szerző:
László Ferenc

A routerekben utazó Netgear egy olyan szettel állt elő, amellyel pofonegyszerűen gyors netet teremthetünk még egy átlagosnál jóval nagyobb lakásban vagy többszintes házban is. Kipróbáltuk, mit tud a kütyü, melynél jobb példáját aligha találnánk a közhelynek: a sikernek nem titka, hanem ára van.

Internetnek márpedig a lakás minden pontján lennie kell, hiszen az mégsem járja, hogy a routertől legmesszebb lévő mellékhelyiségben vagy a konyhában nem nézegethetünk macskás képeket. Az otthonunk vezeték nélküli internettel beszórása alaphelyzetben nem is tűnik túl nehéz feladatnak, hiszen csak egy néhány ezer forintos router kell hozzá. De ha túl nagy a lefedendő terület és/vagy masszív vasbeton erősíti házunk szerkezetét, akkor a routertől messzebb eső helyiségekben nem nagyon lesz használható sebességű wifi. Ilyenkor is van megoldás, szóba jöhet a router erősebb antennákkal való felszerelése vagy egy hatótávnövelő beszerzése. Az iparágban régóta jelenlévő Netgear egy ezeknél sokkal elegánsabb, igaz, egyben sokkal drágább alternatívával állt elő. Nyúzópróbán az Orbi.

A routergyártó nem fordítóiroda

A termék dobozában két darab alapkészüléket, két tápegységet és egy Ethernet kábelt találunk, no és persze némi leírást. Ez utóbbi igen rövid, ugyanis az eszköz beüzemelése még az abszolút laikus felhasználók számára is gyerekjáték.

©

Az első blikkre teljesen egyforma két készülék közül az egyik a router (RBR50), vagyis útválasztó, a másik pedig a satellite egység (RBS50), melyet magyarra furcsa módon "műhold"-nak fordított a gyártó. Végül is lehetett volna "csatlós" vagy "talpnyaló" is a fordítás végeredménye, ehhez képest tényleg jobb a kapott név, mi azonban talán még keresgéltünk volna egy kicsit a szinonimaszótárban.

Míg routerek legtöbbike jó néhány külső antennával fitogtatja az erejét – mintha az internetszakadás már csak a router látványától is megrémülne –, az Orbi esetében ez nincs így. A modern vázára hajazó készülék belsejében kapott helyet a hat darab igen nagy teljesítményű antenna.

Beüzemelés

Első lépésben a már meglévő modemünket és a routert kell összekötni az adott hálózati kábellel, majd jöhet is a bekapcsolás. A router hátoldalán egy zöld fény jelzi a működést, felül pedig egy színkódos LED körfény jelenik meg. Ha mindent jól csináltunk, ez utóbbi fehéren világít.

©

Második lépésben a satellite egységet kell elhelyezni az otthonunkban ott, ahol még erős a router jele, és ahonnan még a legtávolabbi helyiségek is elérhető távolságúak. Ennek megtalálásában a felső LED-fény van segítségünkre, mely színkódokkal közli, hogy jó, vagy kevésbé jó helyet találtunk a berendezésnek. A kék jelzés lesz legjobb barátunk, de a sárga sem rossz. Ha ezzel megvagyunk, akkor már be is jelentkezhetünk új hálózatunkba.

Finomhangolás

Az első bejelentkezést vezetékes vagy vezeték nélküli módon is megejthetjük, mégpedig az orbilogin.com címen, ahol az alapértelmezett és később megváltoztatandó belépőkóddal érhetünk el sikert. Ezt a feladatot akár a mobilunk révén is végrehajthatjuk, és itt nyílik lehetőségünk arra, hogy megadjuk az internetszolgáltatónk által számunkra biztosított bejelentkezési adatokat.

©

Ha ezzel is megvagyunk, akkor tulajdonképpen máris hátradőlhetünk a kanapén és elkezdhetünk netezni, de persze a haladó felhasználók ezt követően még számos opcionális beállítást elvégezhetnek. Ilyen például a biztonsági óvintézkedések végrehajtása, vagyis beállíthatunk például hozzáférésvezérlést, VPN-t, távfelügyeletet, időzíthető weboldalletiltást és mindenféle körmönfont szülői kontrollt. Ezen extrák beállítása már némi hozzáértést igényel, de messze nem szükséges hozzá informatikai diploma.

Mit tud? Megmértük

A tesztünket egy háromszintes családi házban ejtettük meg, ahol az alsó szint egyik sarkában jön be az internet és logikusan ide került a router, a kiegészítő eszközt pedig a ház középső részén helyeztük el. Összehasonlítási alapnak egy olcsó (n-es szabványú) routert és egy ugyancsak n-es jeltovábbítót használtunk.

©

Az egyszerű router közvetlen közelében 100 Mbit/s-os maximális letöltési tempót mértünk, az Orbi pedig ugyanitt 450 Mbit/s-ot sajtolt ki magából. Egy szinttel feljebb a ház széle felé a régi hálózat már csak 16 Mbit/s-ot tudott, az Orbi viszont 115 Mbit/s-os tempóval hasított, a "satellite" közvetlen közelében pedig 130 Mbit/s-os sebességet mértünk. A legfelső szinten a routertől legmesszebbi ponton az olcsó router jelét továbblövő Range Extender már csak 8 Mbit/s-ra volt képes, az Orbi azonban még itt is simán hozta a 100 Mbit/s-os letöltési sebességet.

Mitől ilyen jó?

A siker kulcsa a szimultán háromsávos működés. Más megoldásoktól eltérően a két alapkészülék között egy dedikált wireless kapcsolat található, mely az 5 GHz-es sávban üzemel és 1,7 Gbit/s-os sávszélességgel rendelkezik. A másik két sávban, 5 és 2,4 GHz-en közel 1,3 Gbit/s-os sávszélesség áll rendelkezésre, amin ugyebár a notebookunk, a telefonunk, a tabletünk és az okostévénk osztozik. Az olcsó jeltovábbítók ugyanezen sávban kommunikálnak a routerrel, és emiatt ilyenkor bizony a közös lónak túrós a háta effektussal találkozhatunk.

©

A két darab 170x79x226 milliméteres "vázával" elvileg – és tesztjeink szerint gyakorlatilag is – közel 400 négyzetméteres felület fedhető le, sőt még a ház mögötti kertben is remek a jelerősség. Ha ennél is komolyabbak az igényeink, akkor a router mellett akár három kiegészítő egységet is használhatunk – esetleg el is nevezhetjük őket Műholdnak, Csatlósnak és Talpnyalónak –, de ez persze már extra kiadást jelent.

Konklúzió

+: egyszerű üzembehelyezés, nagy lefedettség és sebesség, stabil működés.

: csak USB 2.0 támogatást kapunk, nagyon drága.

Jobb wifi. Mindenhol. Ez az egyszerű kis szöveg olvasható a Netgear Orbi dobozán, és maga a termék ennek maximálisan képes megfelelni. A kidobozolást követően alig néhány perc alatt szupergyors és még a nagyobb lakásokat, házakat is teljesen lefedő, stabil vezeték nélküli hálózatunk lehet, még akkor is, ha teljesen laikus felhasználók vagyunk.

Kár, hogy a minden tekintetben kiváló felhasználói élménynek alaposan megkérik az árát, hiszen cikkünk írásakor hazánkban mintegy 160 ezer forintos áron kapható az Orbi. Ebből az összegből akár tíz (!) olcsó otthoni wifi szettet is vásárolhatunk – igaz, ahogy tapasztaltuk, az Orbi adott esetben tízszer jobban is teljesít ezeknél. Az persze más kérdés, hogy egy 8-10 Mbit/s-os internetkapcsolat lakáson belüli szétterítéséhez egy olcsó router+range extender (hatótávnövelő) páros is jó szolgálatot tehet. Alternatív megoldás lehet továbbá a Google WiFi, mely az Orbinál olcsóbban kínál háromeszközös megoldást.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Vettel nyerte a Forma-1 szingapúri futamát

Vettel nyerte a Forma-1 szingapúri futamát

Nők százai csaptak össze a rohamrendőrökkel egy ecuadori abortusztüntetésen

Nők százai csaptak össze a rohamrendőrökkel egy ecuadori abortusztüntetésen

EU-s pénzből épültek lakóotthonok Hajdú-Biharban, de hónapok után is üresek

EU-s pénzből épültek lakóotthonok Hajdú-Biharban, de hónapok után is üresek

Drogos utas miatt hajtott végre vészleszállást egy utasszállító gép

Drogos utas miatt hajtott végre vészleszállást egy utasszállító gép

Brit nyugdíjasok Spanyolországban: A spanyol kormány többet tett értünk, mint a brit

Brit nyugdíjasok Spanyolországban: A spanyol kormány többet tett értünk, mint a brit

Tudósok megvizsgáltak 579 óvodást, és azt mondják, rosszul járhat, aki nem népszerű

Tudósok megvizsgáltak 579 óvodást, és azt mondják, rosszul járhat, aki nem népszerű