szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nagypapa nemrég még legyintett, ha a délutáni tea alatt a videójátékok szóba kerültek, mondván, az valami nyomkodós dolog, aminek értelmét csak az unoka foghatja fel. Nos, ez mostantól másképp lesz, a Nintendo új konzolja, a Wii, ugyanis már arat az amerikai és az angol nyugdíjas otthonokban, és megdöbbentő hatással van az ott lakók életére.

Huzalozott öregek: a nyugdíjasok körében
is hódít a videojáték
© AP
A Wii játékok lényege, hogy egy zsinór nélküli  távirányító - a wiimote - közvetíti a tulajdonosának  mozdulatait a képernyőre. Így az alany  saját mozdulatait használva vesz részt a játékban, gombokat nyomkodni csak esetenként kell, amikor pl. tüzelünk, vagy labdajátékoknál,  amikor elengedjük a labdát. Ettől a játék nem csak valószerű lesz, hanem könnyen megtanulható is.

A játék sikere, a Nintendo szerint abban áll, hogy a bonyolult interaktív játékoktól – mint az Xbox360 vagy a Play Station 3 - eltávolodva a Wii egy felhasználóbarátabb verzió, amitől a játék élvezhetővé válik minden korosztály számára, nem csak a gyerekeknek és a fiatal férfiaknak, akik jelenleg a Nintendo vevőkörét alkotják.

„Mi mindig is nagy becsben tartottuk a vásárlóinkat, és továbbra is bővítjük a játékok kínálatát" - Beth Llewelyn, a Nintendo kommunikációs igazgatója . "Emellett azonban az igazi kérdés az volt, hogyan tudnánk létre hozni egy nagyobb közönséget? Az embereknek nem probléma használni egy tévé távirányítót, de amikor egy videójáték irányítóját kellene használni, már hezitálnak. Ezért az az ötletünk támadt, hogy a játékok vezérlőjét hasonlóan kell kialakítani mint egy távirányítót, mindössze egy pár egyszerű gombbal.”

A Nintendo célja, hogy meghódítsa a „szürke közönséget” pedig sikerrel járt. Amerikában már több mint 1 millió konzolt adott el a cég és a legújabb Wii játékok között van már tenisz és bowling is. Ez utóbbi olyan népszerű, hogy a cég lassan beleveheti a használati utasításon szereplő biztonsági figyelmeztetések közé a mankók, járókeretek vagy a tolókocsik játék közbeni használatára vonatkozó tanácsokat. A nyugdíjas otthonok hétvégenként szabályos bajnokságot tartanak, nevezési díjjal, díjazással, és nem ritka, hogy több tucat rezidens is feliratkozik a megmérettetésre. Még a reumás  vagy krónikus csípő problémákkal küszködő tagokat is elkapta a hév, és ha máshol nem is, hát jelen vannak a szurkolótáborban.

Don Hahn 76 éves, valamikor nagy bowling játékos volt, és mostanában ő is rá kapott a virtuális verzióra.
„Ez a játék nagyon életszerű. Valamikor Pac Man-eztem egy kicsit, de ez jobb, mert az ember mozog és csinál valamit játék közben. Nem csak ül és gombokat nyomkod, amíg ínhüvely-gyulladása nem lesz.”   

A lincolnshire-i Sedgebrook nyugdíjas otthonban az átlagéletkor 77. Itt a Wii már annyira hozzátartozik az otthon mindennapjaihoz, hogy ha elromlana, teljes anarchia törne ki az otthonban. A nagypapák az unokáikat tanítják a játék trükkjeire, és nem fordítva, és a „ki és mikor játszhat” lista méteres.  Az otthon vezetősége már újragondolta a költségvetést is, és busztúrák, múzeumok helyett újabb játék konzolokat és programokat vásárol a bentlakóknak.

A testmozgás nem az egyetlen előnye a sportot utánzó Wii videójátékoknak. Az öregek úgy gondolják, a játékkal szociális életük is jelentősen javult. A Wii bowling partik nem csak abban nyújtanak lehetőséget, hogy beszélgessenek és mozogjanak, hanem a csapatszellemet és az összetartozás érzését is javítja, az egymásnak történő szurkolás és/vagy gratuláció. 

Ha a Nintendo így folytatja a Wii sikerhadjáratot az idősebbek körében, a nyugdíjas otthonok ezután nem a háborús történetektől, hanem a háborús játékoktól lesznek majd hangosak, és a nagymama a következő találkozásnál játék szleng használatával utasítja majd az unokákat rendre. Mindenesetre jó ha résen vagyunk, ha karácsonykor a nagyi vagy a nagypapa elindul, hogy megvegye a legújabb videójáték verziót, mert könnyen lehet, hogy a végén úgy dönt, inkább megtartja magának.

Krisztina O'Brien

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
BBC Tech

Nintendo Wii: 3.2 millió visszahívott csuklópánt

A Japán játékkonzol-gyártó Nintendo 3,2 millió példányt hív vissza új játékkonzoljából, mert a Wii csuklópántja könnyen szakad, s ezzel oda a drága és érzékeny készülék, illetve sok esetben a játékos tévéje is.