szerző:
Tetszett a cikk?

A Ludwig Múzeum nagyon érzi a korszellemet. 2020-ban egy internettől megfosztott világ víziójával, egy a slow life szemléletmódról szóló kiállítással, valamint Barabási Albert-László adatvizualizációival igyekszik bevonzani a közönséget.

A tavalyi évben összesen 106 ezer látogató érdeklődött a Duna-parti kortárs művészeti múzeum kiállításai iránt, idén ezt a számot kéne überelni. Valószínűleg a legnagyobb népszerűséget az év második felében érkező BarabásiLab: Rejtett mintázatok című kiállítástól várják, amely egy egészen érdekes kezdeményezés a múzeumtól és Készman József kurátortól. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Barabásit, illetve a tudósokból és tervezőkből álló kollektíváját, a BarabásiLabet világhíressé tevő hálózattérképek és adatvizualizációk most már hivatalosan is kiérdemelték a "szexi" címkét, hiszen esztétikai vonzerejük miatt látta meg a bennük rejlő lehetőséget egy művészeti intézmény.

A komplex hálózatok elmélete tehet megvetette lábát a képzőművészetben is; az október 9-én nyíló kiállítás pedig minden bizonnyal egy velős adatorgia lesz. Az élelmezéssel vagy éppen a betegségek gyakoriságával kapcsolatos, a bonyolult összefüggéseket láthatóvá tévő vizualizációk mellett adatszobrokat is kiállítanak majd, és ígérnek VR-szemüveggel megtapasztalható installációt is. Ami pedig különösen izgalmas lesz, hogy láthatóvá tesznek egy olyan globális művészeti hálót, amellyel bepillantást kaphatunk a művészeti piac viszonyrendszereibe, mechanizmusaiba. A hálón a világ fontos múzeumjai és a galériák közötti kapcsolatokat teszik nyilvánvalóvá, illetve bemutatják a hálózatban megjelenített összes művész mozgását is az elmúlt 40 évben.

Az internet vége

Néhány napon belül, január 24-én nyílik a Ludwigban a The Dead Web – The End című, média- és újmédia-művészekre koncentráló kiállítás, amely egy disztópia (vagy utópia – attól függ, honnan nézzük) megjelenítése lesz. Egy képzeletbeli 2023-at vizionálnak a kiállító művészek, amikor is – alig 25 éves korában – összeomlik az internet. Az okokat nem tudjuk (de persze, el lehet játszani a gondolattal, hogy milyen lenne, ha Putyin nemcsak Oroszországot választaná le a globális internetről, de a globális internetet választaná le saját magáról), a radikális következményekkel viszont mindenképp szembesülnünk kellene.

©

"Vajon mi fogadna minket: élettelen szerverek és elektronikai hulladékok tengere? Egy digitális sivatag? Netán kétségbeesett kutatás folyna az elveszett kapcsolat után? Milyen gazdasági és politikai hatása lenne annak, ha a hálózat lekapcsolna? És mit mondhatunk vagy tehetünk ilyen esetben?" – szól a tárlat leírása, és ennél jobban nem is lehet megragadni, hogy miért hangzik roppant izgalmasan a Ludwigban zajló gondolatkísérlet. A kiállító alkotók svájci, québeci és magyar művészek lesznek.

Belassulás

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt volt egy cikk arról a Guardianben, hogy egy kutatás szerint a művészeteket kedvelő fiatal felnőttek előszeretettel látogatnak múzeumokat és galériákat a stressz levezetése, vagy egyfajta meditáció céljából. A múzeumtól, mint intézménytől tehát alapból sem áll távol a belassulás, hát még ha éppen ez a visszafogottság, az aktív termelés helyett a passzívabb, ráérős szemlélődés a témája! A Ludwig Múzeum április 9-én kezdődő kiállítása ugyanis éppen a slow life szemléletmódból fog kiindulni., annak aspektusait járja majd körül. A nemzetközi csoportos kiállításon a környezettetrhelés, a földet, embereket kizsákmányoló gyakorlatok, a nem-növekedés, a minimalizmus, valamint a hétköznapi élet és a gazdaság területén egyaránt a lassulást szorgalmazó stratégiák kerülnek középpontba.

Lesznek még

Mindezen felül bemutatják február 14-én Waliczky Tamás Képzelt kamerák kiállítását is – ezzel szerepelt Magyarország tavaly a Velencei Képzőművészeti Biennálén; a Ludwig Múzeum gyűjteményéből Időgép címmel április végén nyílik tárlat, Konok Tamás festőművész 90. születésnapját is egy kiállítással ünneplik meg, valamint a Deutsche Telekom gyűjteményéből láthatunk közép-európai kortárs alkotásokat Az egyensúly megtartása című tárlat keretében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

A londoni taxisok sorban állva, autójukat kidíszítve búcsúznak Fülöp hercegtől

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Újabb 1,7 milliárd forintos közbeszerzést nyert Nemesi Pál kormánybiztos cége

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában

Egy nap alatt 398 áldozata volt a koronavírusnak Ukrajnában