A világ legegyszerűbb receptjei: puliszka sokféleképpen
Folytatódik receptsorozatunk a life-style.hu gasztro rovatában. A világ legegyszerűbb receptjei – szerintünk.
Folytatódik receptsorozatunk a life-style.hu gasztro rovatában. A világ legegyszerűbb receptjei – szerintünk. Nyilván lesz közöttük olyan, amelyet az olvasók egy része nem talál majd elég könnyűnek, de hetente jelentkezünk új megoldással és ahogy gyűlnek a receptek, egészen biztosan akad olyan ötlet, ami meghozza a kedvet a főzéshez. Első receptünket Jamie Oliver ihlette, aki mostanában az egész világot meg akarja tanítani főzni, de megmutattuk már azt is, hogyan készítsünk otthon hamburgert. Most azonban egy olyan receptet adunk közzé, amelynek számtalan változata elkészíthető, és nem más ez, mint a jó öreg puliszka.
A kukoricalisztből, vízből (esetleg tejből) készült kásás ételt Pápai Páriz Ferenc evangélikus református lelkész és író említette először 1708-as szótárában. Az olcsó hozzávalók miatt a puliszka sokáig a szegények eledele volt, majd a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült. Ám Erdély különböző területein továbbra is főzték, míg mára felkerült a neves éttermek étlapjára is, igaz, az olasz gasztronómiából átvett polenta névvel. Éttermekben főleg köretként találkozhatunk vele, elsősorban húsételekhez, vadpörkölt mellé ajánlva. De otthon is érdemes kísérletezni vele, főétel is könnyen készülhet belőle, de az sem baj, ha olykor a krumplipürét, a riszt vagy a tésztát váltjuk ki vele.
Nekünk könnyű dolgunk van, mert gyengéd szálak fűznek a puliszkához, nagymama ugyanis szívvel-lélekkel készítette valamely változatát. És nem volt unoka, aki nemet mondott volna rá: ettük tejjel, lekvárral, kecskesajttal, juhtúróval, tejföllel, pirított szalonnával, sült hússal, pörkölttel, csirkeparikással. De kár tagadni, nemcsak Erdélyben képesek ennyi változatban készíteni ezt az ételt, az olaszokat sem kell félteni, legalábbis, ami a fantáziájukat illeti, ők is szívesen fogyasztják a legkülönfélébb hozzávalókkal, és főként szaftos főfogásokkal. Eszik sajttal, babbal, zöldségekkel, tejjel, gombával, tükörtojással, tőkehallal. Főznek fehér, sárga és fekete polentát. A fehér változatot lágyra főzik és leginkább halakhoz adják. A sárgát zöldségekhez, a hajdinából készült feketét pedig vajjal, szardellával fogyasztják.
Lisztérzékenyek is fogyaszthatják |
A puliszka hagyományosan kukoricalisztből készül, de kukoricadarából is megfőzhető. Magas rosttartalmú, gluténmentes gabona, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Ráadásul kalóriaszegény étel; egy erdélyi szólás szerint, aki puliszkát vacsorázik, lábujjhegyen osonjon ágyba, nehogy útközben megéhezzék. |
Íme az alaprecept!
Hozzávalók:
1 liter víz (vagy tej)
20 dkg kukoricadara
2 dkg vaj
kevés só
Elkészítés:
Az 1 liter vízhez adjunk egy kis sót, és ha forrni kezd, akkor állandó keverés mellett, folyamatosan szórva adjunk hozzá 20 dkg kukoricadarát. Körülbelül 15 percig főzzük, és nagyon fontos, hogy állandóan keverjük – legjobb kézi habverővel – hogy ne legyen csomós. Ha besűrűsödött, sima kását kaptunk, akkor levesszük a tűzről, hozzákeverünk 2 dkg vajat és állni hagyjuk.
Ez a kiindulási pont, innen bátran továbbgondolható, akár csak az alaprecept feldúsításával, például fűszerekkel – fehér borssal, szerecsendióval, friss bazsalikommal –, de különféle sajtokkal, tejszínnel, olívaolajjal. Ha köretnek szánjuk és fontos a tálalás is, akkor a puliszkát öntsük formába, egy gömbölyű tálba, puding- vagy szuflé formába még forrón. Hagyjuk a formában besűrűsödni, összeállni. Ha kiborítjuk, könnyebben szeletelhető és sokkal szebben tálalható.
Sült változatban is elkészíthetjük. Ezesetben öntsük a masszát kivajazott sütőformába, tepsibe vagy tűzálló tálba, és hagyjuk megdermedni. Tálalás előtt vágjuk kockákra vagy rombuszokra, és pár perc alatt süssük át a sütőben. Ha elkészült, kínálhatjuk például párolt paprikával, gombával, lilahagymával. De szintén erdélyi szokás a puliszka rétegzése, főleg juhtúróval készül e változat, de nem haragszik meg, ha más alapanyagokat rakunk a rétegek közé, lényeg, hogy előbb meglocsoljuk kevés olajjal.
Az „igazi” puliszka |
Erdélyben van ahol még mindig az eredeti receptre esküsznek. Eszerint két-három liter forrásban lévő vízbe beleöntenek 60 dkg kukoricalisztet. Amikor a víz megint forrni kezd, a puliszkakeverővel – fából készült, két cm átmérőjű, 30 cm hosszú rúd – a liszt közepébe fúrnak egy lyukat, és 15 percig főzik. Ha kész, a léből leöntenek egy keveset, és félreteszik, és óvatosan keverni kezdik. Szép lassan, bentről kifele haladva, esélyt sem adva a csomóknak. Így engedik a középen még „nyers” liszt közelébe a főzőlevet, és keverik míg egységes masszát nem kapnak. Ha túl kemény lenne, a félretett léből még hozzákevernek. Kiborítják egy vágódeszkára, kicsit hűlni hagyják, majd cérnával darabokra vágják. |