szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ellentámadásba lendültek az Egyesült Államokban a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS) gyártói; több tízmillió dolláros reklám- és marketingkampányt kezdenek arról, hogy a szirup nem egészségtelenebb a hagyományos cukornál.

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup gyártói visszavágnak - írta a The Wall Street Journal, megjegyezve, hogy a kukoricaszirup káros hatásáról, a hízásban játszott szerepéről tanulmányok sora jelent meg az utóbbi években.

A kukoricafeldolgozók szövetsége nevű washingtoni kereskedelmi csoport helyre akarja állítani a kukoricaszirup megtépázott hírnevét. Egész oldalas újsághirdetésekben, tévés és internetes üzenetekben akarja meggyőzni a lakosságot, elsősorban a családanyákat, hogy a HFCS ugyanolyan természetes édesítőszer, mint a cukor vagy a méz. A másfél éves kampány költségvetése 20-30 millió dollár. 

A magas fruktóztartalmú kukoricaszirup használata az 1980-as években vált általánossá az amerikai élelmiszeriparban, amikor a gyártók a cukor helyett olcsóbb édesítőszert kerestek. Ma már ezzel édesítik az élelmiszerek széles körét, az üdítőitaloktól a salátaönteten és a ketchupon át a gabonapelyhekig. 
 
A gyártók szakértői azt állítják, hogy a HFCS-t ugyanúgy dolgozza fel a szervezet, mint a cukrot, egyik sem kövérít jobban a másiknál. Az Amerikai Orvosi Szövetség egyes tagjai viszont azt követelik, hogy a gyártók szüntessék be a kukoricaszirup használatát, és helyezzenek el figyelmeztetést ilyen tartalmú termékeiken. 
 
A teret nyerő kukoricaszirup-ellenes hangulatot meglovagolva néhány vállalat már azt hirdeti, hogy HFCS-mentesek a termékei. Az üdítőitalokat gyártó Jones Soda az elsők között cserélte vissza a kukoricaszirupot cukorra, és már az élelmiszeripari óriás, a Kraft Foods is piacra dobta vadonatúj HFCS-mentes grillszószát, amelyet a cég honlapján "az egészségtudatos vásárlóknak" ajánlanak. 
 
A tengerentúli kukoricaültetvények csaknem háromnegyedén genetikailag módosított fajtákat termesztenek. A HCFS-szel édesített termékek döntő hányada így valószínűleg genetikailag módosított összetevőt (GMO) tartalmaz. Az amerikai gyártókat nem kötelezik, hogy termékeiken feltüntessék a GMO-tartalmat.
 
HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

Medipress Plázs

Cukorbetegek is fogyaszthatnak cukrot?

Az utóbbi évtizedek ajánlásával ellentétben a német népegészségügyi intézet tanácsa szerint speciális diabetikus ételek helyett a cukorbetegek rendszeresen fogyaszthatnak cukrot.

Kulcsár Hajnal (hvg.hu) Plázs

Mivel E-tetnek minket?

Nehéz olyan élelmiszert leemelni a boltok polcairól, amiben egyáltalán nincs adalékanyag: ha végigfutjuk a csomagolásán található összetevők listáját, aligha lesz E-számmentes. Mit takarnak ezek a kódok, miért lángolnak fel újabb és újabb viták velük kapcsolatban, illetve árthatnak-e az adalékok az egészségünknek? Szakembereket faggattunk.