szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Lássuk a legveszélyesebb, legravaszabb, legújabb Facebook-vírusok és -exploitok listáját, és persze néhány tanácsot a...

 Lássuk a legveszélyesebb, legravaszabb, legújabb Facebook-vírusok és -exploitok listáját, és persze néhány tanácsot a védekezéshez.


Koobface
A leghírhedtebb és egyben legveszélyesebb Facebook-vírus, az úgynevezett Koobface. Számtalan változata létezik a ami napig is, bár már nem terjed olyan ütemben, mint például tavaly, amikor százezer számra dőltek be a felhasználók a trükknek.

A Koobface egy nagyon egyszerű trükkel operál: egy üzenetet (ez lehet chat, privát üzenőfal, a lényeg, hogy az FB rendszerén keresztül érkezzen) kapunk, egy ismerősünktől. Az üzenet szövege valami olyasmi, hogy „találtam ezt a mókás videót, nézd meg LINK”, és ezek változatai. A linkre kattintva valamilyen weboldalra jut a felhasználó, ami valóban úgy néz ki, mintha le akarna játszani egy videót – azért csak „mintha”, mivel egy üzenetet kapunk, hogy a videó megtekintése érdekében frissítenünk kell a lejátszónkat. Flash playerünket. JAVA alkalmazásainkat. A körítés nem is fontos, úgysem a frissítést töltjük le, hanem egy vírust. A Koobface elég nagy nyilvánosságot kapott, így szerencsére már egyre kevesebben dőlnek be a trükknek, sőt azóta az FB rendszere is biztonságosabb lett, így nem olyan könnyű megtalálni az exploitokat, amellyel ismerőseink nevében küldhetnek hamis üzeneteket. (De azért továbbra sem lehetetlen a trükk).

A Koobface és változatai ellen nagyon egyszerű védekezni: ha rá is klikkelünk egy-egy gyanús (főleg a rövidített URL-ek ilyenek) linkre, akkor se engedélyezzük a weboldalnak semmilyen összetevő letöltését.

Views tracker
A szinte már ősrégi Koobface után lássunk egy vadonatúj versenyzőt. Ennek az exploitnak a legidegesítőbb tulajdonsága, hogy a csevegő ablakban terjed, ráadásul nem is kell mást tennünk, mint a linkre kattintani, és máris „továbbküldtük” ismerőseink csevegő ablakára a linket. Így gyűrűzik a végtelenségig, egyelőre megállíthatatlanul. A szöveg nagyjából ez: „See who views your profile @ „ és utána egy Facebook profil címe. Az URL-ből adódik, hogy sokan kattintanak, hiszen ez egy „belső” link, ráadásul eleve egy ismerőstől jön, nem gondolják veszélyesnek. A link mögött egy kérdőív található (természetesen fizetős), sajnos ilyenkor már az sem segít, ha bezárjuk, és nem töltjük ki a kérdőívet – kattintás után ugyanis máris megjelenik a „See who views…” üzenet, immár a mi ismerőseink csevegőjében, mintha mi ajánlottuk volna.

 

Money transfer
Ősrégi trükk, tulajdonképpen a nigériai scam (részletes ismertetőnk a témáról itt) facebookos változata. Az alapötlet ugyanaz: pénzt nyertünk, örököltünk, nyertünk a lottón, stb. Az üzenetek csevegőben vagy az üzenőfalunkra érkezhetnek, sokszor elég meggyőző körítéssel (pl. „nehezen találtam rád, szerencsére a Facebookon sikerült - XY ügyvédje vagyok, és örököltél egy nagyobb összeget”)
A védekezés nagyon egyszerű: legyünk vele tisztában, hogy ha nyerünk a lottón, vagy megöröklünk egy nagyobb összeget, azt nem a Facebookon keresztül fogjuk megtudni.


 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Chrome böngészőt használ? Frissítse most, biztonságosabb lett a használata

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Fürjes Balázs: A Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg

Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában

Almát rendelt a Tescóból a brit férfi, egy iPhone SE-t talált a csomagjában