szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Digitális pénztárcaként üzemelő mikrochipeket ültetett magába Martijn Wismeijer holland üzletember, a MrBitcoin cég társalapítója. A chipek a bitcoin virtuális fizetőeszközzel működnek. Martijn Wismeijer szerint a kísérlettel a virtuális pénztárca ötletének megvalósulását segítik.

A chipeket egy 2x12 milliméteres "biokompatibilis" üvegkapszula tartalmazza, amelyet egy speciális fecskendő segítségével, injekció segítségével ültettek az alanyok kezeibe. A chipek rádiójeleket bocsátanak ki, képesek kommunikálni más digitális eszközökkel, így Android rendszerű mobiltelefonokkal és táblagépekkel, valamint egyenként 888 bit információt tudnak tárolni.

A chipeken tárolt adatok inkább egy takarékszámlára hasonlítanak, mintsem folyószámlára – magyarázta Wismeijer. A kifizető eszköz a mobiltelefon marad, de az összeg maga a chipről érkezik. Eddig a bitcoinban tartott összeget telefonon vagy számítógépen lehetett egy virtuális tárcában őrizni.

A kísérlet olyan jelentős érdeklődést váltott ki, hogy Wismeijer biztonsági okokból időlegesen visszavonta a kezeiben tárolt pénzt. "Nem az volt a cél, hogy mindenki tudjon róla" – állította.

A beültetés november 3-án volt, a holland férfin kívül még néhány ember teszteli a chipet.

A chipeket a Dangerous Things cég árulja az interneten, a fecskendővel együtt 99 dollárért. Wismeijer ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a beültetéshez szakemberre van szükség a fertőzésveszély miatt.

A digitális pénz tárolása mellett a chipeket okostelefonnal programozni lehet más feladatokra is, például elektronikus ajtók nyitására, vagy ébresztőórák csörgésének kikapcsolására.

Wismeijer nagyjából 1500-ra becsülte azoknak a számát, akik a testükbe ültetett hasonló chippel élnek világszerte, de nem tudni, hogy ebből mennyi eszköz tárol bitcoinokat.

Az üzletember szerint az ilyen kísérletek teszik elfogadhatóvá a technológiát a társadalomban. "Képzeld el, hogy van egy tetoválásod, ami normális esetben láthatatlan, de pirossá válik, ha szívrohamod van. Az okostelefonnal leolvasod a jelzést, és az orvosod már is értesítve lesz" – magyarázta.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

Az EU megint ad egy csomó pénzt a koronavírus elleni harcra

Meghalt a Vértesszőlősnél balesetet szenvedett siklóernyős

Meghalt a Vértesszőlősnél balesetet szenvedett siklóernyős

Folytatni kell a méregdrága hólapátolás miatti nyomozást

Folytatni kell a méregdrága hólapátolás miatti nyomozást