szerző:
hvg.hu

Minél biztonságosabb egy társadalom, annál liberálisabbak és toleránsabbak az emberek - állapította meg egy új kutatás.

Azok a társadalmak viszont, amelyek veszélyekkel néznek szembe, hajlamosabbak a szigorúbb, merevebb társadalmi normák (szabályok) elfogadására és intoleránsak azokkal szemben, akik eltérnek e szabályoktól – erről számol be a NewScientist.com.

Mindezt egy új kutatás mutatta ki, amelyet Michele Gelfand, a Marylandi Egyetem College Park-beli részlegének munkatársa és kollégái végeztek 6800 ember megkérdezésével – 33 országban. Az általuk „szűk” vagy „szoros” (angolul: „tight”) szóval jellemezhető társadalmakban a normákat „szorosan” veszik, „szűken” értelmezik. E kategóriába tartozik India és Dél-Korea. A lazábbak közé Hollandia és Észtország. Ennek megfelelően például az éttermi étkezéseknél a „szoros” országokban a viselkedés szűk határok között mozoghat, és e társadalmak tagjai jobban elítélik a prostitúciót, az abortuszt, a válást, a csalást, a tömegközlekedésen való bliccelést és a megvesztegetést. A vélemények kevésbé különböztek az ilyen országokban, és kormányaik inkább autokratikusaknak minősültek.

Gelfand mindezek után összegezte azokat az országokat, amelyekben nagy a népsűrűség, kevés a tiszta víz és az élelem, nagy a környezetszennyezés, gyakoriak a betegségek, a természeti katasztrófák és ellenségesek a szomszédaik. Mindezek egyébként nagyjából a „szoros” államokra voltak jellemzőek. A társadalmilag „szoros”-sá válás egyébként egészséges reakció Gelfand szerint a fenyegetésekre. Egy „ostrom alatt álló” társadalomnak nagyobb ugyanis az esélye a túlélésre, ha "szorosabbá", "szűkebbé" válik.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Plázs

Egy izlandi húsz évvel tovább él, mint egy orosz

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a napokban jelentetett meg egy előzetes jelentést az egészséget meghatározó társadalmi tényezőkről és az egészségi egyenlőtlenségekről a WHO Európai Régiójában. A jelentés legfontosabb megállapítása, hogy hatalmasak a különbségek Kelet-Európa és Nyugat-Európa között.

MTI Itthon

KSH: Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) nőnapi összeállításából kiderül: Magyarországon ezer férfira 1105 nő jut, minthogy a népesség 52 százaléka nő, a 2009-ben született kislányok arra számíthatnak, hogy átlagosan 78 évig élnek, 8 évvel tovább, mint a fél évszázada született nagymamáik, igaz, az Európai Unióban 4 évvel tovább élnek a nők.

hvg.hu Napi merítés

Political Capital: a konszolidáció elszalasztott lehetősége

A gazdasági és politikai viszonyokkal kapcsolatban kialakuló csalódottság, valamint az egymást követő kormányokkal szembeni elégedetlenség kiterjedt a politikai rendszer egészére. Különösen az utóbbi tíz évben gyorsult fel az intézményekbe vetett bizalom romlása - olvasható a Political Capital blogján.

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

Ujj Mészáros Károly: Mindig érdekesebb, amikor lehetetlennek tűnik valami

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg

A ceglédi kislány apja szerint gyermekét baleset érte, nem erőszakolták meg

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Egy szaúdi ellenzéki azt állítja, Rijád lehallgatta beszélgetéseit az eltűnt újságíróval

Fundamenta-ügynök: „addig csináljuk, amíg tart a munka”

Fundamenta-ügynök: „addig csináljuk, amíg tart a munka”

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Oda a meglepetés? Minden infó kiszivárgott a Huawei holnap érkező nagyágyújáról

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?

Ceglédi: Megjött Puzsér, az összefogósdit elvitte a cica?