szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Véget ért az idei parlagfűszezon. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szerint a hétről hétre csökkenő pollenterhelés eredményeként a 40. hétre már alacsony volt a pollenkoncentráció az országban. A levegő parlagfű-pollentartalma heti átlagban országszerte már csak a maximum köbméterenkénti 9 pollenszem értéket érte el. Ennél az értéknél allergiás tünetek elvileg már nem jelentkeznek.

Az általános pollenhelyzetről szóló rendszeres jelentések mellett a parlagfűhelyzetről idén is külön tájékoztatnak az Országos Környezet-egészségügyi Intézet tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszerén keresztül: térképen ábrázolják, hogy az ország különböző területein milyen magas a levegő szennyezettsége.

A pollenkoncentráció szintjeit 9 fokozatú színskálával jelzik, külön táblázatban adnak tájékoztatást a különböző értékek egészségügyi hatásairól. A színek sötétedésével jelzik az egyre magasabb pollenkoncentrációt. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötét bordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet az úgynevezett ambrózia szín jelöli.

Az ÁNTSZ közleményében azt írták: a következő hetekben a zöld jelzés országos kiterjedése is csökkenni fog, az ország lassan "kifehéredik", köszönhetően annak, hogy a parlagfű pollenje kimosódik, kiszűrődik a levegőből.

Mint kiemelték: az aktuális és a várható időjárást is figyelembe véve úgy vélik, már a figyelmeztető jelzés kiadása sem indokolt, így az OKI Aerobiológiai Monitorozási Osztálya a 2012-es parlagfű szezonra vonatkozólag az utolsó heti parlagfű jelentését adta ki.

Az általános jelentésben a napi parlagfű-pollenkoncentrációk értékei a továbbiakban is nyomon követhetőek - tették hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

800-1000 éves érméket találtak Kínában, tízezernél is többet

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung

Újítás a notebookoknál: láthatatlan kamerát tenne a képernyőbe a Samsung