szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Megérkeztek az első információk az idei középszintű és az emelt angolérettségiről.

Nem kaptak nehéz feladatokat az angolból középszinten érettségizők, a szövegek érthetőek, a témák is jók – mondta a HVG és a hvg.hu oktatási szakportáljának, az Eduline-nak nyilatkozó angoltanár.

A portál szerint a diákok a megfázásról, egy meglepően "sikeres" adománygyűjtő akcióról és különleges bambuszházakról kaptak szöveget a vizsga első, szövegértést mérő részében.

„A téma jól passzol a vírushelyzethez” – mondta a megfázásról szóló szövegről az Eduline által megkérdezett szaktanár. Ő könnyűnek tartja a feladatot, de a többit sem nevezné nehéznek. Egyedül a bambuszházakról szóló szöveg és az ahhoz kapcsolódó feladatok megoldásához kell többet gondolkodni szerinte.

A feladattípusok hasonlóak, mint az előző években

– summázta az Eduline.

Az emelt szintű angolérettségi is ma zajlik, ebből 20 ezernél is többen tesznek vizsgát csütörtökön. Itt az első információk alapján a technológiai függőségről és vizsgaszorongásról értekezhetnek a tanulók.

Második rész

A középszintű vizsga második, nyelvhelyességi részében egy különleges "esőszobáról", egy brit étteremlánc mobilmentes kampányáról és egy elveszett pénztárcáról kaptak szöveget a diákok az Eduline szerint. Az emelten pedig egy egyedülálló amerikai vízesés és egy „okosnyakörv” szerepel a feladatok közt.

A középszintű nyelvhelyességi feladatsorról azt mondta a portál által megkérdezett szaktanár, hogy az első feladat témája az érettségizők számára is érdekes, „vannak nagyon könnyen kitalálható szavak, de van egy-két nehezebb is”.

Barátságos az utolsó feladat

A középszinten vizsgázóknak az angolérettségi utolsó, íráskészséget mérő feladatsorában leveleket kell írniuk, méghozzá a baráti levél és nyári önkénteskedés témájában. Az Eduline szerint az egyik szöveget 80-100, a másikat 100-120 szóban kell kifejteniük a vizsgázóknak.

Az oktatási portál időközben egy csokorba gyűjtötte az emelt vizsga minden feladatát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!