szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mennyi ideig élhetünk túl az interneten? - teszi fel a kérdést az Internet Storm Center biztonságtechnikai központ. Bár a "túlélési idő" fogalma az egyszerű felhasználó számára nem feltétlenül kezelhető, egy dolog biztos: ha egy friss géppel megyünk fel az internetre, körülbelül négy biztonságos percünk van, aztán jönnek a fertőzések.


Az Internet Storm Center definíciója szerint a túlélési idő az az átlag időtartam, ami egy számítógép IP-címéhez (azaz egyedi internetes azonosítójához) kötődő védelmi jelentések között telik el, bár egyszerűbb arról az oldalról megközelítenünk, hogy mennyi ideig marad az adott gép fertőzésmentes.

Ezt az időtartamot számos tényező módosíthatja, egyes internetszolgáltatók például blokkolják azokat a portokat, amelyeken az internetes férgek terjednek, ilyenkor a túlélési idő értelemszerűen hosszabb lesz. Az egyetemi hálózatokat és a nagysebességű szolgáltatások felhasználóit több, jobban célzott támadás éri, így az ilyen hálózatokon megjelenő új gépek fertőzési esélye nagyobb, megfertőződési időtartamuk pedig rövidebb. A fő kérdés tehát az, le tudjuk-e tölteni a Windows kritikus fontosságú védelmi frissítéseit, mielőtt letelik a túlélési idő.Honeypotok, azaz fertőzésre felállított szándékos csapdák vagy próbagépek segítségével mérte le az ISC ezt az időtartamot. Ami a támadásokat illeti, éjszakánként kevesebb, napközben több támadást észleltek a biztonságtechnikai szakemberek, a hétvégéken a hétköznapokhoz képest pedig valamelyest nagyobb volt az aktivitás. 

Az ISC grafikonja szerint az az időtartam, ami alatt egy Windows-t futtató számítógép még nem fertőződik meg, átlagosan öt perc alatt van, bár egyes esetekben - földrajzi helyzettől, internetszolgáltatótól - függően ez sokkal több is lehet, esélyt adva arra, hogy az operációs rendszer letölthesse a szükséges védelmi frissítéseket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

Nyelvi gyarmatosítás: Így lett újra hatalompolitikai eszköz a francia nyelv

A külföld is kiállt Navalnij mellett

A külföld is kiállt Navalnij mellett

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben

Kilépett a DK-ból az óbudai alpolgármester, mert csalódott Gyurcsány Ferencben