szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy új meghatározás szerint a függőség nem pusztán az akaraterő hiánya, hanem az agy krónikus betegsége. A témával foglalkozó amerikai orvosok társasága a családokat és a szakemberek munkáját akarják segíteni a definícióval.

"A függőség sokkal több annál, mint hogy emberek helytelenül viselkednek" - magyarázta Michael M. Miller, a függőséggel foglalkozó amerikai orvosok társaságának képviselője.

Szerinte ez a kábítószertől, az alkoholtól, a játékoktól való függőségre is igaz, csakúgy, mint a kényszerevésre. Más krónikus betegségekhez - így a szívbajokhoz és a diabéteszhez - hasonlóan a függőség kezelése és a visszaesés megakadályozása hosszú távú feladat – vélik a társaság szakemberei.

A helytelen viselkedés agyi diszfunkció eredménye - értett egyet az állásponttal Nora Volkow, az amerikai országos drogintézet igazgatója.

Az agyban érzelmi, kognitív és viselkedési hálózatok bonyolult kölcsönhatása lép fel, de a genetika is szerepet játszik a függőségben. Ez azt jelenti, hogy vannak, akik hajlamosabbak függőségbe kerülni, ha például kábítószeres tapasztalatot szereznek tinédzserként, vagy egy sérülés után "ráéreznek" a fájdalomcsillapító ízére.

Hasonlóképpen figyelembe kell venni a kort. Kutatások szerint a frontális agykéreg segít féken tartani az egészségre káros viselkedést, ahogy a szervezet öregszik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Visszahívott a Nébih egy csokit, mert tejet tartalmaz

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Az USA hivatalosan is kilépett a Nyitott Égbolt fegyverkorlátozási egyezményből

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében

Félig leaszfaltoztak egy macskát Bács-Kiskun megyében