szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Szovjetunió utolsó éveinek meghatározó politikusa lehetett volna a most elhunyt Jegor Ligacsov, de szembefordult Gorbacsovval, a reformokat bírálva.

Elhunyt Jegor Ligacsov - jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Ligacsov, aki nemrég ünnepelte a 100. születésnapját, 1985-től 1990-ig volt tagja a szovjet állampárt felső vezetésének, a politikai bizottságnak. Az ő ötlete volt az alkoholkorlátozás bevezetése, amely ritka népszerűtlen döntésnek bizonyult. Ligacsov kezdetben támogatta Mihail Gorbacsov reformtörekvéseit és az ország korszerűsítését, de később szembeszállt korábbi pártfogoltjával, ezért alacsonyabb posztra helyezték a pártállami hierarchiában.

Az 1990-es pártkongresszuson már főtitkárnak jelöltette magát Gorbacsovval szemben, de vereséget szenvedett. A Szovjetunió megszűnése után ismét kommunista színekben kezdett politizálni, és háromszor is megválasztották az alsóház, az Állami Duma tagjává.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!