szerző:
ATV

A hadviselés, az orvostudomány, az építészet, az idegenforgalom és még egy sor további területen jelenthet előrelépést egy új technológia, amely kombinálja a valóságot a digitális grafikai megjelenítéssel.

Bázeli túra, AR-felszereléssel
Ennek egyik legérthetőbb és legújabb példája a Plug.In nevű új média szervezet LifeClipper nevű projektje. A fiatal művészekből álló csoport egy speciális, digitális eszközöket alkalmazó városnéző túrát állított össze Bázelben. A túra kezdetén egy kizárólag kereskedelmi forgalomban kapható eszközökből álló felszerelést kell magára öltenie a résztvevőknek. A csomag egy fejre erősíthető kamerából, egy GPS műholdas helymeghatározóból és egy hátizsákba helyezett számítógépből áll. A városnéző túra során a kiránduló a kamerán keresztül nézi a várost, a komputer pedig a helymeghatározó adatai alapján különféle kiegészítő információkat vetít a városképre, így az alany akár folyamatosan tud tájékozódni hollétéről, s a megfelelő épületekre nézve megismerheti azok történetét, érdekességeit.

„Összeállítottunk egy pár képsort és zenei aláfestést, a GPS pedig meghatározza, hogy a túra mely pontjain kell a számítógépnek működésbe lépnie, hogy levetítse a felhasználónak ezeket” – nyilatkozta a BBC-nek Nikki Neecke, a LifeClipper hangmérnöke és zeneszerzője. „Ha például lesétálunk a Rajna partjára, teljesen más extra tartalmat kapunk a géptől, mint ha például valamelyik templomot keresnénk fel".

Az új technológiát augmented realitynek hívják, amit magyarul körülbelül megnyújtott, kiterjesztett valóságnak lehetne fordítani.

„Ez az újdonság materializálja a képzeletünket, hozzátesz a valóság képéhez valamit, amit csak odagondolunk” – mondta Annette Schindler, a Plug.In egyik munkatársa. „Nem technikai újdonságot szeretnénk kitalálni, hanem az új technológia alkalmazási területeit térképezzük fel” – tette hozzá a LifeClipperen dolgozó Jan Torpus.

Forradalmi újdonságok (Oldaltörés)
Az Augmented Reality csupán apró, szinte jelentéktelen változásokat eszközöl az emberi érzékelésben. Ezek azonban annyira természetesnek hatnak, hogy rövid idő után az agy már teljesen elfogadja a plusz információt és beépíti azt a percepcióba.

A technológia alkalmazásával egy orvosnak lehetősége nyílik rá, hogy a beteg valamely testrészét egy AR-kompatibilis speciális szemüvegen keresztül nézve láthassa az ugyanarról a testrészről készült röntgenképet, s így még pontosabban kezelheti páciensét.

„Elsőre elmondva nagyon misztikusnak tűnik a dolog, de valójában sokkal közelebb állunk ennek a megvalósításához, mint bárki gondolná” – nyilatkozta a Science Daily-nek James Vallino, a Rochester egyetem végzős hallgatója, aki Kiriakos Kutulakos professzorral együtt az AR-technológia finomításán dolgozik.

„Lassan, de biztosan haladunk, a fejlesztéseket leginkább a hadiipar, a formatervezés és az orvosi kutatások hajtják, több helyen már ma is használnak AR-t. A televízióban látható időjárásjelentés is ezen az elven alapul, igaz, ott a meteorológust helyezik el egy digitálisan létrehozott háttér előtt, de a lényeg ugyanaz, hiszen valójában egy kék színű háttér előtt áll, s a tévénézők ezt már úgy érzékelik, mintha a térkép valóban mögötte lenne.

A ceruza csak a kamera képén látszik
© AP
A folyamatban lévő fejlesztések azonban ennél merészebb lehetőségeket tartogatnak. Egy katonai projekt például olyan felderítőrendszer kidolgozására irányul, amelynek segítségével egy földön álló katona, a megfelelő AR-szemüvegen keresztül valós időben láthatja a környék infravörös képét, amelyet egy magasban köröző felderítő repülőgép sugároz. A közelben lévő domb túloldalán megbúvó ellenséges egységeket a katona légvonalban nem láthatja, azonban a repülőgépes és műholdas felderítési adatok alapján az AR-szemüveg pontosan meg tudja határozni azok pozícióit.

Az építészek dolgát is nagyban megkönnyítheti az AR-technológia. Egy fal tervrajza a szemüvegen keresztül nézve rávetíthető a tényleges falra, s a szakember még a tégla mögött húzódó vezetékeket, csöveket is láthatja. Az újonnan épülő lakás tulajdonosa pedig az épülőfélben lévő lakását nézheti meg, hogy fog kinézni, ha már teljesen elkészül, sőt, még akár a bútorokat is megjelenítheti még nem létező nappalija közepén.

A legnagyobb gondot jelenleg a szemként funkcionáló kamerák és a számítógép által megjelenített extra tartalom koordinálása jelenti.

„A legtöbben úgy akarják ezt a problémát megoldani, hogy a valós környezetről egy szuperpontos háromdimenziós modell készül, amelyet a számítógép tárol, így a helymeghatározó koordinátáiból ki tudja pontosan számítani, hol és mit kell megjelenítenie” – magyarázta Vallino. „Amíg ez egy egyszerű térben, például egy üres szobában történik, egyszerű a dolog. Ha azonban egy harctéri szemüveget kell megtervezni egy katona számára, máris lényegesen komplikáltabb kérdésről van szó, ott ugyanis folyamatosan változik a külvilág, ezt pedig lehetetlen pontosan lemodellezni.”

„A korábbi kísérletek erősen szabályozták, hogy milyen környezetben kell lenni ahhoz, hogy az AR technológia működhessen” – mondta Kutulakos. „Most próbálkozunk azzal, hogy a laboratóriumi körülmények után kevésbé strukturált környezetben is működésre bírjuk a gépeket.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
HVG Hetilap

Nincs tolongás a virtuális standoknál

Ellentmondó értékeléseket hallani a hazai elektronikus vállalati piacterekről. Több piaci szereplő erősödő forgalomról számol be, mások viszont a szűk piacra és bizalmatlan, változásoktól elzárkózó vállalatvezetőkre panaszkodnak.

hvg.hu Tech

Virtuális ember, holografikus tárgyalás, gondolatvezérlés - már jönnek

A Roland Berger tanácsadócég és a Siemens közös tanulmánya az információs és kommunikációs technológia területén térképezte fel a globális trendeket. Eszerint már a közeljövőben megjelennek a virtuális emberek, elterjed a holografikus megbeszélés, a tekintettel vagy gondolattal vezérelhető számítógép, a digitális titkárság és a grid-technológia.

Gazdaság

Virtuális szabadság

Magyarországon minden hivatalos fogadkozás és állami támogatás ellenére sem terjedt még el a távmunkahelyek létesítésének gyakorlata. Az első ilyen pályázat jelentkezői közül többen utólag visszaléptek, és a minap zárult másodikon sem volt tömeges túljelentkezés a szűkös forrásokért.

MTI Világ

Virtuális sziget valódi dollárezrekért

Egy szigetet vásárolt magának a 22 éves ausztráliai David Storey, mégpedig mindennel, ami hozzá tartozik: strandokkal, egy kastéllyal és harci robotokkal. A sziget a virtuális világban van, a Project Entropia elnevezésű online játékban.

Népszava: a debreceni polgármester is az állami pénzből épült magániskolába íratta a gyerekét

Népszava: a debreceni polgármester is az állami pénzből épült magániskolába íratta a gyerekét

Kínai "Loch Ness-i szörnyet" láttak a Jangce folyóban (videó)

Kínai "Loch Ness-i szörnyet" láttak a Jangce folyóban (videó)

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Elindult Afrikába Zoltán, az egyetlen jeladós magyar fekete gólya

Nikolics ismét gólt szerzett

Nikolics ismét gólt szerzett

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást

15 hónap börtönt kapott a Call of Duty-játékos, mert segített kitervelni egy halálos ugratást

Elkezdte vizsgálni a brit legfelsőbb bíróság, törvényes-e a parlament felfüggesztése

Elkezdte vizsgálni a brit legfelsőbb bíróság, törvényes-e a parlament felfüggesztése