szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az egészségre nem ártalmas, ám az ivóvíz élvezeti értékét csökkenti az a fonalféreg-fertőzöttség, amelyet egy rutinellenőrzés mutatott ki Abony egyik óvodájának vízhálózatában - közölte Romhányiné Balogh Edit, a Pest megyei város polgármestere szerdán.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) regionális intézetének vizsgálata mutatta ki a fonalférgek jelenlétét a Szivárvány úti óvodából származó vízmintában. „A mikroszkópikus élőlények az emberi egészségre ártalmatlanok, ráadásul a víz felforralásával elpusztíthatók. A gyerekek azonban elővigyázatosságból és elsősorban a szülők megnyugtatásának érdekében azóta palackozott vizet kapnak” - közölte Romhányiné Balogh Edit abonyi polgármester. 

A városi vízszolgáltatásért felelős Abokom Kft. fertőtlenítette az intézmény vízvezeték-hálózatát. Az ezt követően vett minta vizsgálata várhatóan napokon belül befejeződik - tette hozzá a polgármester, aki kitért arra is, hogy a probléma nem csupán egyetlen abonyi óvodát érint és nem is új keletű. „Hasonló jelenséggel számos település küzd még az országban, ahol magas az ivóvíz szervesanyag-tartalma és a helyi vízhálózat a miénkhez hasonlóan elöregedett” - mondta.

Abonyban először 2006-ban derült fény az ivóvíz fonalférgességére, mely akkor a település több részét is érintette. Azóta az önkormányzat az elavult, több ponton is pangó vizekkel működő rendszer átmosatásával igyekezett orvosolni a gondot. Végleges megoldást csak a 90 kilométer hosszú teljes hálózat cseréje jelentene, amely azonban több milliárd forintba kerülne -magyarázta Romhányiné Balogh Edit. A polgármester azonban utalt rá: egy korábban elnyert 312 millió forintos európai uniós pályázati forrásból és ehhez kapcsolódóan önerőből is tervezett fejlesztések belátható időn belül érzékelhető javulást hoznak majd a város ivóvíz-minőségében. Igaz, az EU-s pénz 80 százaléka az arzénmentesítést szolgálja, ám a maradékból megvalósul a legrégebbi eternit- és vascsövek cseréje és új átöblítési helyek létesítése is - tájékoztatott az elöljáró.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Lítium az ivóvízben: vége az öngyilkosságoknak?

Egy japán tanulmány szerint az olyan víz fogyasztása, amely lítiumot is tartalmaz, csökkentheti az öngyilkosság kockázatát. A kutatás során a kémiai elem ivóvízben található mennyiségét és az azzal esetlegesen összefüggő öngyilkossági arányokat vizsgálták.

hvg.hu Plázs

Az ivóvíz miatt aggódik az egész világ

Egy átfogó nemzetközi közvélemény-kutatás eredményei szerint a világ legégetőbb környezetvédelmi problémája a vízszennyezés. A kutatás során megkérdezett tizenöt ország válaszadói ugyanis úgy vélték, ez a probléma aggasztóbb, mint például a levegőszennyezés, a klímaváltozás vagy a természeti kincsek pusztulása.

MTI Itthon

Szúnyogok lárvája került az ivóvízbe Fegyverneken

Idegen anyagot talált egy fogyasztó az ivóvízben Fegyverneken, az elvégzett laborteszt kiderítette, hogy szúnyoglárvák kerültek bele, amelyek a biológus szerint az egészségre nem ártalmasak - írta keddi számában az Új Néplap.

MTI Plázs

Rákosoknak nem ajánlott a csapvíz

Nem ajánlja rákos betegeknek a csapvíz fogyasztását a nagy sikerű A rák ellen című könyv szerzője, David Servan-Schreiber. A francia kutató figyelmeztetését a Természetvédelmi Világalap (WWF) tanulmányára alapozza, amely szerint egyre nagyobb mennyiségű műtrágyából származó nitrát és növényvédőszer mutatható ki az ivóvízben.

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Lenne itt 3,5 millió betöltetlen állás

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Frontális karambol a 37-es úton, hatan megsérültek

Beragadt 365-re a forint

Beragadt 365-re a forint