szerző:
hvg.hu

Nemrég lekerült a titkosítás az amerikai kísérleti atomrobbantásokról készült több ezer felvételről. A szakemberek folyamatosan dolgozzák fel őket, a napokban 62 új videót tettek ki a netre.

Az Egyesült Államok 1945 és 1962 között összesen (hivatalosan) 210 nukleáris tesztrobbantást hajtott végre, és jól is dokumentálták őket: mindegyik esetben több kamerával rögzítették a jelenséget. Nagyjából 10 ezer felvétel készült, de ezek a titkosítás miatt a nagyközönség számára eddig elérhetetlenek voltak. A titkosítás feloldása után, idén tavasszal már több videó is felkerült az anyagokat gondozó Lawrence Livermore National Laboratory YouTube-csatornájára, most 62 újabb felvétel feldolgozásával végeztek.

Az összes videót megtekintheti az intézet YouTube-csatornáján, egy külön lejátszási listában. Hogy ne kelljen végigkattintgatnia, alább kiválogattunk néhány látványosabbat.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Így készül az atombomba – videó

Az ENSZ atomfegyverek betiltását célzó tanácskozása apropóján az AFP hírügynökség készített egy videót, amelyben megmutatja, miből és kb. hogyan készül az atombomba.