szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kína legnagyobb keresőoldala, a Baidu szakemberei olyan mesterséges intelligenciát fejlesztettek, ami képes az arcfelismerésre. Vannak ilyenek, ez még nem lenne nagy hír. Azonban az már igen, hogy néhány hónapjra ráengedték egy oldalra, ami a szétszakadt családokat segít újra egyesíteni, és olyan eredményt hozott, ami láttán még a Google-nél is megemelhetik a kalapjukat.

Az elmúlt években egyre több cég fejlesztett olyan technológiát, ami képessé teszi az általuk gyártott eszközt (legyen az telefon vagy számítógép) a biometrikus azonosításra. Az ujjlenyomat-olvasás mellett az arcfelismerés módszere is egyre elterjedtebb, a felhasználók egy része azonban vészharangot kongat, mondván, hogy ez minden eddiginél nagyobb esélyt ad a személyes adatok ellopására. A kínai Baidu (Kína legnagyobb kereső oldala) azonban bebizonyította, van az éremnek egy másik oldala is.

Az Engadget beszámolója szerint Fu Gui mindig is furcsállta, hogy csak homályos emlékei vannak gyerekkoráról, ezért feltöltött magáról egy 10 éves korában készült fotót a kínai Baobeihuijia nevű oldalra, ami az eltűnt gyerekek számára ad lehetőséget, hogy életjelet adjanak magukról.

A történet akkor vett igazi fordulatot, amikor néhány hónappal később Gui igazi szülei is feltöltöttek néhány fotót róla, a Baidu mesterséges intelligenciája pedig azonnal felismerte, hogy a képeken látható gyermek ugyanaz a személy.

A beszámoló szerint Kínában évente több tízezer gyermek tűnik el. Eddig az oldal önkéntesei végezték a felhasználói fotók összehasonlítását, márciusban azonban a Baidu jelezte, szívesen segítene nekik az általuk november óta tesztelt mesterséges intelligenciával.

Giu esetében végül DNS-teszt is bizonyította, hogy valóban az igazi szüleit találta meg a rendszer. A Baidu fejlesztése azonban továbbra sem tökéletes, a rendszer ugyanis legfeljebb 6 év “korkülönbség” esetén képes felismerni, hogy két különböző képen ugyanaz a személy van. A fejlesztők szerint azonban így is 99,77 százalékban pontos.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!