szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa szerint erőszakos térfoglalás az egyetemre erőszakolt modellváltás, Zsámbéki Gábor mellett Gáspár Máté is otthagyja az intézményt.

Free SZFE
Egyre nagyobb az ellenállás a hallgatók és a tanárok részéről a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) autonómiájának csorbításával szemben a kormány döntése miatt, miszerint az egyetem alapítványként működhet tovább Vidnyánszky Attila vezetése alatt. Az SZFE körül kialakult szolidaritási mozgalomhoz egyre több világhírű művész csatlakozik, Vidnyánszkyék mégsem tágítanak. Az SZFE-botrány legfrissebb fejleményeit cikksorozatunkban követheti.
Friss cikkek a témában

Miután kiderült, hogy az egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, Zsámbéki Gábor 41 év után azonnali hatállyal felbontotta a szerződését az intézménnyel. De nincs egyedül, csatlakozott hozzá Gáspár Máté, az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője is. Mint Facebook-posztjában írja, az ITM és az egyetem korábban megállapodott a kuratórium tagjai kiválasztási szempontrendszerében.

„Ez a szempontrendszer egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Az SZFE bázisdemokratikus, mégis hatékony jelöltállítási folyamata ezt a sorvezetőt követve nevezett meg 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án eljuttattuk az ITM miniszterének és a sajtónak is.” Erre válasz azóta sem érkezett, viszont kijelölte minisztérium a kuratórium tagjait és elnökét, ez egy ITM közleményben mintegy mellékesen megemlítve került nyilvánosságra, s jutott így az SZFE tudomására.

Gáspár hosszasan érkeli a bejegyzésében kijelölt személyeket, végül megállapítja, hogy a grémium szerinte alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számára objektíve elfogadhatatlan.

„Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok”.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem szenátusa szombat este - az intézmény bejáratáról készült gyászkeretes fotóval illusztrált -  közleményben állapítja meg, hogy a modellváltás „valódi célja nem az oktatás korszerűsítése, színvonalának emelése, hanem a minőséget és a hagyományokat semmibe vevő erőszakos térfoglalás, a szabad gondolat korlátozása”.

A szenátus szerint a kuratórium névsora világossá tette, hogy az egyetem szempontrendszerét a minisztérium nem vette figyelembe. Szemben a korábban lebegtetett lehetőséggel az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

„A kuratórium nem ismeri az SZFE valós működését. Vidnyánszky Attila személyében olyan elnök kapott felhatalmazást, aki nyilatkozataival évek óta következetesen és céltudatosan rombolja egyetemünk hírnevét. A kuratórium további tagjainak ugyanakkor nincs számottevő felsőoktatási tapasztalata” – hangsúlyozzák.

Fodor Tamás színész-rendező, a Stúdió K alapítója szerint a helyzet alkalmas az iróniára és a szörnyülködésre, de komolyabb válaszok kellenek. Facebook-oldalán azt írja:

"Úgy tudom, létezik egy hallgatói szakszervezet. Fel kell tölteni! Annak a hallgatónak, akinek nincs pénze a tagdíjat fizetni, boldogan adnék, itt a címem, kérek egy jelzést, és küldök.
Ugyanígy az oktatókat arra bíztatnám, hogy induljanak el szakszervezeti úton, alapítsanak egyetemi alapszervet. Majd hozzanak létre sztrájkbizottságot, amit a törvény megenged.Vegyék fel a kapcsolatot jogvédő szervezetekkel, és vértezzék fel magukat jogszabályi készségekkel. Hívják ki tárgyalásra az új tulajdonosi testületet. Tegyék ezeket nyilvánossá.
Mi pedig hozzunk létre szolidaritási testületeket, és álljunk ki a hallgatók és tanáraik mellett. (Nézzünk rá a színházba járók számára, vagyunk elegen).
Nyilvánosságot! Készüljünk az évnyitóra! Ez itt mostantól nem szórakozás, hanem dráma.
A színház a cselekvés művészete, nem a sírásé. Oszd meg, és ne engedj, hogy uralkodjanak!"

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Feloldották a kijárási tilalmat Portugáliában az elnökválasztás kedvéért

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes

Alkoholt is árult a Központ, de ez nem szabályellenes