Tetszett a cikk?

Ha az orvos nem foglalkozik átlagosan legalább öt percig a pácienseivel, nem fizet az egészségbiztosító, egy kórházi ágyra pedig naponta csak egy beteget lehet "elszámolni" - ilyen és ehhez hasonló előírásokkal indul harcba a túlköltekezés ellen az egészségügyi tárca.

A hét végi kormányülésre ígért egészségügyi reformcsomag kibontása előtt, annak mintegy műtéti előkészítéseként több kiadáscsökkentő intézkedéssel debütál az új miniszter. A cél az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) krónikus, a tervezettet az idén is meghaladó hiányának a lefaragása, ám nemcsak az. Legalábbis Molnár Lajos miniszter "a betegellátás biztonságának növelésével" érvelt, amikor a múlt szerdai kormányülésen elfogadott módosításokról faggatták. E célt szolgálja például az a rendelkezés is, hogy az orvosnak minden betegével legalább öt percet kell foglalkoznia, mert ha az "egy betegre jutó átlagos ellátási idő" ezt nem éri el, az egészségbiztosító nem fizet a járóbeteg-szakrendelőnek.

A bekeményítést legfeljebb a statisztika felületes ismerete indokolhatja, amelyből az derül ki, hogy 2004-ben a járóbeteg-szakellátásban átlagosan 4,9 perc jutott egy gyógykezelési esetre. Csakhogy a statisztikusok ebbe az átlagba beleszámították az igen gyors és nagy esetszámú laborvizsgálatokat is, amelyek - súlyuknál fogva - erősen eltorzították az orvos-beteg találkozások időtartamát. A laborvizsgálatok nélküli átlag ennél jóval elfogadhatóbb, közel 13 percet mutat. A valóságban számos szakrendelésen még ennél is több időt szentelnek egy-egy páciensnek, csupán az OEP-pel való elszámolás sajátossága, hogy a pénztárnak csak a több ellátott beteget jelentik, nem pedig a teljesített többletóraszámot. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke azon melegében reagált a vizitidő "meghosszabbítására", mondván, ezt senki nem egyeztette az érdek-képviseleti szervezettel.

A zsúfoltság csökkentését, valamint a betegek iránti nagyobb figyelem elérését szolgálná az a rendelkezés, hogy a kórházakban legfeljebb annyi ágy után lehet majd számlázni, amennyire az intézménynek szerződése van a biztosítóval. "Magyarországon nincs szükség arra, hogy pótágyon vagy a folyosón feküdjön a beteg" - indokolta a pénzügy- és egészségügyi miniszter közös döntését Molnár Lajos. Mivel Magyarországon a kórházi ágyak kihasználtsága 79 százalékos, ez nem tűnik különösképpen kemény pénzügyi korlátnak. Mint ahogy az sem, hogy egy ágyra mindennap csak egy beteget lehet elszámolni. Azokon az osztályokon, ahol rövid bennfekvés után gyorsan cserélődnek a betegek (ilyen például a szemészet vagy az intenzív osztály), ezek után jobban oda kell figyelni, nehogy "összecsússzon" az elszámolásban a kimenő és a befekvő páciens - jegyezték meg kórházi vezetők a HVG kérdésére.

Bekeményítés, kurtítás, korrekció (Oldaltörés)Valódi bevételkiesést jelenthet viszont a gyógyító intézményeknél, hogy megváltozik az úgynevezett teljesítménykorlát. Eddig a bázisnak tekinthető, előző évi teljesítést 100 százalékban kifizették, az azt meghaladót pedig annál némileg alacsonyabb áron számolták el. Júliustól azonban a 2005-ös bázis teljesítését csak 95 százalékos kulccsal finanszírozzák - ami nominálisan 5 százalékos csökkenést jelent -, a többletteljesítményt pedig sehogy. A CT és MRI képalkotó diagnosztikai vizsgálatok esetében még ennél is radikálisabb lesz a "korrekció". A nem indokolt teljesítmények elszámolását korlátozó rendelkezésektől együttesen havi 4,7 milliárd forintos megtakarítást vár a tárca, ami erre az évre - mivel az OEP-finanszírozás mindig három hónappal később esedékes - a legjobb esetben is csak 14 milliárd forintos megtakarítást jelenthet. Az idei első négy hónapban ennél többel - 15 milliárddal - futott el a gyógyító-megelőző ellátásra szánt OEP-kassza. Vagyis lényegében a kórházaknak és rendelőknek kifizetett többletfinanszírozásból próbál meg valamennyit visszagyűjteni az egészségügyi tárca, mégpedig azért, hogy az idei évre tervezett 660 milliárd forintos kiadási keret tartható legyen, vagy legalább a túllépése ne öltsön drámai mértéket. Ám erre az évközi szigorításokkal nincs sok esély, különös tekintettel arra, hogy a tavalyi tényleges kifizetés meghaladta a 690 milliárd forintot.

A kórházak pénzügyi pozícióját az is megrengetheti, hogy nő az általános forgalmi adó és a fűtési számla, valamint hogy novembertől mégsem szűnik meg a munkavállalók után fizetendő, fejenként 1950 forintos egészségügyi hozzájárulás. A dologi kiadások 2-2,5 százalékkal nőnek, az egy aktív ágyra jutó bevétel pedig 6,8 százalékkal csökken - vont előzetes mérleget egy kórházigazgató, ám ebbe még nem kalkulálta bele a gáz és a villany drágulását. "A teljesítményfinanszírozás önmagában is többletteljesítményt generál" - indokolta az évek óta esedékes változtatás rapid elrendelését a HVG kérdésére Kiss József, az OEP főigazgatója, ami úgy értendő, hogy a most módosuló szabályozás alapján a gyógyító intézmények akkor kaptak több pénzt, ha a mennyiséget tartották szem előtt.

A megszorítások következtében a betegek kívánságlistájuk megkurtítására kényszerülnek, mivel a területi ellátással működő intézményeknek nem lesz módjuk máshonnan jött pácienseket kezelni. Ha valaki mégis ragaszkodna az általa választott orvoshoz vagy kórházhoz, gyaníthatóan csak költségtérítés fejében mehet hozzá, bár ennek a feltételeit egyelőre semmiféle szabály nem rögzíti. A változás következtében a rendelők és a kórházak valószínűleg megpróbálják majd elérni, hogy véletlenül se legyen több betegük, mint ahány ellátására finanszírozást kapnak, tehát előjegyzési rendszerrel - esetenként várólistával - kell ütemezniük a munkát. Ellenkező esetben eladósodhatnak, és ha a tartozásuk kezelhetetlenné válik, nincs, aki mentőövet dobjon nekik. Marad a bezárás, az intézmény átalakítása, netán működtetésének privatizálása.

A gyógyszerkiadások növekedésének megfékezésére is kísérletet tesz a kormány, holott a túlköltés úgyszólván programozva volt: a gyógyszerárak támogatására tavaly 348 milliárd forint ment el, ezzel szemben az idei kiadási plafont a költségvetési törvény 298 milliárd forintban határozta meg. Időarányosan az év végére 70-80 milliárdos túllépés prognosztizálható, ennek a felét kívánja lefaragni a tárca. A július 1-jén életbe lépő változások azonban még nem részei az általános megszorító csomagnak, hanem korábbi döntések eredményei. Az OEP ártámogatási rendszerét ugyanis félévente kell áttekinteni. Mintegy 120 gyógyszercsoportban úgynevezett referenciaárat határoznak meg, vagyis a támogatást a legolcsóbb termékhez rendelik; az egy csoportba tartozó - azonos terápiás célt szolgáló - medicinák közül egy sem részesülhet ennél nagyobb árkiegészítésben. Sőt ha valamely "helyettesíthető" készítmény ára 20 százalékot meghaladó mértékben felfelé lóg ki a sorból, kiesik a támogatott medicinák köréből. A gyártók persze igyekeznek a sávon belül maradni, így az olcsóbb orvosságok félévről félévre lejjebb szoríthatják a versenytársak árait. Egyelőre a termelőkkel 2004-ben kötött kormányzati megállapodás is tovább él, így a gyártó cégek az idén 22 milliárd forintot fizetnek be a gyógyszerkasszába.

GÁTI JÚLIA

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Gazdaság

Teherlift

Általános riadalmat okozott a Gyurcsány-csomag azon része, miszerint szeptembertől a minimálbér helyett legalább annak...

Plázs

A fertőzött tűktől védenék az egészségügyi dolgozókat

Európában évente mintegy egymillió dolgozó sérül meg használt injekciós tűtől, főként az egészségügyben. Az ilyen balesetek súlyos következményekkel járhatnak, akár HIV-, hepatitis B- vagy C-fertőzéssel is. Az EP szakbizottsága uniós jogalkotással is erősítené a veszélynek kitettek védelmét.

Plázs

Több-biztosítós egészségügyi modellek

Európa számos országában több egészségbiztosító közül választhatnak az állampolgárok. De az idehaza liberális mintának tekintett holland, az osztrák, a cseh és a német egészségbiztosítási rendszer is állandó kiigazításra szorul.

MTI Plázs

Új mentésirányító központot adtak át Budapesten

Új, egyelőre tartalékként szolgáló mentésirányító központot adtak át az Országos Mentőszolgálatnál. A sürgősségi ellátás fejlesztése céljából júliusig az ország huszonhat pontján alakítanak ki korszerű hívásfogadó, mentésirányítási központot.

MTI Karrier

Alkotmánybírósághoz fordultak az egészségügyi dolgozók

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) nem akarja ellehetetleníteni az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetét (EDDSZ). Legalábbis a kamara állítása szerint. A szakszervezet viszont Alkotmánybírósághoz fordult jogorvoslatért.

Plázs

Kórházi vita Szombathelyen

Összekuszálódtak a frontvonalak az egészségügyben: miközben az ideológiai érvek egyre puhulnak, a rivális vállalkozások minden követ megmozgatnak igazuk érvényesítésére. Az 1300 ágyas szombathelyi kórház körül dúló presztízsharc akár az ágazat privatizálásának erőpróbájaként is felfogható.

MTI Plázs

Orvosok perelnek az ügyeleti díjért

Az ügyeleti idő teljes munkaidőként való elszámolásáért és az annak megfelelő, teljes ügyeleti díjért három orvoscsoport indított munkaügyi pert munkaadója ellen Fejér megyében.

MTI Plázs

Újabb esély az emlőrák ellen

Egy célzott biológiai terápia forradalmasíthatja az emlőrák legagresszívabb formájának, az úgynevezett HER2 pozitív daganatoknak a kezelését: az európai gyógyszer-törzskönyvezési hatóság májustól engedélyezte az eljárás alkalmazását a HER2 pozitív emlőrák korai stádiumában is, s a költséges terápiát az OEP teljes egészében finanszírozza - hangzott el szerdán a Magyar Rákellenes Liga budapesti sajtótájékoztatóján.

Vélemény

Átoperálja Molnár az egészségügyet?

Orvosi hasonlattal élve: a társadalombiztosítás, kórház-és rendelőfinanszírozás átoperálása rizikós, de a jelenlegi állóvíz meghagyása esetén a “páciens” halálára nagy értékű fogadásokat köthetünk. Jó, hogy Molnár Lajos, a leendő Gyurcsány-kabinet egészségügyért felelős tagja nem az a konfliktuskerülő típus.

Gazdaság

Üléspontok

Ellentétesen értékelte a kormány egyensúlyteremtő programját a pénzügyminiszter és a jegybank monetáris tanácsa.

MTI Plázs

Magyar kutatók újdonsága: kullancsirtás gombával

Semmiféle vegyszert nem tartalmazó és így környezeti kárt sem okozó kullancsirtó szert hozott létre két magyar kutató: Dr. Bratek Zoltán és Dr. Bózsik Béla Pál már csak gyártóra vár, hogy minél előbb forgalomba kerüljön a kullancs elleni szer, amellyel egész erdőket, üdülőhelyeket lehet majd mentesíteni a veszélyes parazitáktól.

hvg.hu Plázs

A magyarok egészségesnek tartják magukat

A GfK Csoport legutóbbi egészségügyi kutatásában többek között azt vizsgálta, hogy a közép- és kelet-európai országok lakosai mennyire elégedettek saját egészségügyi állapotukkal, illetve hazájuk gyógyszerellátásával. A magyarok „szubjektív egészségészlelése” jellemzően optimista: honfitársaink meglepően nagy arányban egészségesnek tartják magukat. Kiderült az is, hogy gyógyszervásárlásnál a többség nem figyel arra, honnan származik a felírt vagy megvásárolt orvosság.

A világ 95%-án csak tévhit, hogy az elektromos autó végső soron rosszabb lenne

A világ 95%-án csak tévhit, hogy az elektromos autó végső soron rosszabb lenne

A magyar labdarúgó-válogatott 30 millióval támogatja a Szent László kórházat

A magyar labdarúgó-válogatott 30 millióval támogatja a Szent László kórházat

Egy 86 és egy 90 éves magyar beteg halt meg - ez történt az operatív törzs sajtótájékoztatóján

Egy 86 és egy 90 éves magyar beteg halt meg - ez történt az operatív törzs sajtótájékoztatóján