szerző:
hvg.hu

Magyar Idők címmel jelent meg a Bajnoq zenekar bemutatkozó EP-je, amit a hvg.hu-n már meg is hallgathat. Ha a címről valami dühös, NER-ellenes punkos kirohanásra asszociálna, nem jár messze a lényegtől.

Az egykori Kozmosz egyik énekese és dobosa és két szintén veterán zenész barátjuk által alapított Bajnoq, saját meghatározása szerint egy rendszerellenes punkzenekar. A most bemutatott EP az első anyaguk.

©

„A címadó szám, a Magyar Idők már fel-felbukkant itt-ott hálószobában rögzített, egyszemélyes demóverzióban, és azzal a változattal nagyon sok barátunkat tudtuk erősen lehangolni. Úgyhogy zenekarként áthangszereltük energikusabbra, üvöltözős refrénnel, és ez jobban is passzol hozzá, mert egy nagy felkiáltójel az egész szám: hogy hogyan van az, hogy naponta történnek elképzelhetetlen dolgok, és az egészet úgy nézzük, mintha valaki más országa volna, nem a miénk” – mondja a Pál Zsombor énekes.

A Valahogy című dal, elmondása szerint ugyanez a tehetetlen segélykiáltás, csak ott a tenni akarásra és nem a veszteséglistára összpontosítanak. A lebegősebb Picsakésszal kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy mindenki döntse el, miről is szól. A Farkat a Holdnak pedig egy kakukktojás dal a szex terapeutikus hatásáról.

A Kozmosz jólesően, de fenntarthatatlanul naiv „majd mi megmutatjuk” és „szó sem lehet róla” üzenetű dalai helyett a Bajnoq dalai a tagok szerint „meg kell írnom ezt a számot, különben elképzelhető, hogy meg fogok bolondulni” – dalok.

„De hát ezt teszi nyolc év NER. Ebből a szempontból egyébként csoportterápiás hatású koncertekre számítunk, de ahogy a Valahogyban is mondjuk: van remény, hiszen az nem lehet, hogy nincsen.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!