szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A tüdőgyulladás még ma is az egyik leggyakoribb betegség, amely még mindig túl sok betegnél végződik halállal. A világ tíz leggyakoribb haláloka között szerepel három másik légúti betegség is: a tüdőrák, a COPD és a tbc. A legtöbb áldozatot a fiatalok, öregek, illetve a súlyos betegek közül szedi, de senki sincs védve a tüdőgyulladással szemben.

A tüdőgyulladás leggyakoribb formája az úgynevezett szerzett tüdőbaj – közösségekben szedjük össze – általában az antibiotikumokra érzékenyebb baktériumok okozzák, szemben a rezisztens, sokkal ellenállóbb törzsek által okozott kórházban szerzett tüdőgyulladással.

Tüdőgyulladás miatt nem feltétlenül kell befeküdni a kórházba, csak abban az esetben, ha a beteg állapota már súlyosabb, vagy valamilyen társbetegség miatt nagyobb kockázatú betegről van szó. Sokan úgy gondolják, hogy ha a páciens túléli a kezdeti nehéz napokat, akkor már minden rendben lesz. Egy friss, svájci vizsgálat szerint azonban, több mint egy hónappal a súlyos tüdőgyulladás kialakulása és gyógyulása után is többen halnak meg ezek közül a betegek közül, mint a hasonló állapotú, de tüdőgyulladásban meg nem betegedettek közül.

A kutatás megerősítette, hogy a túlélés szempontjából kedvező jelnek kell tekinteni, ha a betegnek magas a láza, és hidegrázásra panaszkodik. A European Respiratory Journal legfrissebb számában publikált eredmények szerint a gyulladásra utaló látványos tünetek meglétekor nagyobb arányban élik túl a páciensek a tüdőgyulladást.

Azt is kimutatták, hogy a tüdőgyulladást követő 18 hónapon belül a COPD-s (krónikus obstruktív tüdőbetegség), a koszorúér-betegek, a diabéteszesek és a vesebetegek közül halnak meg a legtöbben. A betegek tünetei és vizsgálati leletei alapján felállított pontrendszer (pneumonia súlyossági index, PSI) alapján jó eséllyel kiválaszthatók azok az emberek, akik a legnagyobb veszélyben vannak a kórházi kezelésre szoruló tüdőgyulladásos betegek közül. A svájci vizsgálat adatai szerint a 15 feletti PSI-értékkel kórházba került tüdőgyulladásos betegek közül minden hatodik (17,3 százalék) meghalt másfél éven belül, míg a 11-15 közötti értéket mutatók közül „csak” minden nyolcadik (12,8 százalék).

Alattomos gyilkos

November harmadik szerdája - idén november 17. - a hörgősorvadással járó COPD világnapja. 

  
A betegség lényegében két tünetcsoport - az idült hörghurut és a tüdőtágulás - egyidejű megnyilvánulásával járó, gyulladásos kórfolyamat, amely akadályozza a normális légzést. Az idült hörghurut a légutak betegsége, a tüdőtágulás pedig a tüdőhólyagocskák pusztulásával jár. A kórt a légutak fokozatosan súlyosbodó és végül tartós szűkülete jellemzi, a súlyos állapotban lévő betegek ágyhoz kötöttek és állandó oxigénpótlásra szorulnak. A betegség gyógyíthatatlan, ugyanakkor az asztma terápiájában ismert valamennyi szer alkalmazható a tünetek enyhítésére, a betegek életminőségének javítására, s korszerű gyógyszerek segítségével pedig lassítható a folyamat.
   
Magyarországon sok a fel nem ismert beteg, mert az érintettek általában csak a légzési teljesítmény 50 százalékos csökkenésénél kezdenek panaszkodni. A tüdőgyógyászok több mint 60 ezer betegről tudnak, a becslések alapján azonban legalább félmillióan küzdenek a kórral.

A vizsgálat megerősítette, hogy azoknak a betegeknek, akiknél a tüdőgyulladást heves gyulladásos reakciók kísérték, mint a magas láz, a hidegrázás vagy a megemelkedett CRP-szint a vérben, nagyobb esélyük volt arra, hogy túléljék a betegséget. A heves gyulladásos reakciók arra utalnak, hogy a szervezet immunrendszere felvette a harcot a kórokozókkal szemben, és heves csatát vív a fertőzéssel szemben.

A legyengült immunrendszerű betegeknél elmaradnak, vagy sokkal enyhébb mértékben jelentkeznek ezek az olykor félelmetes reakciók, mégis ezek a békésebbnek tűnő, gyakran idős, rossz általános állapotú személyek vannak sokkal nagyobb veszélyben. Előfordul, hogy egy idős, ágyban fekvő tüdőgyulladásos beteg egyetlen tünete, hogy zavarttá vagy aluszékonnyá válik, és nem vagy alig köhög, nem rázza a hideg és nincs láza sem.

Megfelelő táplálkozással, a dohányzás mellőzésével, az influenza és a pneumococcusok elleni védőoltások beadásával, valamint tünetek időben történő felismerésével, és a megfelelő kezelés elkezdésével tehetünk a legtöbbet a betegért.

A dohányzás egyébként gyengíti az immunrendszert, rontja a légutak öntisztulását. A dohányosoknál állandóan fennálló gyulladás, a nagy mennyiségben termelődő köpet a fertőzések melegágya, szinte marasztalja a belélegzett kórokozókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Tüdőrák: más a nőknél és a férfiaknál

A tüdőrák gyakran alapvetően különbözik a férfiaknál és a nőknél - közölték kedden amerikai kutatók. Az új genetikai eredmények a személyre szabott kezelésekhez vihetnek közelebb.

MTI Plázs

Valóság lehet egy új tüdő növesztése

Amerikai tudósok az új emberi tüdő növesztése irányában tett fontos előrelépésről számoltak be: laboratóriumban tenyésztett sejteket ültettek patkányok tüdejébe, egy másik kutatásban pedig mikrocsip segítségével az emberi tüdőt utánozták.

Éles lőszert is használtak a fehérorosz rendőrök a tüntetők ellen

Éles lőszert is használtak a fehérorosz rendőrök a tüntetők ellen

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

Egymásnak esett a Wizz Air és az utazási irodák szövetsége

A kormány saját hatáskörben elvette a táppénzt a külföldön nyaralt karanténosoktól

A kormány saját hatáskörben elvette a táppénzt a külföldön nyaralt karanténosoktól