, ha én nem? attitűd is) leszámítva, elég gúnyos szövegek társulnak. Mondhatni Bödőcs Tibor videóinak iróniája találkozik itt az Akkezdet Phiai városi látleleteivel.

Eszenyi Enikő és Mészáros Lőrinc egy számban:

Orbán és Gyurcsány találkozása egy mosdóban (a teljes videóban 18.00-tól)

Kendrick Lamar szelleme Budapesten:

Krúbi elődöntős műsorának köszönhetően a Kikeltető döntőjébe is bejutott, ahol december 9-én lép majd fel a többi döntős, illetve a KLOGGS és a Halál;orgazmus társaságában a Toldiban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Bicsérdi Ádám Kult

L.L. Junior nem értette, drMáriás megáldotta – 5 éves a legkülöncebb hazai zenekar

Próbáljuk meg leírni ezt a zenekart egy mondatban: diszkópunk, amely a VHK, a Tudósok és a Bizottság hagyományát viszi tovább. Ne, inkább mondjuk róluk azt, hogy egy színházi performanszhoz közelítő koncerteket adó, súlyos filozófiai és társadalmi kérdéseket feszegető kollektíva. Na jó, íme nyolcezer karakter a méltán egyre több hívet gyűjtő, az ötödik születésnapját az A38-on ünneplő (halál;orgazmusról), amely L.L. Juniornak és a katolikusoknak is üzen.