szerző:
MTI

Bryan G. Fry újra írta a kígyók fejlődéstörténetét: a kígyómérgeket és az előállításához szükséges genetikai kódokat tanulmányozva rájött, hogy a kígyók mind egyetlen közös méregtermelő őstől származnak, és az evolúció során nem kifejlődött, hanem épp ellenkezőleg, azoknál a nem mérges kígyóknál visszafejlődött a méregtermelő képesség.

Bryan Grieg Fry jelenleg az Melbourne-i Egyetem Kígyóméreg Kutató Intézetének helyettes vezetője, és a kígyók eddig feltételezett fejlődéstörténetét átíró, szakmai körökben nagy visszhangot kiváltó publikációja februárban jelent meg a Nature című amerikai tudományos folyóiratban.

Fry előtt az volt az általános nézet, hogy a kígyók a gyíkokból fejlődtek ki. Nagyjából 60-80 millió évvel ezelőtt kétfelé ágazott a családfa, külön váltak a szorító technikával zsákmányt szerző óriáskígyók és a fejlett kígyók, amelyek további négy családra oszlottak. Ezek közül a siklófélék (Colubridae) családjáról azt tartották, hogy nincs is igazi mérgük, csak kissé ártalmas a nyáluk, a másik három családról pedig feltételezték, hogy külön-külön fejlődött ki a méregtermelő rendszerük, miután különváltak a méregtelen közös őstől. Nagyjából 500 mérges kígyót soroltak a három családba, s feltételezték, hogy a nyáluk vált egyre ártalmasabbá az evolúció során.

Fry a kígyók méreg-mirigyeinek szövetében található hírvivő ribonukleinsav-molekulák vizsgálata alapján megállapította: a fejlett kígyók és a mérges gyíkok méreg-mirigyeiben található hírvivő RNS molekulák hasonlósága bizonyítja, hogy a mirigyek nem egymástól függetlenül fejlődtek ki, hanem a 200 millió évvel ezelőtti közös mérges gyík ősben is megvoltak.

A kígyók mérge nem a nyálból fejlődött ki, hanem más testrészekből - agyból, szívből, májból, izomból, nemi szervekből - származó sejtekből, amelyek normális körülmények között fontos életfunkciókat szabályoznak, például a véralvadást, vagy a vérnyomást. A méreg-mirigyekben a kissé megváltozott sejtek ugyanazt az anyagot állítják elő, mint eredeti helyükön, csak katasztrofálisan nagy dózisokban.

A közös mérges ős mérge 9 toxint tartalmazott. A modern kígyók ehhez 17 újat "hívtak segítségül". Az evolúció során később egyes kígyófajták "lemondtak" a nehezen gyártható mérgek előállításáról.

Fry kimutatta azt is, hogy az ártalmatlan siklóféléknek is valódi mérgük van, csak méregfoguk általában nem elől helyezkedik el, és méregadagjuk csak a szokásos kis méretű zsákmányukra nézve halálos - olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóiratban az ausztrál kutató munkájáról megjelent cikkben.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Tech

Nem a vízből jött a hátsólábas ásókígyó

Az első kígyók izmos hátsó lábakkal rendelkeztek és ástak is, de nem a vízből jöttek a szárazra – vélekednek kutatók a Nature magazin legfrissebb számában publikált írásukban.

MTI Világ

Nem áspiskígyó okozta Kleopátra halálát

Kleopátra egyiptomi királynő áspiskígyó harapásától halt meg, amelyet egy paraszt hozott neki egy fügével teli kosárban - állította Plutarkhosz, a görög-római történetírás egyik legnagyobb alakja szerint, de az újabb kutatások szerint ez nem igaz.

MTI/hvg.hu Tech

A kígyók kiélesítik a homályos hőképet

Német fizikusok a kígyók hőérzékelő és képfeldolgozó szerveit modellezték, hogy rájöjjenek: hogyan lehetséges, hogy a hüllők sötétben is pontosan támadnak, miközben hőérzékelésük nem túl kifinomult.

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

Akadozik az egyezség, kétséges a közös MSZP–P EP-lista

Süddeutsche Zeitung: Orbán levélben biztosította a bajorokat, nem tesz keresztbe a CEU-nak

Süddeutsche Zeitung: Orbán levélben biztosította a bajorokat, nem tesz keresztbe a CEU-nak

Most lehet traffipaxhelyszíneket ajánlani a rendőröknek

Most lehet traffipaxhelyszíneket ajánlani a rendőröknek

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

Csökkentheti a szállásáfát a kormány

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

A Magyar Színházi Társaság nyílt levélben akadt ki az állami kitüntetések miatt

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt

Tagadja a somlóvásárhelyi plébános, hogy megütött volna egy tanárnőt