szerző:
hvg.hu

Lars von Trier visszatért Cannes-ba, és a nézők ezt biztosan megemlegetik.

Az éveken át száműzött rendező új filmjének a trailere előre jelezte, hogy A ház, amit Jack épített (The House That Jack Built)  nem egy könnyű, gondűző alkotás. Konkrétan egy sorozatgyilkosról szól, és ennek megfelelően tele van gyomorforgató jelenetekkel, szadista erőszakkal és brutalitással.

A cannes-i bemutatón ezt sok néző tényleg a gyomrában érezte. A filmet eleve versenyen kívül mutatták be, annyira ellentmondásos témát dolgozott fel. De bármennyire is erős tartalmat vártak a nézők, sokan nem voltak felkészülve arra, amit kaptak. Helyszíni tudósítások szerint több mint százan hagyták el a vetítést még a film vége előtt, mert annyira undorítónak tartották. Volt olyan újságíró, aki szerint ez egy gonosz film, amelyet el sem kellett volna készíteni.

Egy másik újságíró szerint az, hogy gyerekeket lőnek le és gyilkolnak meg se nem művészet, se nem szórakoztatás. „Megcsonkítja Riley Keough-t, gyerekeket csonkít meg… és mi ott ülünk elegáns ruhában, és azt várják, hogy ezt nézzük?” – tette fel a költő kérdést az egyik néző.

©

Lars von Trier ezzel a filmmel tért vissza idén Cannes-ba, ahol 2011 óta persona non gratának számít, miután a Melankólia sajtótájékoztatóján azt találta mondani, hogy bele tudja élni magát Hitler helyzetébe. A fesztiválszervezők múlt hónapban döntöttek úgy, hogy feloldják a tiltást, utalva arra, hogy az így is aránytalan büntetés volt, és épp elég ideig tartott. A döntést nem fogadta egyértelmű lelkesedés, miután nemrég az énekes Björk azzal vádolta meg a rendezőt, hogy a Táncos a sötétben forgatásán szexuálisan zaklatta. Von Trier tagadta a vádakat.

Az idei Cannes-i Filmfesztiválon történtekről itt olvashat bővebben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Varga Ferenc (Cannes) Kult

Még tapsolták volna a magyar filmet Cannes-ban, de valaki felkapcsolta a villanyt

Szerdán mutatkozott be Cannes-ban az idei válogatásba egyetlen magyar filmként bekerült Egy nap. A nemzetközi közönség szeretettel fogadta Szilágyi Zsófia első rendezését, még ha ő ezt nem is így látta. Az alkotókat a helyszínen kérdeztük cannes-i élményeikről: a főszereplő Szamosi Zsófia két interjú és fotózás között szoptatta meg a kisbabáját, a 11 éves Barcza Ambrus nagyon izgult, amikor ki kellett állnia a színpadra, Szilágyi pedig próbál nem a díjakra gondolni.

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Nem tudja megjegyezni, mit kell vennie a boltban? Mutatunk egy szuper trükköt!

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Torrentezik? Ha ezt bevezetik, nyugodtabban alhat majd

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását

Bod Péter Ákos: Teljesen érthetetlen, miért törlik el a lakástakarékok állami támogatását

A Momentum már a Monarchia sikertörténetét próbálja felidézni

A Momentum már a Monarchia sikertörténetét próbálja felidézni

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Kirúgták a Közszolgálati Egyetemről a botrányos videóban szereplő rendőrt

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban

Folytatódik a dízelbotrány? Házkutatást tartottak az Opel irodáiban