szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A férfiak az erősebb nemhez tartoznak, mégis csaknem mindenütt a világon korábban halnak meg, mint a nők. A férfiak, rövidebb életüket újabb ismeretek szerint inkább maguknak köszönhetik, mintsem genetikai meghatározottságuknak.

Németországban a szövetségi statisztikai hivatal aktuális adatai szerint a férfiak várható élettartama 76,2 év jelenleg, a nőké 81,8; ezzel a férfiakat átlagosan 5,6 évvel élik túl. Franciaországban a különbség 8 év, Oroszországban 10. Ez a különbség csak az utóbbi évtizedekben alakult ki. 1871-ben a nemek közötti különbség Németországban alig 3 év volt. Akkor a férfiak átlagosan 35,6 és a nők 38,5 évig éltek. A növekvő várható élettartammal a nemek közötti olló tovább nyílt. Csak Délkelet-Ázsia nyolc országában élnek tovább a férfiak, mint a nők. Ezekben az államokban vélhetően a férfi utánpótlás előnyben részesítése az oka a fiúk magasabb várható élettartamának.

Különböző szerepek. A gyengébb nem 
lesz a szívósabb?
© AP
A kutatók már évek óta igyekeznek rájönni, hogy a férfiaknak miért van csaknem mindenütt rövidebb várható élettartama, mint a nőknek. A különbségnek genetikai, fiziológiai, magatartásbeli vagy környezet-meghatározta okai lehetnek. Így az orvosok egy idő óta már a nemi hormonok szerepét vizsgálják az immunrendszerre vagy a szív- és keringési rendszerre. A férfi tesztoszteron hormon például több mint 20 gént kapcsol be, amelyek elősegítik a szív- és keringési betegségek keletkezését.

A biológiai tényezőket a környezeti tényezőktől azonban a kutatók nehezen tudják elválasztani, mert a férfiak és a nők különböző életmódjuk és terheléseik miatt nehezen hasonlíthatók össze. Egy demográfus férfi és női kolostorlakókat vizsgált, akik hasonló életkörülmények között élnek. Azt találta, hogy alig vannak biológiai okai a férfiak és nők közötti mortalitási különbségnek. A genetikai és hormonális tényezők nem tesznek ki egy évnél többet. A maradék öt év különbséget a várható élettartamban ezzel az életmódra és környezeti tényezőkre lehet visszavezetni.

Öt fő okot lehet megnevezni, hogy a férfiak miért halnak meg korábban, mint a nők. Többet dohányoznak és gyakrabban isznak alkoholt mint a nők. Többnyire egészségtelenebbül táplálkoznak, túl sokat esznek és túl zsírosat. Németországban 2005-ben a felnőtt férfiak 58 százaléka, és a felnőtt nők 42 százaléka volt túlsúlyos.

Egy további ok a „társadalmi stressz”, aminek a férfiak vannak legfőképp kitéve. Ők karriert akarnak és a „riválisok” ellen kell fellépniük. Ehhez jön még a családi stressz, partnerkeresés, partnerkonfliktusok, gyermeknevelés és a család finanszírozása. A stressz és az egészségtelen életmód a fiatal férfiaknál több szív- és keringési betegséghez vezet. Az egészségügyi világszervezet (WHO) adatai szerint a 35 és 65 év közötti férfiak ötször gyakrabban halnak meg szív és keringési betegségekben, mint a nők.

A különböző várható élettartam egyik oka a férfiak rizikógazdag fiatalkori élete. A 16-24 éves férfiak mortalitása közúti balesetek vagy drogok miatt háromszor akkora mint a hölgyeké. A közúti balesetek halálos áldozatainak háromnegyede férfi. A férfiak öngyilkosságot is gyakrabban követnek el, mint a nők. Németországban az öngyilkosságok áldozatainak háromnegyede férfi.

Az orvosi haladással a várható élettartam idővel emelkedhet. Így a lányok várható élettartama jelenleg Németországban 81,8 év, a fiúké 76,2 év. A következő évtizedekben a várható élettartam emelkedése következtében a ma Németországban születő lányoknak jó esélyük van arra, hogy 100 évesek legyenek és a fiúk pedig 95 évesek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Nincs többé szükség a férfiakra

Spermiumot készíthetnek a brit Newcastle upon Tyne University kutatói női csontvelőből, megszüntetve így a férfiak szerepét a megtermékenyítési folyamatban. A módszer etikai problémát nem, egészségügyit viszont annál többet vet fel.

Medipress Plázs

A férfiak hajlamosabbak a memóriazavarokra

Egy kutatási anyag szerint a férfiaknak sokkal gyakrabban vannak problémáik a memóriájukkal és más kognitív képességeikkel, mint a nőknek, ezek a problémák pedig akár a demencia korai előjelei is lehetnek.

Medipress Plázs

Eltérő a nők és a férfiak szerotonin szintje

A svéd Karolinska Intézet munkatársai felfedezték, hogy a nemek közötti különbségek közé még az agy szerotonin rendszerét is be kell sorolni. Ezzel valószínűleg megvan arra is a magyarázat, miért gyakoribb a nőknél a depresszió és a krónikus szorongás.

MTI Plázs

A férfiak öregedését vizsgálják hazai kutatók

Nyolc európai országban 4-400 önkéntest vizsgálnak meg egy tudományos programban, melynek célja a férfiak öregedési folyamatainak megismerése; a hazai kutatásokat a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) nőgyógyászati klinikáján végzik.

MTI Plázs

A férfiak egyre korábban halnak

A rendszerváltás nyomán egyre növekszik a férfiak és a nők halálozási aránya közti különbség a kelet-európai országokban, míg Nyugaton ez az emelkedés jóval kisebb - mutatták ki a Michigan Egyetem kutatói.

MTI Plázs

A férfiak nehezebben viselik a szakítást

Az elvált, illetve a megszokott partnertől elszakadó férfiak körében jóval nagyobb arányban fordul elő a depresszió, mint a stabil kapcsolatban élő férfiaknál. A nők lényegesen jobban bírják a magányt - állapította meg egy kanadai vizsgálat.