szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A Ziitrend nevű, igazi „webkettes” oldal különleges csemegét kínál a...

A Ziitrend nevű, igazi „webkettes” oldal különleges csemegét kínál a szörfözőknek, pontosabban azoknak, akik kíváncsiak a jövőre (és vajon melyikünk nem az?). A Ziitrend oldalon több, sokakat érdeklő kategóriába (üzlet és pénzügyek, technológia, határon innen, határon túl, politika, sport, szórakozás) sorolva szerepelnek azok az izgalmas kérdések, amelyek gyakran témái a baráti beszélgetéseknek, amelyek sokakat foglalkoztatnak, s amelyek kimeneteléről sokan vitatkoznak. Ki lesz a befutó a 2008-as amerikai elnökválasztáson? Népszerűbb lesz-e valaha a Micorosft Zune, mint az iPod? Várható-e UFO invázió? Mennyi lesz az olaj ára 2007 végén? Kérdések tucatjai, amelyekre csak a jövő adja meg a választ, ám most itt a lehetőség, hogy valamennyire bekukkantsunk ebbe a jövőbe.

Ami közös, az jobb
A ZiiTrend oldal fejlesztői úgy gondolják, hogy a kollektív jóslási képesség sokkal megbízhatóbb, mint az egyéneké, azaz minél többen mondják el a véleményüket egy esemény várható kimeneteléről, az összetett eredmény annál közelebb áll majd a jövőbeli valósághoz. Éppen ezért arra bíztatnak mindenkit, adja le a szavazatát, csillogtassa meg jövőbe látó képességét, s a szavazatok, vélemények összegzése után máris kialakul egy várható esemény százalékos valószínűsége vagy egyéb értéke.

A jövőbe látás három lépése: kérdésfelvetés, közös jóslás és maga a jövő

Az oldal látogatói, pontosabban a szavazásban részt vevők (az úgynevezett Ziibok) a ZiiTrend közösség megbecsült tagjai lesznek. Hogyan válhatunk mi is Ziibokká? Roppant egyszerűen. Válasszunk ki egy minket érdeklő (amúgy angol nyelvű) kérdést a sok közül (például: MS Live SkyDrive vagy Google GDrive? Melyik lesz a népszerűbb?), olvassuk el a felvetéshez fűzött rövid magyarázatot, majd közöljük véleményünket a rendszerrel: ez esetben például kattintsunk az egyik vagy a másik névre. A rendszer hozzáadja voksunkat a többiekéhez, s mi máris láthatjuk az eredményt; a cikk írásának idején 62%:38% arányban a Google vezetett (az is igaz viszont, hogy mindössze 10-en adták le a szavazatukat ebben a topikban). Ha van olyan minket izgató (és persze várhatóan megfelelő közérdeklődésre is számot tartó) kérdés, amelyet nem találtunk meg a weboldalon, felvihetjük a kérdések közé, s ezután nincs más dolgunk, mint figyelni, hogy hány embert érdekelt, s hogyan vélekedik róla a netes társadalom. A ZiiTrend oldalán egyébként nem csupán jósolni lehet, kommentezhetünk is bármilyen jóslatot, esetleg híreket fűzhetünk hozzá, s ha biztosak vagyunk a tudásunkban, akár cikket is írhatunk a Wikipédiába, hogy megadjuk az elméleti háttértámogatást a többi, szavazni kívánó Ziibónak.

Tényleg bekövetkezik?
Óhatatlanul is felvetődik a kérdés: vajon mennyire pontos az ilyesfajta kollektív jövőbelátás? Nos, ez sok mindentől függ. Elsősorban a szavazók számától, hiszen minél többen adják le a voksukat, annál pontosabb lesz a végeredmény, legalábbis az eddigi tapasztalatok erre utalnak. Hiába no, a kollektív elme – no persze csak általában – mégiscsak többre képes az egyénnél. Sokat nyom a latba, hogy mennyire jól definiálnak egy-egy kérdést, milyen tudásbeli háttértámogatást adnak mellé, mennyi információ és hír érhető el a témával kapcsolatban. És persze minél jobban közeledik időben egy-egy esemény, annál pontosabbá válik a kollektív jóslat.  A ZiiTrend előrejelzések grafikusan is megjeleníthetők, s érdekes megfigyelni, hogyan változik a görbe egy-egy, a témához kapcsolódó bejelentés vagy hír elterjedésekor.

A diagramon az is nyomon követhető, milyen hatása volt egy-egy felröppenő hírnek

A Ziibók éppen olyan sokfélék, mint bármilyen más közösség tagjai: vannak, akik a tudásukra, ismereteikre alapozva döntenek, míg másoknál erősebb az emocionális indíttatás. Mindez azonban nem hogy befolyásolná a jóslás viszonylagos pontosságát, hanem éppen azokat a nem várt fordulatokat modellezi, amelyekkel telis-teli van a mindennapi élet, s amelyek ilyen vagy olyan irányba befolyásolják az eseményeket.
A jóslatok értékét, ami lehet például százalék, netán egy név, esetleg egy dátum vagy egy szám, ZiiValue-nak nevezik, s folyamatosan tükrözi a résztvevők kollektív véleményét. Amikor bekövetkezik egy esemény, lezárják a szavazást. S ettől kezdve vissza lehet keresni, mennyire pontosan tudta megjósolni a jövőt a ZiiTrend közössége.

Nem közvélemény-kutatás
Az oldal fejlesztői gyakran hangoztatják, hogy a Ziitrend esetében nem közvélemény-kutatásról van szó, hiszen ez utóbbinál véletlenszerűen kiválasztott, viszonylag kis számú résztvevő véleményét vetítik ki a többségre, s elsősorban a „mit akarok” megközelítésen alapszik. A ZiiTrend jövőkutatói viszont rengetegen lehetnek, s a „mi lesz a jövőben” kérdést próbálják megválaszolni.
Annak is érdemes felkeresnie a weboldalt, aki egyik kérdésben sem kíván állást foglalni, a felvetett problémák és a hozzájuk kapcsolódó magyarázatok elolvasásával ugyanis egy csapásra képbe kerülhetnek a különféle területek aktualitásait illetően. S ha már a Techline-on vagyunk, maradjunk mi is a technológiánál, s nézzük meg, az oldal öt, legizgalmasabb technológiai kérdését, s akár törhetjük is a fejünket a válaszon, pontosabban a jövőn.
MS Skydrive vs. Google GDrive: melyik lesz a népszerűbb?
Sláger lesz-e a Google nem GPS alapú helymeghatározó szolgáltatása
Lesz-e Nintendo mobiltelefon 2008-ban?
Kipróbálhatjuk-e hamarosan az IE8 bétát?
Elterjed-e az Amazon Kindle (e-könyv olvasó)?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!