szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

313 méter magas lesz majd a 350 millió dolláros költséggel épül Dubajban a Rotating Tower, a világ első öko-felhőkarcolója, amelynek emeletei között szélturbinák lapátkerekei termelik majd az elektromos energiát.

Az emeletek ráadásul forogni is tudnak a ház tengelye körül és mind a 68 szint forgási iránya és sebessége külön-külön programozható. A tizedik emelet felett minden szint közé egy-egy szélturbinát építenek vízszintesen elhelyezett - és ezért szinte láthatatlan - lapátkerekekkel, az alsóbb szinteken pedig napelemek végzik a környezetbarát energiatermelést.
 
A Rotating Tower (Forgó torony) 20 százalékkal több áramot termel, mint amennyit fogyaszt. "Az épület áramellátásához két turbina is elég lenne, így a megtermelt energia jó részét más célokra lehet felhasználni, például közvilágításra" - mondta a Die Welt című német napilap honlapján megjelent beszámoló szerint David Fischer, a felhőkarcolót tervező Dynamic Architectual Clubs firenzei építészstúdió alapítója.
 
A torony felépítése 350 millió dollárt, azaz 63 milliárd forintba emészt fel, viszont 100-800 négyzetméteres luxuslakások lesznek benne, és ezek ára is csillagászati: négyzetméterenként 5 ezer dollárt, azaz mintegy 900 ezer forintot kérnek értük.
 
A futurisztikus felhőkarcoló terve először Dubaj, az Egyesült Arab Emírségek építészeti csodákban bővelkedő turistaparadicsomának vezetőit fogta meg, így ott lesz épület belőle először, de a Die Welt szerint újabban már a milánói polgármesteri hivatalból is érdeklődnek iránta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Dubajban kigyulladt egy felhőkarcoló, négyen meghaltak

Rémálomba illő jelenetek játszódtak le csütörtökön Dubajban azt követően, hogy kigyulladt egy épülő felhőkarcoló, egy munkás a mélybe vetette magát, míg tucatnyian a toronyház külső falán kerestek menedéket.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Egyre többen építenének felhőkarcolót Budapesten

Amilyen kategorikusan nemet mondanak a hivatalos szervek a budapesti felhőkarcolók építésére, ugyanolyan határozottsággal és kitartással bukkannak fel az újabb és újabb tervek az ingatlanfejlesztők részéről, bízva abban, hogy a közvélemény és a szakma oldalán levő gátakat előbb-utóbb mégiscsak sikerül áttörniük.

hvg.hu Tech

Környezetbarát felhőkarcolók születnek

A környezetbarát kifejezést nehéz összetársítani a metropoliszokkal. Bármilyen lehetetlennek is tűnik, a toronyház-építés mára a technológia új fázisába lépett. Minden évben egymás után magasodnak a nagyvárosok fölé az újabb gigászi épületek, de egészen a közelmúltig még senki nem hitte volna, hogy elérkezik a környezetbarát felhőkarcolók ideje.

hvg.hu Tech

Malmö felhőkarcolóival akarja magára vonni a világ figyelmét

Budapesten jó ideje folyik a vita arról, hogy szabad-e egy hagyományosan alacsony szerkezetű városba felhőkarcolókat építeni. Párizs és London a kérdésre igennel válaszolt, de a toronyépítészet babérjait most Malmö Svédország harmadik legnagyobb városa akarja elragadni tőlük.

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Könnyen lehet, hogy eddig tartott a 2032-es budapesti olimpia álma

Népszava: A kormány elvenné az önkormányzatok beleszólását abba, hogy hol és mi épülhet

Népszava: A kormány elvenné az önkormányzatok beleszólását abba, hogy hol és mi épülhet

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja

Közzétették, mennyivel nőhet az orvosok ügyeleti díja