Hány Budapest van a világon?

Hány Budapest van a világon?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Hol van még a világon Budapest nevű település, és mi is a története? Az Egy nap a városban blog utánajárt a főváros druszáinak.

Van ilyen nevű közösség, nem is egy, az Egyesült Államokban Missouriban és Georgiában is, ez utóbbiról lehet tudni többet is.

1880-ban Georgiában új etnikum bukkant fel: a magyarok. Ralph L. Spencer connecticuti üzletember hívta meg őket erre a területre, egy speciális feladat miatt. Korábban pennsylvaniai bányákban dolgoztak, Georgiában viszont nemesebb munka várt tájuk: be kellett indítani a bortermelést a vidéken. Ők értettek hozzá, legalábbis ezt gondolták, mégiscsak magyarok, körülbelül 200 család költözött ide, Budapesten kívül újra megalapították Tokajt és Nyitrát is.

28 évig éltek így együtt. 1908-ban aztán a szesztilalom miatt felhagytak a borkészítéssel a területen, a magyarok pedig visszamentek északra, a bányákba dolgozni. 1964-ig éltek még itt az akkori telepesek leszármazottai, mára leginkább már csak a temető viseli az itt élt emberek nevét, a magyar vezetékneveket.

További részletek és fotók az Egy nap a városban blogoldalán.