szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lars von Trier visszatért Cannes-ba, és a nézők ezt biztosan megemlegetik.

Az éveken át száműzött rendező új filmjének a trailere előre jelezte, hogy A ház, amit Jack épített (The House That Jack Built)  nem egy könnyű, gondűző alkotás. Konkrétan egy sorozatgyilkosról szól, és ennek megfelelően tele van gyomorforgató jelenetekkel, szadista erőszakkal és brutalitással.

A cannes-i bemutatón ezt sok néző tényleg a gyomrában érezte. A filmet eleve versenyen kívül mutatták be, annyira ellentmondásos témát dolgozott fel. De bármennyire is erős tartalmat vártak a nézők, sokan nem voltak felkészülve arra, amit kaptak. Helyszíni tudósítások szerint több mint százan hagyták el a vetítést még a film vége előtt, mert annyira undorítónak tartották. Volt olyan újságíró, aki szerint ez egy gonosz film, amelyet el sem kellett volna készíteni.

Egy másik újságíró szerint az, hogy gyerekeket lőnek le és gyilkolnak meg se nem művészet, se nem szórakoztatás. „Megcsonkítja Riley Keough-t, gyerekeket csonkít meg… és mi ott ülünk elegáns ruhában, és azt várják, hogy ezt nézzük?” – tette fel a költő kérdést az egyik néző.

©

Lars von Trier ezzel a filmmel tért vissza idén Cannes-ba, ahol 2011 óta persona non gratának számít, miután a Melankólia sajtótájékoztatóján azt találta mondani, hogy bele tudja élni magát Hitler helyzetébe. A fesztiválszervezők múlt hónapban döntöttek úgy, hogy feloldják a tiltást, utalva arra, hogy az így is aránytalan büntetés volt, és épp elég ideig tartott. A döntést nem fogadta egyértelmű lelkesedés, miután nemrég az énekes Björk azzal vádolta meg a rendezőt, hogy a Táncos a sötétben forgatásán szexuálisan zaklatta. Von Trier tagadta a vádakat.

Az idei Cannes-i Filmfesztiválon történtekről itt olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Varga Ferenc (Cannes) Kult

Még tapsolták volna a magyar filmet Cannes-ban, de valaki felkapcsolta a villanyt

Szerdán mutatkozott be Cannes-ban az idei válogatásba egyetlen magyar filmként bekerült Egy nap. A nemzetközi közönség szeretettel fogadta Szilágyi Zsófia első rendezését, még ha ő ezt nem is így látta. Az alkotókat a helyszínen kérdeztük cannes-i élményeikről: a főszereplő Szamosi Zsófia két interjú és fotózás között szoptatta meg a kisbabáját, a 11 éves Barcza Ambrus nagyon izgult, amikor ki kellett állnia a színpadra, Szilágyi pedig próbál nem a díjakra gondolni.

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Palkovics olyan ajánlatot tenne Karácsonynak és Baranyinak a kínai egyetemért, ami “nem lesz semmi”

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Eddigi legnagyobb szabadidő-autójával rukkolt ki a Volkswagen

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására

Szegeden kitaláltak valamit a szén-dioxid hasznosítására