szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

A legfrissebb adatok szerint mégis a korábban egyszer már gyanúsnak ítélt növényi csírák, illetve közelebbről a babcsírák terjesztették el a hasmenéses járványt Németországban - közölték a német hatóságok.

"A babcsíra volt" - jelentette ki Reinhard Burger, a Robert Koch Intézet vezetője, aki szerint akik csírát fogyasztottak, kilencszer gyakrabban kapták el a véres hasmenéssel járó fertőzést. Az intézet feloldotta az uborka, paradicsom, illetve a saláta fogyasztására vonatkozó figyelmeztetést, de a csírákkal kapcsolatos figyelmeztetés továbbra is érvényben marad - jelentette a BBC.

Bár a korábban egyszer már "meggyanúsított" alsó-szászországi gazdaságból származó növényeken végzett tesztek egyike sem volt pozitív, a járványügyi vizsgálat elég bizonyítékkal szolgál a következtetések levonásához - tette hozzá Burger.

Korábban a járványt okozó kólibaktérium eredetére vonatkozó kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a kórokozó Spanyolországból származó uborkákkal terjedt el Németországban, de ezt később az egészségügyi hatóságok cáfolták. Később több, szintén nem igazolt gyanú is napivlágot látott a hasmenésjárvány forrását illetően.

A járvány miatt szinte egész Európában kialakult pánik, illetve a zöldségfogyasztásban tapasztalt visszaesés gazdasági és diplomáciai konfliktusokat okozott. A korábban megvádolt spanyolországi uborkatermelők kártérítést követeltek, Oroszország pedig megtiltotta az EU-ból származó zöldségek importját. Az unió ezen a héten egy több mint 210 millió eurós támogatási csomagot állított össze azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akiket kár ért a járvány miatt.

A Robert Koch intézet vezetője pénteken arra is felhívta a figyelmet, hogy a járványnak még nincs vége. Ráadásul egy hannoveri lap szerint már az sem kizárt, hogy a baktérium emberről emberre is terjedhet.A legfrissebb információk szerint eddig 29-en haltak bele a rendkívóül agresszív lefolyású betegségbe, és hozzávetőleg háromezren betegedtek meg a korábban ismeretlen baktériumtörzs okozta véres hasmenésben, amely az esetek jelentős részében veszélyes komplikációkat is okozott.

Megvan a felelős?
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zentai Péter Vélemény

Hasmenésjárvány: „Németországnak nincs oka bocsánatot kérni Európától”

„Németországnak nincs oka bocsánatot kérni Európától, sem a spanyoloktól, sem általában az európai zöldség- és gyümölcstermelőktől” – utasítja vissza önérzetesen a vádakat Gaby-Fleur Böl, a berlini Kockázatelemző Intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) fő kommunikátora. Szerinte abból sokkal nagyobb baj származott volna, ha a német hatóságok lakatot tesznek a szájukra.

Kína is hálás lehet, hogy Magyarország engedélyezte a vakcináját

Kína is hálás lehet, hogy Magyarország engedélyezte a vakcináját

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

4K-s felbontást kapott, már így is megnézhető az internet legnagyobb trollkodása

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben

Reuters: Feleannyi vakcinát szállíthat az AstraZeneca az EU-nak a második negyedévben