A szakemberek négy héten át itattak napi két pohár bort harmincöt egészséges nővel, miután négy hétig bormentes étrendet írtak elő számukra. A borivásos négy hét eredményeképpen megnőtt szervezetükben a védő – HDL – koleszterin szintje és csökkent a gyulladást okozó anyagok mennyisége, főként azoknál az alanyoknál, akik vörös bort ittak.
Számos kutatás igazolta már, hogy a mértékletes borivás jótékonyan hat a szervezetre, és csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A mértékletes borivás (napi egy-két pohár) egyharmadára csökkenti a szívbetegség miatti elhalálozás kockázatát. A szakemberek nem tudják pontosan, ennek mi lehet az oka, de a borban nagy koncentrációban lévő polifenolokra gyanakszanak, mivel ezek olyan növényi vegyületek, amelyek antioxidánsként működnek, és valószínűleg gyulladáscsökkentő hatásúak.
A gyulladás a szervezet reakciója a sérülésekre, és közrejátszik az érelmeszesedések kialakulásában. A gyulladás hatására az erek belső falán kialakuló plakkok könnyebben megrepednek, s ezáltal keletkeznek a vérrögök, amelyek infarktust okozhatnak.
A kutatásról az American Journal of Clinical Nutrition szakfolyóiratban jelent meg tanulmány.