szerző:
hvg.hu

Az Európai Környezeti Ügynökség (European Environment Agency – EEA) eddig nem ismert adatokat tett közzé a széndioxid és más üvegházhatást keltő gázok uniós kibocsátásáról. Az adatok meglehetősen riasztónak tűnnek, amit az EU hivatalnokai is elismertek. Közben az amerikai National Science Fundation tanulmánya arról számolt be, hogy 125 nagy északi tó egyszerűen eltűnt a globális felmelegedés miatt.

Nikkelfeldolgozó üzem az orosz
sarkkörön. Túl sokat fűtünk
© AP
A régi EU-tagállamok széndioxid kibocsátása 1,3 százalékkal (ami 53 millió tonnának felel meg) a 25 tagúra bővített unió kibocsátása pedig 1,5 százalékkal emelkedett 2002 és 2003 között. Az elemzések szerint a növekedés legfőbb oka a háztartásokban felhasznált energia előállítása érdekében elégetett szén mennyiségének növekedése volt. „Ezek csalódást keltő adatok, s a jövőben a tagországoknak teljes egészében alkalmazniuk kell a kibocsátás csökkentésére az EU szintjén létrehozott megállapodásokat, továbbá a saját nemzeti határértékeiket is be kell tartaniuk„ – kommentálta az adatokat Sztavrosz Dimasz, az unió környezeti ügyekért felelős biztosa.

A kiotói jegyzőkönyv szerint – amelyet az EU és minden tagállama teljes mellszélességgel támogat – az üvegházhatásért felelős gázok kibocsátását 2008 és 2012 közötti időre 8 százalékkal az 1990-es szint alá kell csökkenteni. Az EU 15-ök azonban egyelőre csak 2,9 százalékkal tudtak a kiindulási szint alá menni. A most megjelent adatok talán ráébresztik az unió tagjait, hogy amit tettek, az eddig kevés. Ugyan megszervezték a kibocsátási piacot, amely lehetővé teszi, hogy a tagországok másoktól vásároljanak kibocsátási kvótákat – ami alapvetően fontos a kiotói követelmények eléréséhez – de el kell kezdeniük az EU Klíma Változási Programjának megvalósítását is, méghozzá haladék nélkül.

Olaszország (15 millió tonnás kibocsátás-növekedés), Finnország (8 millió tonna) és Nagy-Britannia (7 millió tonna) név szerint is szerepel a jegyzőkönyvben, mint a legrosszabb értékeket felmutató államok, s ezt az sem menti, hogy a hideg téli időjárás miatt a megszokottnál több fűtőanyagot voltak kénytelenek felhasználni. Hivatalos kommentárok szerint az EU mindezek ellenére is képes eleget tenni a vállalt kötelezettségének, s 8 százalékkal az 1990-es szint alá fogja szorítani a káros gázok kibocsátását legkésőbb 2012-re.

A Föld Barátai nevű befolyásos nemzetközi civilszervezet szóvivője azonban sokkolónak nevezte az adatokat. „A nemzeti gazdaságok védelme érdekében fellépő ipari miniszterek okolhatók elsősorban a folyamatok rosszra fordulása miatt, mert folyamatosan blokkolják a megújuló energiaforrások bevezetésére irányuló kísérleteket, az energia hatékony felhasználására vonatkozó szabályok vagy az autók fogyasztására vonatkozó szabványok bevezetését” – mondta Jan Kowalzig a BBC News beszámolója szerint.

Visszahuzódó víz. Elfolynak a tavak
© Baltic Marine Envinronment Protection Comission
Eközben az amerikai Nemzeti Tudományos Alap (National Science Fundation) arról számolt be legújabb tanulmányában, hogy a hőmérséklet emelkedése következtében az elmúlt két évtized során az arktikus zónában eltűnt 125 nagy tó, s számos másik vízszintje jelentős mértékben leapadt. A tavak az úgynevezett permafrost, az állandóan fagyott talaj tetején foglaltak helyet. A fagy azonban a világon mindenütt olvadóban van, ami földcsuszamlásokhoz és a hegységekben sziklaomlásokhoz vezet. „E változások miatt a tavak vize vagy elszivárog, vagy a gátként szolgáló akadályok elmozdulása után kifolyik a medréből, mintha egy fürdőkád dugóját húznák ki” – állította Laurence Smith a kaliforniai egyetem kutatója. Szerinte ezeknek a tavaknak az elvesztése máris ökológiai katasztrófához vezetett. A legdurvább változások Szibériában figyelhetők meg, ahol az 1972-es és az ezredforduló előtt készített műholdképek összehasonlításából is azonnal szembetűnő a pusztulás.

Eltűnt 125 nagy északi tó (Oldaltörés)

A legutóbbi kutatások pedig azt vetítik előre, hogy nyaranta egyre több sarki jég fog megolvadni. Ez a permafrost felengedésére is vonatkozik, s mind több sarki tó eltűnésére lehet számítani. A jelenlegi számítások szerint a tavak összfelülete 6 százalékkal csökkent. A további hatásokat azonban csak egy új kutatás tárhatná fel. „Nagyon meglepődtünk azon, amit találtunk., mert arra számítottunk, hogy a tóvilág egyre kiterjedtebbé válik, nem pedig zsugorodik” – szögezte le Smith.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Tech

Már mérhetők a globális felmelegedés hazai hatásai

A globális felmelegedés növény- és állatvilágra gyakorolt hatását EU-s források bevonásával vizsgálják tudósok Magyarországon, az eredményeket összehangolt nemzetközi kutatásoknál hasznosíthatják majd – közölte Fekete Gábor akadémikus.

hvg.hu Tech

Új cáfolhatatlan bizonyítékok a globális felmelegedésre

A Föld légkörének felmelegedését bizonyító újabb jelentés látott napvilágot, amelyben az American Association for the Advancement of Science (A Tudományos Haladás Amerikai Társasága) sorolja fel a bizonyítékokat, s számol be az emberi tevékenység nyomán járó rettenetes pusztulásról.

MTI Világ

Globális felmelegedés – tragikus olvadás

A sarkvidéki jég olvadása, amely a globális felmelegedésre vezethető vissza, nem új jelenség, a jégperem visszahúzódásában mindössze az az újdonság, hogy a folyamatot az ember idézte elő.

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Fülke: Orbánnak most a saját terveit kell lesöpörnie az asztalról

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Halálos motorbaleset Nyíregyházán

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

Fittyet hány az időjárás a naptárra, nyári meleg lesz szombaton

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Az Old Traffordon ért véget a Liverpool győzelmi sorozata

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Másfél ezren vették eddig igénybe a falusi csókot

Milliós tömegek vonultak az utcára Libanonban

Milliós tömegek vonultak az utcára Libanonban