szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rájár a rúd az immár a Skype-ra: most éppen adware-ekkel próbálják teleszórni a rendszert.

A héten már hírt adtunk arról, hogyan kényszerítheti összeomlásra a Skype-ot egy egyszerű, nyolckarakteres kód, most pedig egy újabb fenyegetéssel kell szembenézniük a Skype-ot használóknak.

A PhishMe kutatói derítettek fel egy olyan kampányt, amelynek során a Skype-ot használják adware-ek terjesztésére. Az egyik munkatárssal valaki többször is fel akarta venni Sykpe-on keresztül a kapcsolatot. Egy olyan felhasználói névvel próbálta hívni, amelyik egy, a www.viewror.com doménre mutató linket tartalmazott.

©

Erre kattintva egy hang felszólította a felhasználót, hogy kattintson a letöltési linkre, és telepítsen egy videolejátszót, hogy megnézhesse a videót. A letöltés része egy affiliate programnak, amelyik feltehetően pénzzel jutalmazza az installálást, illetve a letöltést – olvasható a PhishMe weboldalán. A pénzt persze nem a felhasználó kapja, hanem a kártékony program terjesztői.

Ha az exe fájlt megnyitják, az rendszergazdaként történő futtatást kér, majd felkínálja a program részeit telepítésre, de ezek mind adware-ek. A továbbiakról részletes, angol nyelvű elemzést találhatnak a PhishMe site-ján.

A kutatók már felvették a kapcsolatot a Microsofttal és az Amazonnal is, ez utóbbi cégnél van ugyanis néhány olyan domén, amelyekről adware-ek érkeznek. A Skype-olóknak pedig továbbra is csak azt tudjuk javasolni, kétszer is gondolják meg, milyen linkekre kattintanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Benyújtja a lemondását az olasz miniszterelnök

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

Változtatnának amerikai demokraták a YouTube, a Facebook és a Twitter legfontosabb algoritmusán

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra

64-en haltak meg a koronavírustól vasárnapra