szerző:
hvg.hu

Nem érdemes a véletlenre vagy a "meddig ér el a zsinór" faktorra bízni a wifi router elhelyezését. Egy fiatal fizikus kifejlesztett a szakadásmentes, gyors internetet szolgáltató router optimális elhelyezésére egy módszert és egy ennek alkalmazását segítő alkalmazást is.

Hiába fizet elő gyors és megbízható netre, hiába működik jól a routere, ha a wifit szóró eszközt rosszul helyezi el a lakásban. A fizika szakon PhD-tanulmányait végző Jason Cole azt tanulmányozta, hogy a lakások építészeti elrendezése – a falak helyzete mellett azok anyaga, valamint a nyílászárók helye – miként befolyásolja a jelek terjedését.

A fiatal tudós kísérletképpen először felrajzolta a lakása (majd több lakás) alaprajzát, majd bizonyos visszatükröződési értékeket rendelt a falakhoz. Az eredményt az alábbi, 9 másodperces animáció mutatja. A videón egy viszonylag tipikusnak mondható router-elhelyezés látható: a nappali sarkában lévő tévéhez kötik be a szerelők a set top boxot, így oda kerül a router is.

Ahogy a(z össze-)visszaverődő wifijeleket mutató videóból különösebb hozzáértés nélkül is látható, a router ilyesmi elhelyezésével önmaga alatt vágja a fát az ember, szinte garantált, hogy rossz minőségű netkapcsolat lesz a lakás legtöbb részén.

Ha nagyon röviden szeretnénk összegezni Cole módszerét: a routert, amennyire csak lehet, a lakás középpontjában érdemes elhelyezni, és persze olyan helyre, ahol minél jobban "rálát" az ajtóknak kihagyott helyre.

©

Ennél a tömör tanácsnál részletesebb is létezik, ráadásul még fizikusnak sem kell lenni a megértéséhez. Sőt, igazából még érteni sem kell, a PhD-hallgató ugyanis készített egy androidos alkalmazást. Az ingyenesen letölthető mobilos programba csak a ház 1 pixel / 1 centi arányú alaprajzát kell betöltenünk, majd kiválasztanunk a router tervezett helyét és megadni az eszköz dobozáról leolvasható néhány fontos adatot. Az alkalmazás ezután lefuttatja a szimulációt, a háttérben mindent kiszámol, és megmutatja, hogy az adott elhelyezés mennyire lenne optimális, a lakásban hol milyen jó lesz a wifis internet. Ha egy ennél kicsit "próbálgatósabb, találgatósabb", viszont sokkal egyszerűbb androidos alkalmazással mérné be a router optimális helyét, ezt nézze meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nevet változtat a Ghymes

Nevet változtat a Ghymes

Több pilóta is azonosítatlan, fényes repülő tárgyat látott

Több pilóta is azonosítatlan, fényes repülő tárgyat látott

Kegyetlen módszerrel tréningezte dolgozóit a japán vasúttársaság

Kegyetlen módszerrel tréningezte dolgozóit a japán vasúttársaság

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Balsai Móni: Állandóan elmegyek mindenben a falig

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Menyasszonya szeme láttára esett össze a csornai focista

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki

Van egy fontos szöveg minden weboldalon, amit alig olvas el valaki