szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Dolgozzatok többet! – üzente Daniel Ek azoknak a művészeknek, akik szerinte nem tartanak lépést a korral.

Ismét sikerült magára haragítania a zenészeket a Spotify alapító-vezérigazgatójának, Daniel Eknek, amikor a múlt héten a MusicAlly-nak nyilatkozott. Ek amellett, hogy beszámolt a zenei streaming platformjának anyagi helyzetéről – a Spotify június végére nemhogy stabilizálódott a koronavírus okozta gazdasági megrázkódtatások után, de rengeteg új előfizetőt is szerzett –, arra is kitért, hogy szerinte mi egy korszerű művész sikerének kulcsa. Így például kiderült, hogy szerinte

már nem elég, ha valaki csak új lemezeket ad ki három-négy évente.

A cégvezető szerint ezzel régen ugyan sokat lehetett keresni, de már nem feltétlenül ez a helyzet. Úgy véli, az albumok kiadása helyett inkább a közönséggel való folyamatos kapcsolattartásra kell odafigyelni, illetve történetek szövésére az albumok köré, mert ezzel tartható fenn a rajongók elkötelezettsége. A művészeknek szerinte ebbe kellene rengeteg munkát fektetnie.

Ek nyilatkozata zenészkörökben nem talált értő fülekre. Az R. E. M.-et alapító Mike Millst az háborította fel, hogy a milliárdos ezek szerint egyszerűen terméknek látja a zenét – derül ki például a Consequenceofsound.net összefoglalójából. David Crosby, a The Byrds és a Crosby, Stills, Nash & Young alapító tagja tovább fűzve a keresetlen szavakat, még kapzsinak is bélyegezte a vállalkozót.

Zola Jesus amerikai énekesnő megállapította, hogy Ek életében nem foglalkozott művészettel – idézi a felháborodott kommenteket a Hotpress.com is –, Chet Porter elektronikus zenei producer pedig arra hívta fel a figyelmet: a Spotify lejátszásonként 0,00348 dollárt fizet a számokért. Ezen kell aztán a zenészeknek, menedzsereknek és a stáb összes többi tagjának osztoznia. Utóbbi miatt számos kritika érte már a Spotifyt, többek között a Radiohead frontembere, Thom Yorke részéről is.

A vezérigazgató különben azt is kijelentette a vele készített interjúban: lehet, hogy a zenészek nyilvánosan kritizálják, de négyszemközt már elégedettségüknek szoktak hangot adni, és a streamingből, úgy látja, jól meg tudnak élni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Videós podcastek jönnek a Spotifyra

A Spotify nem csupán a zenék szinte kimeríthetetlen tárháza, számos speciális rádióműsor, úgynevezett podcast is hallgatható a platformon. Hamarosan már nem csupán a fülnek szólnak ezek, ugyanis érkeznek a videós podcastek.

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Felfüggesztette a NOVIS Biztosító termékeinek forgalmazását a szlovák jegybank

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Kihúzták a hatos lottó nyerőszámait

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról

Egy kaliforniai bíró felfüggesztette az amerikai kormány döntését a WeChat betiltásáról