szerző:
hvg.hu

Az idei évben rekord mennyiségű pályamű érkezett a Sony World Photograpy Awards-ra, a sport kategóriában azonban egy magyar fotós utasította maga mögé a komplett mezőnyt.

Idén immár 11. alkalommal rendezte meg a World Photography Organisation a Sony fotópályázatát, a Sony World Photography Awards-ot. Az idei kiírás a szervezők szerint rekordot döntött, ugyanis több mint 200 országból mintegy 320 ezer fotós adta le a nevezését. Köztük volt a magyar Gárdi Balázs is, aki sportfotó-sorozatával kategóriájában első helyezést ért el.

A szakmai zsűri a fotós „Buzkashi” című képsorozatát ismerte el legjobbként, amely betekintést nyújt egy tradicionális buzkashi mérkőzés menetébe az afganisztáni Dawlatabadban. "Ez a világ egyik legbrutálisabb sportja. Komoly kihívás volt a fotósorozatot elkészíteni: egyrészről ezt hetente legfeljebb csak egyszer vagy kétszer játsszák, és jóformán kiszámíthatatlan – soha nem tudja az ember, mikor áll majd rendelkezésre a kétórás játékban az a két-három perc, amikor fotózni tud" – mondta a díjátadó után a HVG-nek Gárdi Balázs.

©

A buzkashi – amely Afganisztán ősi hagyományokkal rendelkező nemzeti sportja – lényege ugyanis, hogy a lóháton ülő versenyzők megszerezzék a küzdőtéren található állattetemet, majd úgy juttassák azt célba, hogy a többi versenyző nem tudja tőle elvenni.

©
©

Győzelméért Gárdi Balázs meghívást kapott a londoni díjátadóra, ahol nyereményként megkapja a Sony legújabb digitális képalkotó eszközeit, nyertes képsorozata bekerül a fotópályázat hivatalos évkönyvébe, valamint munkáját bemutatják a Sony World Photography Awards Kiállításán a londoni Somerset House-ban.

A 25 000 dollár pénzdíjjal járó Év fotósa címet idén Alys Tomlinson brit fotóművésznek ítélték oda Ex-Voto képsorozatáért. Az ünnepségen átadták a fotópályázat Életműdíját is, amelyet idén Candida Höfernek ítéltek oda. A Nyílt kategóriában az év fotósa díjat Veselin Atanasov (Bulgária) vehette át.

A további kategóriák és győzteseik:

  • Építészet: Gianmaria Gava (Olaszország)
  • Kortárs kérdések: Fredrik Lerneryd (Svédország)
  • Kreatív: Florian Ruiz (Franciaország)
  • Aktuális ügyek és hírek: Mohd Samsul Mohd Said (Malajzia)
  • Felfedezés: Alys Tomlinson (Nagy-Britannia)
  • Tájkép: Luca Locatelli (Olaszország)
  • Természet és vadvilág: Roselena Ramistella (Olaszország)
  • Portré: Tom Oldham (Nagy-Britannia
  • Sport: Gárdi Balázs (Magyarország): Buzkashi
  • Csendélet: Edgar Martins (Portugália)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!