Spanyolország egyik világhíres sonkaszeletelője, Florencio Sanchidrián pályafutását maga is bikaviadorként kezdte. Nyilvános bemutatóin nem véletlenül kelti hosszúpengéjű késével egy matador benyomását. Jól koreografált mozdulatai nem csupán színpadias kellékek, hanem a lelkét és a szívét is beleadja fellépéseibe. Igazán csodálatra méltó, hogy egyetlen hajszálvékony sonkát akár 12 méteres hosszúságúra is le tud vágni.
Az Aranykés ötszörös nyertese, a sonkaszeletelés világbajnoka és Guinness-rekordere véalakú vágásával hétféle ízt varázsol elő a sonkából. Sanchidrian, aki egyben a Real Jamón cég tulajdonosa, megfordult már hazánkban, s elismerően nyilatkozott a magyar sonkáról. Japántól az USA-ig, a világon mindenhol tart bemutatókat, ma már akár háromezer eurót is megadnak egy-egy fellépéséért. A maestro tudását elismeri a királyi udvar, sokan őt tekintik az uralkodó, János Károly sonkaszeletelőjének. Habár hivatalosan ilyen cím nem létezik, ő vágta a sonkát a királynak a trónörökös, Fülöp herceg esküvőjén. Kinek nyesett még a finom falatokból? – hírességek, kormány- és államfők sora ízlelte meg „keze munkáját”. Felsorolni sem egyszerű a nagy neveket: XVI. Benedek pápa, Bush, Silvio Berlusconi, Tony Blair, Robert De Niro, Sylvester Stalonne, Al Pacino, Richard Gere, Naomi Campbell, Melanie Griffith, Beckham-házaspár. Ellátta már harapnivalóval a Real Madrid futballistáit és a Forma1-es McLaren-Mercedes csapatát is.
Az ibériai ország sonkaszeletelői néha a legmeglepőbb ötletekkel állnak elő. A hagyományosan fából készült sonkatartók vagy sonkasatuk mellett „feltalálták” a fémből készült vertikális sonkaszeletelő szerkezetet. Újabban, pedig egy, a motorok iránt is rajongó jamonero (sonkaszeletelő) előállt a sonkarögzítő motorizált változatával. Kedvelt fémparipája, egy Harley Davidson csomagtartója alá „rejtette” a füstölt sertéscombot. Árgus tekintetek figyelik, amikor egy gombnyomással „kioldja” a motor hátsó része alól a jókora szelni- és harapnivalót. A szakavatott jamonero mosolyogva megfeni hosszú pengéjű, flexibilis kését, s némi hidegvérrel tányérra vágja a sonkaszeleteket. Mondhatnánk, nem tortúra a „sonkatúra”, a napfény és a tengerpart mellé megannyi gasztronómiai élményt kínál Hispánia.
Tóth Sándor