Szabó M. István
Szabó M. István
Tetszett a cikk?

A vállalatirányítási rendszerek cloud alapon nem csak biztonságosabbak, a céges szerverszobában zümmögő társaiknál. Mivel idő- és költséghatékonyságuk mellett a szolgáltatások rajtuk oda-vissza skálázhatók, ideális választásai lehetnek azon közepes méretű cégeknek is, akik csak azért fizetnének, amit valóban használnak is.

A mobilinternet szolgáltatás elemi szintűvé válása, az, hogy bárkit szinte bármikor utol lehet érni telefonon és emailen, nyilvánvalóvá tette: a vállalatirányítási rendszerek (ERP) vakfoltjával kezdeni kell valamit. Azzal, hogy e rendszerek csak a saját zárt körükben működnek; valamint azzal, hogy helyhez, számítógéphez és sokszor fix operációs rendszerhez kötött formában működőképesek. Mindez egyre komolyabb hátrányként jelentkezik a vállalatoknál, hiszen a mobilitás azt is jelenthetné, hogy a döntési, ellenőrzési, vagy akár protokolláris lépéseikről nem csak akkor lehetne határozni, amikor az arra jogosult személy „körön belül” tartózkodik. A rendszer bármikor, bárhonnan hozzáférhetővé válása egy célt szolgál: a hatékonyabb munkát.

A bárhonnani elérés nem srófolja fel az árat

Noha piacon a cloud 4-5 évvel ezelőtti megjelenésekor annak olcsóbbságát hangsúlyozták ki, ez ma már nem feltétlenül igaz: a legnagyobb vállalatok legkomolyabb termékeit ma is meg kell fizetni. Ugyanakkor jó hír, hogy a mobilitási igény mára tulajdonképpen az összes ERP-megoldásba beépült, így – önmagában ezért – nem szükséges a szokásosnál mélyebben a céges zsebbe nyúlni.

És mivel ezek a rendszerek a legtöbbször csak egy internetkapcsolatot és egy webböngészőt futtatni képes eszközt kívánnak, a bevezetésére sem kell a cégnek bevételkieséssel járó hetekre-hónapokra leállnia és „átállítania” magát. A felhőalkalmazásként futtatott ERP-t a cég informatikusainak ráadásul nem csak telepíteni, hanem frissíteni sem kell, ezt a szolgáltató végzi el.

Nem csak bővíthető, szűkíthető is

A klasszikus ERP is alapvetően moduláris konstrukcióra építkezik, ez azonban a felhőalapú struktúrák esetében azt is jelenti, hogy a vállalat igénye szerint nem csak bővíthető és skálázható, hanem szűkíthető is. Míg a klasszikus modell szerint hiába bizonyult később kihasználatlannak egy modul, nem lehetett “visszaadni” és a vételárát visszakérni, a felhős ERP-nél ez máshogy alakul: ha az igény úgy kívánja, egyes modulok használatát be lehet fejezni, fel lehet függeszteni vagy akár ki is lehet cserélni őket. A lényeg: a cégnek csak azért fizetni, amit tényleg használ.

©

A legtöbb vállalatirányítási rendszert kínáló szolgáltató integrált csomagot kínál; benne a CRM-től a termelési adatokon (ügyfélkapu, raktárkészlet-kezelés, beszerzés, pénzügy, kontrolling stb.) át a dokumentumkeresésig és eszközbeszerzésig. Sőt, az is a legtöbb szolgáltatónál egyszerűen megoldható, hogy ha a cég ragaszkodik egy, már korábban használt alkalmazásba, ha a cégprofilból bármilyen speciális szoftver használata szükséges, akkor ezeket a felhőalkalmazás részévé tegyék, illetve annak adatlekérdezését a cloud rendszerbe integrálják.

Ismerős felületek

A szolgáltatók azonban már arra is törekednek, hogy a rendszereik felépítése ne csak logikus és könnyen elsajátítható legyen, de arra is, hogy a felhasználók számára „ismerős” felületeket nyújtsanak a munkához. Tipikus, hogy a céges szoftverhasználatból ismert irodai programok elemeit, elrendezését, formavilágát és logikai felépítését tükrözik vissza a saját alkalmazásaikban is – így segítve a cégek könnyebb és gyorsabb tanulását. Ezt segítik azok a szintén általánosnak mondható fejlesztések is, melyek célja, hogy ha egy vállalkozás valamilyen speciális programot használ, azt is simán „magával vihesse a felhőbe”, illetve a cloud ERP-be azok adatai könnyen átemelhetők, átvehetők legyenek.

És ha az ismeretlenbe ugrást segíti, akkor a legtöbb cloudban szolgáltató vállalatirányítási szolgáltatást kínáló cég egyenesen javasolja a hibrid rendszerek használatát. Vagyis: azért, hogy a váltás ne okozzon problémákat, átmeneti időre – amíg a felhőben is kialakul a magabiztos munkavégzés és a bizalom – használják a már ismert on-premises szoftveralkalmazásokat is, meg a felhős alkalmazásokat is. Ezek akár duplikáltan is futhatnak, míg a cég úgy nem dönt, hogy el lehet vágni a földhöz kötés köldökzsinórját.

Aztán kezdődhet a repülés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!