szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megvalósult az orosz elnök, Vlagyimir Putyin egyik álma: rövid időre az országa teljes online hálózata lecsatlakozott a globális internetről.

Több napon át zajló tesztelés eredményeképp Oroszország levált a globális internethálózatról - jelentette a ZDNet technológiai hírportál. A rövid ideig tartó leválást hónapokig tartó tervezés előzte meg, és főleg orosz kormányhivatalok vettek részt benne. Az, hogy az első éles kísérlet sikeres volt, azt jelenti, hogy az orosz internet (a RuNet) akkor is működőképes marad, ha a globális kiszolgálórendszerek esetleg leállnak.

A lecsatlakozás ugyanakkor nem civil vagy állampolgári kezdeményezésre valósult meg, az egészet kormányzati szándék vezérli: a leválás egyik fontos következménye, hogy általa olyan tartalmak terjeszthetők az ország internetezői előtt, melyeket a kormányzat megfelelő minőségűnek tart, a hatalommal kritikus hangokat pedig nem kell kiszűrni. (A hivatalos kommünikében kezdetektől fogva a kibervédelmet hangsúlyozzák, illetve, hogy a lecsatlakozással az oroszok internetezők nagyobb biztonságban lennének.)

Az orosz internet a nemzetközi szerverek, illetve routerek nélküli üzemeltetése Vlagyimir Putyin egyik régóta dédelgett álma, ahogy a mobiltelefonok állami alkalmazásokkal történő “kiegészítése”. Annak lényege, hogy csak olyan készülékek jelenhessenek meg az orosz piacon, melyeken a kormányzat által jóváhagyott appok is ott vannak. Ez azonban a civil jogvédők szerint nem igazán az állampolgárok érdekeit szolgáló lépés, hiszen az előre telepített programok közé így olyanok is becsempészhetők, melyek a felhasználók lehallgatására, távoli ellenőrzésére alkalmasak.

Bár az orosz internet ilyesmire (elvileg) nem használható, az jól látszik, hogy az orosz állam itt is átveheti az irányítást, az ellenőrizetlen (értsd: a hatalomnak nem kedves) forrásokat és szolgáltatásokat pedig könnyűszerrel kisöpörheti a hálózatról. A sikeres teszt legfontosabb üzenete, hogy bebizonyosodott: a globális csatornák esetleges összeomlása a RuNetet nem veszélyezteti, az immár önállóan is képes működni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Megkérdeztük az Operatív törzset, elképzelhetőnek tartják-e a plázák bezárását

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Most a fiatalabbakra veszélyesebb a járvány

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen

Zöld rendszámos Kiák tesztje: szabadidőautó a kombi ellen