szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ezen a napon született meg Ebenezer Cobb Morley – az ember, akinek világszerte mindannyian köszönhetjük, hogy a foci ma olyan szép és izgalmas játék, amilyen. Előtte tiszteleg ma a kereső főoldalán látható különleges logóval a Google.

Éppen 187 éve, 1831. augusztus 16-án látta meg a napvilágot az anglilai Kingston upon Hullban Ebenezer Cobb Morley, a modern labdarúgás atyja. A sportokat már gyermekkorában megszerette. Lelkesedése akkor is kitartott, amikor jogi egyetemre járt. Ám csak akkor került előtérbe igazán, amikor 27 évesen, a Barnes FC-ben belevetette magát a focis klubéletbe. Ekkor kezdte úgy érezni, hogy a korabelinél sokkal jobb játék lehetne a labdarúgás, ha jobban kidolgozott szabályai lennének.

Ebenezer Cobb Morley maga állt a változás élére. A Bell's Life című sporthetilapban jelentette meg írását, melyben egy szervezettebb sport mellett egy jobban szervezett sportéletről is írt, javasolván egy, a sportág értékei fölött őrködő szervezet létrehozását. 1863-ban többedmagával életre hívta az angol futballszövetséget (The Football Association, FA), melynek előszőr első titkára, majd második elnöke volt.

Talán ennél is fontosabb, hogy – társai javaslatait is meghallgatva – Ebenezer Cobb Morley megszövegezte 13 pontból álló szabályzatát. Az 1924. november 20-án, 93 éves korában meghalt sportember ezzel nem csak az angol foci, hanem világszerte a modern futball alapjait rakta le: például véget vetett az erőszakoskodásnak a pályán, illetve bevezette a lesszabályt, amely nélkül radikálisan más lenne ma a foci játékképe.

Min változtatott a lesszabály?
Az ábra bal oldalán álló kék játékos van leshelyzetben.
©

A lesszabály bevezetése akadályozza meg, hogy egy-egy játékos hosszabb időre beálljon az ellenfél védelmi vonala mögé (a kapu közelébe), és csak arra várjon, hogy megkapja a gólpasszt.

A Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos szabálykönyve az alábbiak szerint határozza meg a gyakran nem értett, félreértett és időnként kicsit átértelmezett szabályt.

1. Leshelyzet

Leshelyzetben tartózkodni önmagában nem szabálytalanság.

A játékos leshelyzetben van, ha:

 • fejének, testének, vagy lábának bármely része az ellenfél térfelén van (kivéve a felezővonalat) és;
 • fejének, testének, vagy lábának bármely része közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda vagy az utolsó előtti védőjátékos.

A játékosok, beleértve a kapust is, kezeire és karjaira nem vonatkozik ez a meghatározás.

A játékos nincs leshelyzetben, ha egy vonalban van:

 • az utolsó előtti ellenféllel vagy;
 • az utolsó két ellenféllel.

2. Szabálytalanság

Leshelyzetben levő játékos csak akkor büntetendő, ha abban a pillanatban, amikor csapattársa érinti vagy megjátssza a labdát, a játékos aktívan részt vesz a játékban úgy, hogy:

 • beavatkozik a játékba azáltal, hogy megjátszik, vagy érint egy labdát, amelyet a játékostársa adott le vagy érintett;
 • zavarja az ellenfelet azáltal, hogy:
  • gátolja ellenfelét a labda megjátszásában vagy abban, hogy képes legyen a labdát megjátszani, úgy hogy egyértelműen akadályozza ellenfele rálátását;
  • a labda megszerzése céljából támadja ellenfelét, vagy;
  • egyértelműen megkísérli megjátszani a hozzá közel lévő labdát, akkor amikor ez befolyásolja az ellenfelet, vagy;
  • nyilvánvaló cselekedetével egyértelműen befolyásolja ellenfele képességét a labda megjátszására.
vagy
 • előnyt szerez a labda megjátszásából, illetve akadályozza az ellenfelet, amikor:
  • a labda a kapufáról, a keresztlécről vagy ellenfeléről lepattan vagy irányt változtat;
  • a labdát az ellenfele szándékosan védi.

Az a leshelyzetben levő játékos, akihez a labda úgy kerül ellenfelétől, hogy az a labdát szándékosan játszotta meg (kivéve a szándékos védést), nem tekintendő „helyzetéből előnyt szerző” játékosnak.

„Védés” az, amikor egy játékos a kapu felé vagy ahhoz közel haladó labdát valamelyik testrészével, kivéve a karokat, megállítja (kivétel a büntetőterületen belül tartózkodó kapus).

3. Nem szabálytalanság

Nincs les szabálytalanság, ha a játékos közvetlenül:

 • kirúgásból;
 • bedobásból;
 • szögletrúgásból kapja a labdát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Milliárdos vagyonon ül Donald Trump, de így is rezeghet a léc alatta

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Ivanka Trump is gyászolja a 46 évesen meghalt amerikai sztárvállalkozót

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont

Török Gábor már-már miniszterelnök-jelöltnek látja Bajnai Gordont