szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dina nevő mamutbébi ormányát összetekerte, fejét mintha bátortalanul lehajtaná: meg sem látszik rajta, hogy 35 ezer éves, s ebben a pózban találták meg a szibériai tundra egykor mocsaras, fagyos talajában. Most Herne régészeti múzeumában tekinthető meg.

Dinát jó 30 évvel ezelőtt aranyásók találák meg, s a héten megnyílt Éghajlat és ember című kiállítás szenzációja a németországi Herne múzeumában. A kiállított nyolcszáz, részben igen értékes tárgy azt akarja érzékeltetni, hogy miként hatott emberre és állatra a klímaváltozás hat millió éven át.

Egyetlen más mamut sem maradt fenn olyan jó állapotban, mint Dina – mutatott rá Yasmine Freigang, a múzeum régésze. Lábain még kicsinyke irha is látható. A mamut bébi 90 centiméter magas és 115 kilót nyom. Mintegy hét hónapos lehetett, amikor elsüllyedt a szibériai mocsárban.

„Meg akarjuk mutatni a múzeum látogatóinak, hogyan tudtak állatok, növények és emberek jégkorszakokat és árvízkatasztrófákat is átvészelni” – magyarázta Freigang. A klimaváltozások gyakran okoztak éhínséget – ezekkel a szavakkal mutatott rá az egyik vitrinben látható 2700 éves csontvázra. A tizenöt éves lány csontozatán jól látható, hogy csak nagyon ritkán lakhatott jól, s hogy hány éhínséget élt át. Néhány méterrel odébb jobb időkből származó maradványokat tekinthetnek meg a látogatók. Ősemberek 1,8 millió évvel ezelőtt antilopot grilleztek tűzrakás mellett. Néhány csontmaradvány túlélte az éveket és most ott látható Herne múzeumában.

Freigang elmondta, hogy a klímaváltozással együtt megváltozott az emberek táplálkozása is. Az állatok kisebbek és karcsúbbak lettek, ezért az embereknek új vadászati technikákat kellett kiagyalniuk. Ezt bizonyítja többek közt a világi eddig ismert legrégibb íjainak egyike is, amely szintén a múzeum kiállítási tárgyai között szerepel.

Az elmúlt hat millió év tárgyait megtekintve valóságos „éghajlati görbét” járnak végig a látogatók. Mindig is voltak nagyszabású éghajlat ingadozások és természeti katasztrófák, akkor is, ha az érintett vidéken nem éltek emberek. Úgy 150 éve azonban az ember jelentős mértékben befolyásolja az éghajlatot – hangsúlyozta Barbara Rüschoff-Thale múzeum igazgató. Freigang régész pedig rámutatott, hogy fel akarják hívni a látogatók figyelmét az éghajlat jelentőségére, meg akarják mutatni, hogy ez nem mehet így tovább.

Az „Éghajlat és ember” kiállítás egy éven át tekinthető meg Herne régészeti múzeumában. Dina, a mamutbébi azonban csak négy hónapig látható a kiállításon, aztán élethű másolatnak adja át a helyét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Kult

Új helyre költözik a mamutcsontváz

Ideiglenesen lebontották Magyarország egyetlen teljes mamutcsontvázát a gyöngyösi Mátra Múzeumban. Az áthelyezést a múzeumnak otthont adó épület rekonstrukciója tette szükségessé.

MTI Tech

Az elmúlt évezred legjelentősebb felmelegedése

Az elmúlt ezerkétszáz évben nem volt példa olyan nagyságú és olyan tartós felmelegedésre, mint a huszadik század végén - ezt tartalmazza az amerikai Science folyóiratban pénteken megjelent egyik kutatási közlemény.

hvg.hu Tech

A globális felmelegedés rettenetes hideget hozhat Európára

A Golf-áramlat az utóbbi években jelentősen meggyengült, s egyre kevesebb meleg tengervizet képes szállítani a Brit-szigetek és Észak-Európa körzetébe, aminek Európa drasztikus lehűlése lehet a vége. Paradox módon mindezért a globális felmelegedés a felelős.

MTI Tech

Sci-fi-be illő ötleteket használnának a Föld felmelegedése ellen

A globális felmelegedésnek talán fantasztikus regényekbe illő műszaki megoldásokkal is gátat lehetne vetni, de ez bizonyosan nem lenne olcsóbb a hagyományos intézkedéseknél, s már a műszaki megoldások felvetése is visszaveti a károsanyag-kibocsátás visszaszorítására irányuló politikai akaratot.

MTI Tech

Persányi: elkerülhetetlen az éghajlatváltozás

Az éghajlatváltozás elkerülhetetlen, de a globális felmelegedést lehet lassítani és a következményekre is fel lehet készülni - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Vahava (változás-hatás-válaszadás) kutatási projektet lezáró sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

A luxustáska az új arany – legalábbis így látja egy tanácsadócég

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről

Megegyezett a nyíregyházi kórház a sebészekkel az új szerződésről