szerző:
Infinit

A Rand Corporation – a tekintélyes amerikai nonprofit alapokon működő társadalmi és gazdasági elemzéseket készítő intézet – átfogó tanulmányt adott ki az orosz információs társadalomról. Azt vizsgálták 1999 és 2005 között, hogyan hat az információtechnológia egyre jelentősebb mértékű használata az orosz társadalomra, gazdaságra, államigazgatásra.

Vigyázat orosz medve! Más
ösvényeken
A 140 oldalas tanulmány többek között a kormányzat, az ipar, a média és a civil szféra által kiadott (valamint nyilvánosságra nem hozott) tanulmányokra támaszkodik, emellett fontos forrása az a 90 interjú, melyet 65 cég képviselőjével készítettek a kutatók; felhasználtak emellett konferenciaanyagokat és a Runet alapos tartalmi átvizsgálásából leszűrt következtetésekre is. A Rand tanulmány célja, hogy háttér-információkkal lássa el a kormányzati, üzleti, civil és más körök döntéshozóit, hogy azok képben legyenek a technológia-vonatkozású beruházások feletti, stratégiai és politikai döntések idején.

A tanulmány egyik központi eleme az információtechnológia és a gazdaság közötti kölcsönhatások vizsgálata. Oroszországban már a 90-es évek elején piacorientált, decentralizált IT-ipar kezdett kialakulni, méghozzá igen gyors iramban. 2004-ben már a GDP 4,9 százalékát tette ki a távközlés valamint az IT-termékek és szolgáltatások piaca. Beindultak a cégek komoly IT-befektetései, természetesen elsősorban saját üzleti lehetőségeik fejlesztése, versenyképességük növelése érdekében. A nagyobb cégeknél a vállalatirányítás, a koordináció, a logisztika szervezettségének elősegítése indokolta az informatikai beruházásokat. A befektetések, valamint a gyakran dicsért, s magasan kvalifikált szakembergárda ellenére sokak szerint vitatott az IT szerepe (és hatása) az orosz gazdaságban.

Az mindenesetre tény, hogy a nagy nemzetközi IT-cégek – az említett interjúk során – megkérdezett képviselői többnyire elismeréssel beszéltek oroszországi tapasztalataikról, a helyi szakemberek hozzáállásáról, csapatmunkájáról, problémamegoldó-képességéről, a knowhow-ról. Mégis számos komoly akadály gátolja az ország jelentős szereplővé válását a nemzetközi IT-piacon: egyebek között a magas adók, a fejletlen infrastruktúra, a bürokrácia, a korrupció. Annak ellenére, hogy bizonyos mértékű fejlődés megmutatkozott az elmúlt években, a versenytársak (például Kína, Malajzia) sokkal gyorsabb haladást produkálnak, így pedig a kis orosz előrelépés inkább totyogásnak látszik.

Az információtechnológia és a kormányzat viszonyát is sok tekintetben kettősség jellemzi. A Putyin-adminisztráció nem kevés pénzt és energiát fordított rá, hogy sikerüljön felmérni, milyen mértékű az IT és telekommunikáció hatása a közigazgatás munkájára. Évről-évre növekedett az ilyen irányú kormányzati ráfordítások összege; elindult számos e-kormányzati program és projekt; egyre több kormányzati információ vált elérhetővé online; és ma már az informatika mind több állami szerv munkáját könnyíti meg. A tanulmány szerzője szerint az orosz e-kormányzati kezdeményezések valamiért mégsem tudják a nyugati színvonalat produkálni. A jelentős IT-ráfordítások ellenére a Putyin-érában éppen azok a negatívumok erősödtek fel igazán, amelyekre az e-kormányzat hagyományosan gyógyírt tud jelenteni. Így többek között erősebb lett a korrupció, a közpénzek elherdálása, elterjedtebb lett a közérdekű információ visszatartása. És a várva várt információs forradalom be sem következhet addig, amíg a közszférát a változások merev elutasítása, az elszámoltathatóság hiánya, és a fentebb bemutatott attitűd jellemzi.

A technológia társadalmi hatásai (Oldaltörés)


Milyen hatást gyakoroltak a modern technológiák a társadalomra? A szerző szerint Oroszország döbbenetes változásokon ment keresztül. Míg a polgároknak korábban éveket kellett várniuk egy telefonvonalra, addig ma másodperceket kell csak várni egy mobil-előfizetésre (tegyük hozzá rögtön, hogy ez nem csak Oroszországra jellemző). A több száz kilométer távolságban élő rokonok közt a gyors üzenetváltás elsődleges csatornája a távirat volt, míg ma az SMS és az email kezd ugyanilyen természetes forma lenni.

Tavaly év elején a felnőtt lakosság 9 százaléka volt internethasználó, és ez igen komoly arány az 1999-es állapotokhoz képest. A felhasználók táborának növekedése elsősorban kormányzati és civil kezdeményezéseknek köszönhető. Az internetezési szokásokra jellemző, hogy eleinte a szórakoztató szájtok és szolgáltatások voltak a legnépszerűbbek a Runeten, ma már az információkeresés, a híroldalak (azon belül is a független, nem hivatalos, alternatív csatornák) böngészése számít tipikusnak. Érdekes, hogy bár az országban egyre többen beszélnek angolul, a netpopuláció mégis inkább a hazai tartalmakra hagyatkozik: a felhasználók a popzenei, divat stb. oldalak kivételével az orosz nyelvű szájtokat preferálják.

A tanulmány szerzője szerint Oroszországban – a nemzetközi tendenciával ellentétben – az internet és az egyéb technológiák terjedésével párhuzamosan a politikai hangulat inkább a tekintélyelvűség irányába mozdult el, a kormányzat elszámoltathatósága, felelősségre vonhatósága pedig egyre kevésbé lesz jellemző; az ország politikai és társadalmi vonatkozásban inkább izolálódik a globális térben. Gyakorta kerül napirendre az internet cenzúrázásának kérdése is; és ha a kormányzat valóban megnyirbálná a(z online) szólásszabadságot, az még inkább eltávolítaná Oroszországot a nemzetközi politikai és technológiai fősodortól.

Az elemzés konklúziója szerint úgy tűnik, hogy Oroszországban az információs technológiák nem katalizálták a társadalmi, kormányzati, gazdasági változásokat, hanem inkább csak tükrözik vagy alátámasztják azokat. Az ország az információ- és távközlési technológiák beágyazódását tekintve jelentős lemaradásban van. Ahhoz, hogy e technológiák igazán éreztetni tudják a hatásukat, ha nem is évtizedeknek, de hosszú időnek kell eltelnie. Az információtechnológia a társadalom, a gazdaság vagy a közigazgatás átalakulására még nem tudott jelentős hatást gyakorolni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Infinit Tech

Biometrikus útlevelek Oroszországban és Csehországban

Az orosz főváros lakói számára már készülnek az első biometrikus útlevelek. A kezdeményezés végrehajtásáért felelős Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) megkezdte az első úti okmányok kiadását.

Infinit Világ

Új orosz információs szájt a terrorizmusról

Az ötletes címen (Terrorizmu.Net, azaz Nem a terrorizmusra) nyílt meg az orosz terrorellenes weboldal. A szájt egyszerre hírportál, komoly adatbázis és vészhelyzet-megelőzési tanácsadó webhely is.

Infinit Tech

A pátriárkák védőszentet keresnek az orosz internetnek

Az orosz pravoszláv egyház internet (és általában a modern technológiák) iránti elkötelezettsége eddig is igen erős volt, sőt ez az érdeklődés továbbra sem enyhül. Ami például abban is megnyilvánul, hogy az egyház külön védőszentet akar az orosz internetnek.

Infinit Golden Blog

Oroszországot is megérintette a blogok szelleme

Oroszországot eddig elkerülte a nagyvárosi blogláz. Voltak kezdeményezések, de a városi blognak induló felületek vagy átalakultak közönséges híroldallá, vagy egyszerűen megszűntek létezni. Szentpéterváron most megpróbálnak változtatni a helyzeten.

MTI Tech

Lezuhant az orosz rakéta, odalett 18 műhold

Alig másfél perccel a fellövés után lezuhant egy orosz hordozórakéta szerda este Kahasztánban, amellyel egyszerre tizennyolc műholdat kívántak Föld körüli pályára állítani.

MTI Tech

Két orosz műholdat állítottak pályára

Egy katonai és egy tudományos-kutató műholdat állított pályára egy Koszmosz-3M típusú könnyű hordozórakéta, amely a pleszecki űrrepülőtérről startolt csütörtök hajnalban.

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Orbánt éltette Sorossal szemben Matteo Salvini Rómában

Szabadegyetemet indít a CEU

Szabadegyetemet indít a CEU

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Ez az új villanyterepjáró a Mercedes és Kína szerelemgyereke

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Az Index Balatonfüreden is megtalálta Borkaiék nyomát

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Elton John: Hatalmas csalódás volt az új Oroszlánkirály

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik

Amnesty: Tömeggyilkosságokat, háborús bűnöket követtek el a törökök és szövetségeseik