szerző:
life-style.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A rozé kacsamell valódi ínyenc különlegesség, számolni kell viszont azzal, hogy - mint ahogy a neve is elárulja - ez a...

A rozé kacsamell valódi ínyenc különlegesség, számolni kell viszont azzal, hogy - mint ahogy a neve is elárulja - ez a hús rozéra van sütve, a közepe még rózsaszín. Akinek már a félangolosra sült bélszín sem jött be, annak ez a recept sem fogja elnyerni a tetszését. Nem kell viszont mindenkinek lemondani az élményről akkor sem, ha a vendégek közt van, aki az átsült húst kedveli. Ilyenkor készítsük elő a húst a megadott recept szerint, de 8 perc helyett süssük kb. egy órán keresztül a kacsát időnként meglocsolva saját levével.

Íme a recept Bereznay Tamás könyve alapján elkészítve:

Rozé kacsamell

Hozzávalók:
4 db fél kacsamell
1 kávéskanál őrölt római kömény (Őrölhetünk egész római köményt frissen, mozsárban)
1 kávéskanál őrölt gyömbér

 
Elkészítés:
A bőrös kacsamelleket mossuk meg alaposan, és nézzük át, hogy nincsenek-e a bőrben tollmaradványok. A legkisebb pihét is el kell távolítani, mivel a bőre is fogyasztásra kerül és nem túl gusztusos látvány egy-egy kikandikáló tollacska. Én személy szerint egy nagyítóval és kis csipesszel szoktam a feladatnak kezdeni. A csipesszel könnyedén eltávolíthatjuk a nagyobb szálakat, a pihéket pedig érdemes lepörkölni. (Gyújtsunk nagy lángot a tűzhelyen és óvatosan, hogy meg ne égessük magunkat, a kacsa bőrös felét pár másodpercig pörköljük a nyílt tűzön.) Ez a feladat kissé időigényes, hiszen többször át kell nyomkodni, simítani a bőr felületét, hogy biztosan minden szálat eltávolítsunk, de, ha ezzel végeztünk, a recept többi része már igazán nem kihívás.
Melegítsük elő a sütőt 170-180 fokra.
A kacsa bőrét, úgy, hogy a húsba nem vágunk bele, irdaljuk be hosszában és keresztbe is, így szép négyzethálós felületet kapunk.
A fűszereket keverjük el és dörzsöljük, masszírozzuk jó alaposan a kacsamellek bőrébe, majd szórjuk meg őket kevés sóval.
Egy serpenyőt zsiradék nélkül forrósítsunk fel és süssük benne 3-4 percig a melleket fordítás nélkül, a bőrös felükön. Nincs szükség zsiradékra, hiszen a kacsa bőréből pillanatok alatt nagy mennyiségű zsír sül ki.
Az előmelegített sütőben a kacsából előzőleg kisült zsír nélkül süssük a húst 8 percig, úgy, hogy a bőrős felük van felfelé. Így a bőrből kisülő zsírtól nem szárad ki a kacsahús.
Tálalás előtt érdemes pár percig pihentetni a kacsamelleket.

Rapp Eszter

A kacsamell gyümölccsel jó párosítás, mivel a szaftos hús és a savanykás édes gyümölcs tökéletes harmóniát alkotnak együtt. Használhatjuk a gyümölcsöt frissen, vagy grillezve köretként, de a legjobb, ha mártást készítünk belőle.

Rapp Eszter

Ánizsos szilvamártás

Ez a recept is Bereznay Tamás könyvéből származik. A mártás ízvilága nagyon érdekes, az édes- savanykás- csípős ízek mind érvényesülnek, pláne ha friss chili paprikát használunk.

Hozzávalók:
30 dkg szilva (Sajnos nincs idénye, de jobb híján fagyasztott szilvával helyettesíthetjük. Befőttel ne próbálkozzunk, a befőtt nem is tartozik a gyümölcs kategóriába, elveszti savasságát a túl édes lében.)
2 evőkanál barnacukor
2 dl száraz vörösbor
1 evőkanál balzsamecet
2-3 szem csillagánizs
1 db chili paprika (Helyettesíthető őrölt chilivel, ha nem tudjuk beszerezni, de így a mártás ízvilága kevésbé lesz karakteres.)
1 teáskanál étkezési keményítő
1 dkg vaj
 
Elkészítés:
Amennyiben friss szilvával dolgozunk, mossuk meg, magozzuk ki és negyedeljük fel őket, ha fagyasztottal, akkor csak az utolsó lépés szükséges. A cukrot kissé pirítsuk le, majd öntsük fel a vörösborral és a balzsamecettel.
Tegyük bele a csillagánizst és a feldarabolt chilit, majd 5-10 perc alatt főzzük vissza a felére.
A keményítőt keverjük el kevés hideg vízzel, majd, ha feloldódott adjuk a mártáshoz, így az nem lesz csomós.
Adjuk a mártáshoz a szilvákat, forraljuk egy percig, majd a tűzről levéve adjuk hozzá a vajat.

Rapp Eszter

Mandarinszósz

A narancsos kacsa régről ismert tradicionális francia étel. Ez a szósz mindennel rendelkezik, amivel a narancsmártás, citrusos, édes és közben savanykás, de ebben a szószban van egy ráadás is, a mandarin aromája.

Hozzávalók:
4 dl szűrt mandarinlé (Nagyjából 20 kisebb mandarin kifacsart leve)
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 zacskó vaníliás cukor
1 teáskanál étkezési keményítő

Elkészítés:
A mandarinlét forraljuk fel, adjuk hozzá a mézeskalács-keveréket és a vaníliás cukrot, majd forraljuk további 5-10 percig.
A keményítőt keverjük el nagyjából 1 dl hideg vízzel, hogy ne legyen csomós és keverjük a mandarin levéhez, majd forraljuk még egy percig a szószt.
A szósz sűrűségét még kedvünk szerint korrigálhatjuk, ha sűrűbbet szeretnénk, forraljuk tovább, illetve adjunk hozzá még egy kevés keményítőt, ha túl sűrűnek találjuk, hígítsuk vízzel.
Érdemes a kész szószt tálalás előtt átszűrni, hogy homogén selymes állagot kapjunk. 

Rapp Eszter

Vörös áfonya -mártás

Ez a gyümölcsmártás nagyon gyerekbarát, imádni fogják, de nem csak ők, a felnőttek is. Gyönyörű színe van, és szuperül mutatnak benne az egészben maradt áfonyák. Vörös áfonyát itthon beszerezni nagy kihívás, de a Vásárcsarnok legalsó szintjén található Ázsia Bt.-ben ahogy minden más, ez is fellelhető általában friss és fagyasztott formában is.

Hozzávalók:
500 g vörös áfonya
70 g cukor
30 g
1 narancs rostos leve
1 dl víz
 
Elkészítés:
Tegyünk minden hozzávalót egy lábosba és forraljuk fel. Pár perc után, kapcsoljunk kisebb lángra és nagyjából 10 perc alatt, főzzük megfelelő sűrűségűre a mártást.
Ha édesszájúaknak készítjük a szószt, ízlés szerint tehetünk bele több cukrot.

Rapp Eszter
A rossz nemzetközi hangulat a pesti tőzsdét sem kímélte

A rossz nemzetközi hangulat a pesti tőzsdét sem kímélte

Merényletet követtek el Moszkvában Viktor Janukovics egy közeli embere ellen, aki bűnözőkből verbuvált katonákat az oroszoknak

Merényletet követtek el Moszkvában Viktor Janukovics egy közeli embere ellen, aki bűnözőkből verbuvált katonákat az oroszoknak

Kubatov Gábor: Magyar Péter egy gátlástalan hülye gyerek

Kubatov Gábor: Magyar Péter egy gátlástalan hülye gyerek

Trump fenyegetései árnyékában kezdődik az EU-csúcs Brüsszelben

Trump fenyegetései árnyékában kezdődik az EU-csúcs Brüsszelben