szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szendergő tűzhányón vizsgálják űrkutatók és biológusok, hogy mi lenne, ha fenyőkkel ültetnék tele a Mars krátereit.

Sehol nincs magasabban a fahatár, mint a hósapkás mexikói Pico de Orizaba vulkánon, ahol 5 Celsius fokos átlaghőmérsékleten, 4200 méter magasan is jól megvannak a legalább kétméteres fás növények. Ezért választották a NASA amerikai űrkutatási ügynökség kutatói és mexikói biológusok az ország legmagasabb hegyét kísérleti telepnek a Mars-fásítási programhoz.
 
"A fa a bioszféra motorja" - mondta Rafael Navarro-Gonzalez, a mexikóvárosi egyetem kutatója. A Marson a mínusz 55 Celsius fokos átlaghőmérséklet, az alacsony légnyomás és 95 százalékban szén-dioxidból álló légkör mellett nem élne meg egy sem. Ezért a tervek szerint üvegházhatást keltő gázokkal melegítenék a vörös bolygót. A sarki jég nagy része elolvadna és az élet kialakításában kulcsfontosságú tengerek jönnének létre, és fotószintetizáló baktériumokat is telepítenének.
 
"Olyan, mint egy sci-fi, de megvalósítható" - mondta Chris McKay NASA-kutató. Tíz-tizenöt éven belül elindulhatna az első Mars-expedíció és ötven év múlva kezdhetnék is a bolygómelegítést. Öt fokos felszíni átlaghőmérsékleten kezdődne a következő fázis, a fatelepítés. McKay szerint bő száz év múlva beindulhatna a baktériumoknál sokkal hatékonyabb bioszféra-motor, amelyben nagyüzemben termelhetnék a fenyők az oxigént a szén-dioxidból.

Az elvarázsolt bolygóra ezután már beköltözhetnének az első telepesek. A NASA kutatója szerint azonban így sem lenne veszélytelen az élet a Marson. A kozmikus sugárzás miatt például súlyos betegségekhez vezető génmutációk jelentkezhetnek, a csekély gravitáció miatt pedig óriás nagyságúra nőhetnek a Mars lakosai.
 
Az is előfordulhat, hogy a kísérletnek vége szakad, mielőtt igazán elkezdődne. A mesterséges klímaváltozás ugyanis rombolhat is, amihez nincs joga a tudósoknak. Azonnal leállítják a programot, ha az élet nyomaira bukkannak a bolygón. "Az űrkertészkedés nem vet fel erkölcsi dilemmákat, de istent nem játszhatunk" - mondta McKay a Der Spiegel című hamburgi hetilap honlapján megjelent beszámoló szerint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A Mars fagyott tengereiben rejtőzhet az élet

A Marson élet után kutató kísérleteknek minden eddiginél mélyebbre kell fúrniuk, ha sikerrel szeretnének járni – állítja egy friss kutatás. Kezdésképp az Elysium nevű fagyott tengerben kell vizsgálatokat végezniük a kutatóknak.

MTI Tech

Oroszország és Kína együtt hódítaná meg a Marsot

Oroszország és Kína tervbe vette, hogy együtt hódítja meg a Marsot, vagyis közösen küldenek egy szondát a vörös bolygóra, s az űreszköz anyagmintákkal megrakodva tér vissza a Földre - jelentette szerdán az Új Kína hírügynökség kínai tudósokra hivatkozva.

MTI Tech

Nem kerül a Mars a Föld közelébe

Az interneten terjedő információkkal ellentétben nem kerül a Föld közelébe augusztusban a vörös bolygó, a legközelebbi "nagy Mars-közelség" decemberben lesz - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) főtitkára.

MTI Tech

Több kilométeres jégpáncél a Marson

Több kilométer vastag jégpáncél borítja a Mars déli pólusát - ismertették amerikai kutatók a Science tudományos magazinban a Mars Global Surveyor űrszonda adatait.

MTI Tech

Hogyan juthatunk el 520 nap alatt a Marsra?

Az Európai Űrhajózási Ügynökség (ESA) 520 napra keres önkénteseket egy szimulált Mars misszióhoz. A jelentkezőknek jól képzett, jó kondíciójú, 25 és 50 év közötti, sok szabadidővel rendelkező idealistának kell lennie, ugyanis a fizetség csak havi bruttó 3600 euró (körülbelül 920 ezer forint) - írja a Der Spiegel című hetilap online változata.

MTI Tech

Elveszett a Mars Global Surveyor

Már november 2. óta nem sikerül visszaállítani a kapcsolatot a Mars Global Surveyor (MGS) elnevezésű marskutató űrszondával, s bár tovább próbálkoznak, a szakemberek kevés reményt fűznek ahhoz, hogy a marskutató űrszondák közt működési csúcsot tartó MGS megkerülhet - olvasható a NASA honlapján.

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Darknetről, bitcoinnal vette az eladásra szánt drogot, de így is lebukott

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Éveken át saját lakásukban kukkolta ügyfeleit egy dallasi bizonságikamera-technikus

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját

Fauci: két héten belül jóváhagyják a Johnson & Johnson vakcináját