szerző:
hvg.hu

Most, hogy küszöbön áll a nátha- és influenzaszezon, ha legközelebb megbetegszik, kétszer is gondolja meg, hogy bevesz-e valamit láz ellen. A Journal of Leukocyte Biology novemberi számában megjelent tanulmány szerint ugyanis újabb bizonyíték támasztja alá azt az elméletet, hogy a megnövekedett testhőmérséklet segít bizonyos immunsejtek fokozottabb működésében.

„A testhőmérséklet megemelkedését már ősidőktől kezdve a fertőzésekkel és gyulladásokkal hozzák összefüggésbe” – állítja Elizabeth A. Repasky, a Roswell Park Cancer Institute immunológusa. Mivel a lázas reakció mindenütt megfigyelhető a természetben, fontos, hogy az immunológiában is több figyelmet szenteljünk ennek az érdekes jelenségnek.

A kutatók kimutatták, hogy az enyhe láz kategóriájába eső magas testhőmérséklet fokozza egy bizonyos limfocita, a vírussal fertőzött és a daganatsejtek elpusztítására képes CD8+ citotoxikus T-sejt létrehozását és differenciálódását. Kutatásuk azt mutatta, hogy a megemelkedett testhőmérséklet megváltoztatja a T-sejtek sejthártyáját, ami segíthet közvetíteni a mikrokörnyezeti hőmérséklet hatásait a sejtműködésre.

A kutatók ennek vizsgálatára két csoport egeret beoltottak egy antigénnel, és megfigyelték a T-sejtek aktiválódását az antigén-prezentáló sejtekkel történő kölcsönhatást követően. Az egerek felében a testhőmérséklet 2 Celsius-fokkal emelkedett, a másik felében megmaradt a normális maghőmérséklet. A melegebb egerekben az eredmények a fertőzött sejtek elpusztítására képes CD8 T-sejtek megnövekedett számát mutatták.

A Journal of Leukocyte Biology folyóirat főszerkesztő-helyettese szerint a láz talán kellemetlen, de ez és más kutatások is azt bizonyítják, hogy a lázas állapot a hatékony immunválasz szerves része. Korábban úgy véltük, hogy a bennünket megfertőző mikrobák egyszerűen nem tudnak olyan jól szaporodni a láz miatt, ez az új kutatás azonban azt mutatja, hogy a lázas állapot ideiglenesen fokozhatja az immunrendszer működését. Bár a magas láz veszélyes, és kezelni kell, a legújabb eredmények alapján fontolóra kell vennünk, hogyan és mikor kell kezelnünk az enyhe lázat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Még hárman kidőltek a fociválogatottból

Sláger és Music FM elhallgattatása: gyermekek védelmével és díjtartozással indokol az NMHH

Sláger és Music FM elhallgattatása: gyermekek védelmével és díjtartozással indokol az NMHH

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Közbeszerzés befolyásolása miatt 9 évre elítéltek két volt minisztert Szlovákiában

Január 19-ig marad a CSU élén Orbán bajor támogatója

Január 19-ig marad a CSU élén Orbán bajor támogatója

Műpéniszes bábuval kampányolt Lázár egy kispesti iskolában a dohányzás ellen

Műpéniszes bábuval kampányolt Lázár egy kispesti iskolában a dohányzás ellen

Így néz ki a világ első fordított luxusszállodája – fotók

Így néz ki a világ első fordított luxusszállodája – fotók