szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Előzetes letartóztatásban levő védence szabadlábra helyezését sürgette hétfőn a római bíróságon Keleti Györgyi ügyvédje. A kérelmet benyújtva Massimiliano Scaringella azt mondta, az olasz hatóságok szabálytalanul jártak el.

Az olasz büntetőeljárási törvény kimondja, hogy külföldi lakhelyű vádlottat ajánlott levéllel értesíteni kell az ellene folyó eljárásról. Sem az olasz bíróság, sem az ügyészség nem értesítette Keleti Györgyit, hogy melyik hatóság, milyen váddal indított ellene vizsgálatot. Ezzel korlátozták védekezési lehetőségeit - mondta az MTI-nek Keleti olasz ügyvédje. Scaringella hozzátette: "prostitúcióval összefüggő bűncselekménnyel" vádolt védence nem tudott az ellene kiadott letartóztatási parancsról, ezért távozott az idén Németországba. Innen február 24-én adták ki az olasz hatóságoknak.

Jogsértő volt Keleti olasz rendőrségi meghallgatása is 2008-ban: nem biztosítottak neki tolmácsot és főleg nem informálták, mi történhet, ha nem ad külföldi értesítési címet. Megsértették az Európai Jogok Európai Egyezményét - tette hozzá Scaringella. "Az általam benyújtott fellebbezést a bíróság el fogja vetni, de a Legfelsőbb Bíróságon van esély, ott érzékenyek a jogvédelemre"- mondta.

Választ pár hónapon belül kaphat, addig is Keletit még a tavasszal előzetes bírósági tárgyalásra várják. Scaringella hangsúlyozta, "a vádiratban kevés szól Keleti ellen. Senkit nem kényszerített prostitucióra, senki nem vallott ellene. Az ügyészség áldozatot keres, de az ügyben érintett magyar nők önszántukból prostituáltatták magukat". Az ügyvéd eddig kétszer találkozott Keletivel a római Rebibbia büntetésvégrehajtási intézetben: "védencem nyugodt és a helyzethez képest jól van. Nem ez a legrosszabb olasz börtön".


 

hvg.hu Itthon

Olaszországnak adják ki Keleti Györgyit

A magyar kiadatási kérelmet megtagadták, az olaszokét jóváhagyták a német hatóságok – tudta meg a Vasárnapi Blikk a bajor államügyészség szóvivőjétől, Alfons Obermeiertől.

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Harmincan lesznek jelen Fülöp herceg szombati temetésén

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Orbán: Két 14 év alatti koronavírusos gyerek van lélegeztetőgépen

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok

Fotó: Mindig tudnak újat mutatni a horrorkaravánok