szerző:
BI
Tetszett a cikk?

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is szólt a már elvileg kész, de senki által nem látott Natról.

Bár Kásler Miklós emberminiszter már a tanévnyitón bejelentette, hogy elkészült az új Nemzeti alaptanterv legújabb változata, azt még gyakorlatilag azóta sem látta senki, nem indult róla társadalmi, szakmai párbeszéd. Úgy tűnik, egy biztos: jövőre felmenő rendszerben szeptemberben be akarja vezetni a kormány.

Ez már így is nagyon szűkös határidő, a valódi szakmai vitájára biztosan nem elegendő. De ha ez már lefolyt volna, és kész lenne az iskola tartalmi szabályozásának ez az alapdokumentuma, nyilvános lenne a tíz hónap múlva élesben bevezetendő Nat, akkor is el kellene hozzá kezdeni írni a kerettanterveket, kidolgozni a tankönyveket, taneszközöket. Ez normális esetben többéves munka lenne, azok kisebb körben történő kipróbálásával, korrigálásával, majd nagy tételben az előállításukkal. Nálunk erre alig tíz hónap áll rendelkezésre.

Pontosabban még annyi sem, mert a Nat sehol nincs.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára a hajdúszoboszlói XXI. Országos Közoktatási Szakértői Konferencián kedden azt mondta, hogy a Natot várhatóan ez év végéig fogadja el a kormány, és hozzátette, 2020. szeptember 1-jétől be is vezetik. Néhány napja Kásler miniszter még azt ígérte, hogy ősszel fogadja el a kormány.

Tehát van egy elkészült Nat, ami még mindig titkos, de vagy ősszel, vagy év végén elfogadja a kormány, és rá néhány hónappal már be is vezetik.

Amit tudunk, hogy a Csépe Valéria pszichológus akadémikus által vezetett szakértői csapat tavaly nyár végén nyilvánosságra hozott egy Nat-tervezetet, amiben az általunk megkérdezett szakértők találtak számos korszerű elemet és újszerű szemléletet, de sok ellentmondás is felfedeztek benne.

De mindegy is milyen volt, mert néhány napra a Csépe-Nat bemutatása után – bár addig hivatalosan dicsérték a készülő dokumentumot – a kormány már meg is fúrta azt. Gulyás Gergely kijelentette, hogy "jelenlegi formájában biztosan nem fog életbe lépni", komoly változtatásokra van szükség a történelemre, irodalomra, természettudományos képzésre vonatkozó részeken.

Januárban új miniszteri biztost is kineveztek a Nat bevezetésének előkészítésre Hajnal Gabriella, az iskolafenntartó Klebelsberg Központ elnöke személyében.

Az is kiderült, hogy az antiszemita szerzőkhöz vonzódó Takaró Mihály is részt vesz a Nat magyar irodalom részének „nemzetiesítésében”, sőt a felesége szintén. Viszont az addig a magyar irodalomért felelős szakértői gárda minden tagja otthagyta a takarósított munkát. Hogy a helyükre ki érkezett, arról nincs információ. Az viszont biztos, hogy az MTA szakmai érveire, javaslataira semmilyen válasz nem érkezett a minisztériumból.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sára Balázs az SZFE filmes képzéséről: Nagyobb hangsúlyt kap majd a nemzeti jelleg

Sára Balázs az SZFE filmes képzéséről: Nagyobb hangsúlyt kap majd a nemzeti jelleg

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Megcsinálták az emberként sakkozó mesterséges intelligenciát, ön is kipróbálhatja

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták

Üvegdarab lehet ebben a sajtban, visszahívták