szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Számítógépes biztonsági elemzők szerint elképzelhető, hogy egy új internetes féreg terjed a népszerű Skype internetes telefonszoftveren keresztül.

Egyelőre bizonytalan
a féreg megítélése
A Websense elemző cég szerint a vírus a Skype csevegési (chat) funkcióját használja ki. A felhasználók kapnak egy írott üzenetet, amelyben arra kérik őket, hogy töltsenek le egy sp.exe nevű állományt. Ez a fájl egy trójai vírus, amely jelszavak begyűjtésére specializálódott. Ha elindítják, egy másik alkalmazást is elindít, amelynek segítségével sokszorosítja magát.

Az első fertőzött PC-ket a Távol-Keletről jelentették, elsősorban Dél-Koreából – olvasható a Websense blogján. Az elemző cég szerint egyelőre még kutatják a kártevő pontos eredetét.

Nem minden biztonsági cég ért egyet a Websense-zel. Mikko Hypponen, az F-Secure kutatási vezetője szerint a cég megvizsgálta a féregből beszerzett mintát, s úgy találták, hogy az nem a Skype-ot célozza.

„Ami biztos, hogy nem várható féregjárvány a Skype hálózatán keresztül” – mondta Hypponen az InfoWorld.com-nak. „Figyelemmel kísérjük a szituációt.”

A SANS Internet Storm Center szerint érkeztek hozzájuk olyan információk, melyek szerint új féreg terjed a Skype üzenőszoftverén keresztül, azonban egyelőre további adatokra várnak a vírussal kapcsolatban.

A Websense szerint a szóban forgó állományt az NTKrnl Secure Suite Packer programmal kódolták, amely egyénivé változtatja a fájlokat a különböző érzékelő szoftverekkel szemben. Az elemző cég hozzátette, az az oldal, amelyen a kód eredetileg megtalálható volt, ma már nem létezik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A felére esett vissza a Skype piaci részesedése

Az ingyenes internetes telefonálási lehetőséget kínáló cég komoly gondok elé nézhet, ahogy egyre több internetszolgáltató kínálja az IP-alapú telefont a különböző szélessávú csomagjai részeként.

hvg.hu Tech

A dekóder és a modem után a Skype a legismertebb

Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését – mutat rá a Szonda-Ipsos legfrissebb 1500 fős reprezentatív mintán végzett infokommunikációs kutatása.

hvg.hu Tech

Több mint négymilliárd dollárra perlik a Skype-ot

A Morpheus fájlcserélő rendszer fejlesztője a StreamCast Networks beperelte az internetes telefoncég tulajdonosát, az eBayt, mondván, hogy a szoftver készítői az ő technológiájukat alkalmazza programjukban.

MTI Tech

Ingyenes webtévé a Skype fejlesztőitől

A Skype internetes telefonhálózat és a Kaaza fájlmegosztó alkalmazás fejlesztői, Janus Friis és Niklas Zennstrom ingyenes onlinetévé-szolgáltatáson dolgoznak, amely a tervek szerint 2007-ben jelenik meg - adta hírül a Reuters brit hírügynökség a Financial Times (FT) című nemzetközi gazdasági napilap cikke alapján.

hvg.hu Tech

Tévére váltanak a Skype alapítói

Minden jel szerint újabb nagy dobásra készülnek a Skype alapítói. Niklas Zennstrom és Janus Friis miután szétrombolták a zenekiadók és a telefontársaságok egyeduralmát, most a televízióra vetettek szemet.