szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem érdemes a véletlenre vagy a "meddig ér el a zsinór" faktorra bízni a wifi router elhelyezését. Egy fiatal fizikus kifejlesztett a szakadásmentes, gyors internetet szolgáltató router optimális elhelyezésére egy módszert és egy ennek alkalmazását segítő alkalmazást is.

Hiába fizet elő gyors és megbízható netre, hiába működik jól a routere, ha a wifit szóró eszközt rosszul helyezi el a lakásban. A fizika szakon PhD-tanulmányait végző Jason Cole azt tanulmányozta, hogy a lakások építészeti elrendezése – a falak helyzete mellett azok anyaga, valamint a nyílászárók helye – miként befolyásolja a jelek terjedését.

A fiatal tudós kísérletképpen először felrajzolta a lakása (majd több lakás) alaprajzát, majd bizonyos visszatükröződési értékeket rendelt a falakhoz. Az eredményt az alábbi, 9 másodperces animáció mutatja. A videón egy viszonylag tipikusnak mondható router-elhelyezés látható: a nappali sarkában lévő tévéhez kötik be a szerelők a set top boxot, így oda kerül a router is.

Ahogy a(z össze-)visszaverődő wifijeleket mutató videóból különösebb hozzáértés nélkül is látható, a router ilyesmi elhelyezésével önmaga alatt vágja a fát az ember, szinte garantált, hogy rossz minőségű netkapcsolat lesz a lakás legtöbb részén.

Ha nagyon röviden szeretnénk összegezni Cole módszerét: a routert, amennyire csak lehet, a lakás középpontjában érdemes elhelyezni, és persze olyan helyre, ahol minél jobban "rálát" az ajtóknak kihagyott helyre.

©

Ennél a tömör tanácsnál részletesebb is létezik, ráadásul még fizikusnak sem kell lenni a megértéséhez. Sőt, igazából még érteni sem kell, a PhD-hallgató ugyanis készített egy androidos alkalmazást. Az ingyenesen letölthető mobilos programba csak a ház 1 pixel / 1 centi arányú alaprajzát kell betöltenünk, majd kiválasztanunk a router tervezett helyét és megadni az eszköz dobozáról leolvasható néhány fontos adatot. Az alkalmazás ezután lefuttatja a szimulációt, a háttérben mindent kiszámol, és megmutatja, hogy az adott elhelyezés mennyire lenne optimális, a lakásban hol milyen jó lesz a wifis internet. Ha egy ennél kicsit "próbálgatósabb, találgatósabb", viszont sokkal egyszerűbb androidos alkalmazással mérné be a router optimális helyét, ezt nézze meg.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Igaly Diána halálával nemcsak nagy sportolót, hanem ikont is vesztett Magyarország

Igaly Diána halálával nemcsak nagy sportolót, hanem ikont is vesztett Magyarország

Ilyen halálozási adatok mellett miért enyhít a kormány – szegezték a kérdést Kovács Zoltánnak az al-Dzsazírán

Ilyen halálozási adatok mellett miért enyhít a kormány – szegezték a kérdést Kovács Zoltánnak az al-Dzsazírán

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél

Szerda éjfélig ingyen megtekinthető Szomjas György filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél