szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kémfigyelő szoftvert készített az Amnesty International. Az ingyenesen letölthető program elsősorban a kormányzati szervek által előszeretettel alkalmazott kémprogramokat keresi meg a gépünkön.

A civil aktivisták és az ellenzék hangadóinak megfigyelésére alkalmazott kémprogramok legtöbbször teljesen rejtve maradnak a felhasználók előtt. Az ilyen szofisztikált programokat ugyanis úgy tervezték, hogy sem szabad szemmel ne lehessen látni őket, sem a hagyományos vírusvédelmi megoldások ne vehessék észre működésüket. Éppen ezért adott ki az Amnesty International egy olyan szoftvert, ami jó eséllyel megmutatja, ha kémprogram fut számítógépünkön.

A legnagyobb emberi jogi szervezet szakértői két éven át fejlesztették a Detekt névre hallgató programot, ami a BBC szerint olyan intenzitással vizsgálja át számítógépünket, hogy a vizsgálat ideje alatt azon nem is nagyon lehet mást csinálni.

A programot Windows operációs rendszerre töltheti le, erről az oldalról.

Ahogy az szeptemberben kiderült, a magyar kormányzat az utóbbi években legalább 123 millió forintot költött kémprogramokra. A szoftver időnként Firefox böngészőnek álcázza magát, működéséről itt olvashat bővebben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Koronavírus: 117 halott, 3929 új fertőzött

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

Hatékony harc a felfázás ellen: gyógynövények!

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen

A határok lezárva, de a NER magánrepülője így sem pihen