szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A moszkvai GUM felkérte a Louis Vuitton francia divatházat, hogy bontassa le a Vörös térre épített pavilonját, amely nagy ellenkezést váltott ki orosz politikai és társadalmi körökben. Az orosz államfői hivatal már nem kérte, hanem követelte szerdán a bontást.

A Vuitton-márka motívumaival és színeivel díszített hatalmas utazóláda formájú pavilont közvetlenül a moszkvai luxusáruház szomszédságában állították fel a napokban.

A párizsi cég a különleges reklámmal a GUM fennállásának 120. évfordulója keretében a jövő hétfőn megnyitni tervezett kiállítását harangozta be. A pavilonban olyan világhírességek bőröndjeit és utazótáskáit akarták bemutatni, mint Ernest Hemingway amerikai író, vagy Greta Garbo svéd, valamint Catherine Deneuve francia színésznő.   

A 9 méter magas és 30 méter hosszú pavilon nem csak a Vörös téren álló Lenin-mauzóleumot védő kommunistákat és a kormányzó Egységes Oroszország pártot zavarta, de városvédők is felemelték szavukat az ideiglenes építmény ellen. Szerintük az rontja az UNESCO által kulturális világörökségnek nyilvánított és 1990-ben a világörökségi listára felvett Vörös tér műemlékegyüttesének látványát. 

A Moszkva egyik fő turista látványosságának számító, a Kreml fala mellett húzódó történelmi tér évek óta nagyszabású kulturális vagy éppen sportrendezvényeknek ad helyet. Ott zajlott a Szpasszkaja Basnya elnevezésű nemzetközi fúvószenekari fesztivál, a Selyemút rally indítására is ott került sor, és arra is volt példa, hogy a Lenin-mauzóleumot hatalmas vászonnal takarták el, amely épp az adott eseményt reklámozta. 

Az orosz Társadalmi Kamarában már kezdeményezték, hogy több moszkvai történelmi helyszínhez hasonlóan a Vörös téren se lehessen kereskedelmi tevékenységet folytatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

A világlapok címoldalain Szájer József botránya

A világlapok címoldalain Szájer József botránya