szerző:
hvg.hu

Egy izraeli feltaláló olyan víz alatti lélegzőrendszert fejlesztett ki, amely kiszűri az oxigént a tengervízből. Ha a találmány beválik, a búvároknak nem lesz többé szükségük a hatalmas palackokra, ha hosszú ideig akarnak a víz alatt maradni.

Közeledik a palack nélküli
búvárkodás. Mehetünk a víz alá
© AP
A BBC beszámolója szerint az akkumulátorokkal működő LikeAFish rendszer a tengervízben oldott oxigént nyeri ki préseléses módszer segítségével. A találmány búvárokat, tengeralattjárókat, de akár víz alatti élőhelyeket is el tud látni levegővel.

Az eszközt Alon Bodner izraeli feltaláló készítette. A rendszer lelke egy nagysebességű centrifuga, amely egy kisméretű, hermetikusan zárt kamrában lecsökkenti a tengervíz nyomását, amelyből így eltávozhat az immár gáz formában lévő oldott oxigén. Az éltető elem ezután egy légzsákba kerül, amelyből a búvár lélegezhet.

Mivel minden liter víznek körülbelül 1,5 százaléka oldott oxigén, a LikeAFishnek percenként 200 liter vizet kell keresztüláramoltatnia a kamrán, hogy egy átlagos méretű felnőtt légzési igényét kielégítse. Segítségével a búvárok nincsenek a légzőpalackok kapacitására utalva, az egyetlen korlátozó tényező a centrifugát működtető akkumulátorok élettartama.

„Ebben a zárt rendszerben 200 litert kell megszűri percenként, hogy annyi oxigént nyerjünk, amennyire a búvárnak szüksége van” – mondta Bodner a BBC-nek. „Egy közel egy kilogramm tömegű akkumulátor egy órányi működést tesz lehetővé.”

A LikeAFishnek egyelőre csak a prototípusa létezik, az is csak laboratóriumi körülmények között. Bodner már megkapta az európai szabadalmakat találmányára, s már csak az amerikai szabadalmi hivatalra vár. Eközben egy ausztrál vízalatti lakóhelyen szereli fel a rendszer egyik tesztpéldányát.

A feltaláló a későbbiekben csökkenteni szeretné az eszköz méretét. Végső tervei között az szerepel, hogy egy mellénybe építhető légzőrendszert fejlesszen ki. Saját becslései szerint ez két éven belül megvalósulhat.

Bár a találmány ígéretesnek tűnik, egyes szakértők kételkednek a sikerben. „Bodner becslése szerint a búvárok egy liter oxigént használnak fel percenként” – nyilatkozta a BBC-nek Mike Rowley búvároktató. „Azonban ez nem egy abszolút érték, ez egy átlagos felnőtt oxigénigénye, aki a víz alatt úszik kényelmes tempóban. Ha azonban erős áramlásban kell úszni, ez nagyobb megerőltetést jelent, s az oxigénbevitel akár 3,5 literre is felszökhet. Ehhez pedig nagyobb teljesítményre és valamiféle tárolóra lesz szükség, s természetesen az akkumulátorok teljesítményét is fokozni kell majd.”

Rowley emellett rámutatott, hogy a vízben oldott oxigén nem egyenletesen oszlik el a tengervízben. Az úgynevezett „halott zónákban” kevesebb található az éltető elemből, s Bodner találmánya egyelőre nem kínál megoldást arra, ha a búvár erősen szennyezett vízbe merül le.

„Egyelőre nem szavaznék erre a megoldásra, mert első látásra még kissé megbízhatatlannak tűnik, szemben egy oxigénpalackkal” – nyilatkozta a több mint 15 éve búvároktatóként dolgozó Craig Billingham.

A jelenlegi zárt rendszerben működő búvárfelszereléseknél a búvár többször is belélegzi ugyanazt az oxigént, amelyet egy speciális szűrő tisztít meg a kilélegzett szén-dioxidtól.

 

„A LikeAFish-ből hiányzik ez a rész, mivel Bodner szeretné elkerülni, hogy palackokat kelljen a búvárnak magával vinnie” – magyarázta Billingham. „A jelenlegi megoldások a gyakorlatban akár tízórányi merülést is kibírnak, s nincs szükség hozzájuk akkumulátorra. Ez utóbbi egyébként is egy sarkallatos pontja a rendszernek, mert a víz és az elektromosság nehezen hozható össze. Nem is az a kérdés, hogy mi történik, ha megsérül az akkuk szigetelése, hanem, hogy ez mikor történik meg.”

A feltaláló maga is beismerte, hogy az alacsony oxigéntartalmú, vagy szennyezett víz egyelőre akadályt jelent a rendszernek, s hozzátette, egy kisméretű palack még így is szükséges lehet, arra az esetre, ha az akkumulátorok meghibásodnának. Bodner szerint a szerkezet leginkább a vízalatti élőhelyek számára ideális, ahol az áramellátás ad, ám jelenleg még szállítóhajókra vannak utalva az oxigénkészlet cseréje miatt. A teljes víz alatti településeket kiszolgáló LikeAFish rendszerekhez azonban csupán elektromosságra van szükség, ezt hullámerőművekkel lehetne előállítani.

„Egyelőre nem hiszem, hogy a LikeAFish hatékony alternatívát jelenthet a búvárok számára” – tette hozzá Rowley. „Azonban a tengeralattjárók és víz alatti élőhelyek ellátására ideális lehet. Ennek ellenére figyelemmel követem majd a fejlesztéseket, hogy lássam, hogyan fejlődik a prototípus.”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

A kormoránok a sarki éjszakában is búvárkodnak

A kormoránok a többi tengeri madárral ellentétben a sarki tél sötétjében is ugyanannyit merülnek zsákmányért, mint nyáron, de nem tudni, hogyan érzékelik a zsákmányt a sötétségben.

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Péterfy-Novák Éva: A környezetemben mindenkinek horror volt a házassága, gondoltam, ennek így kell lennie

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Tavaly június óta most először kerül 320 forintnál kevesebbe egy euró

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Szinte a felismerhetetlenségig roncsolódott az M2-es autóúton ütköző kamion és kisteherautó

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt

Egykori politikusok izgulhatnak a Portik-felvételek miatt